Hlavní obsah

Archeologové odkryli v Egyptě 5000 let staré město

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologům se v Egyptě podařilo odkrýt starověké město, jehož stáří odhadují na více než 5000 let. Nacházejí se v něm domy, velké hroby, ale i pozůstatky nádob či nástrojů. Naleziště leží u Nilu nedaleko chrámu faraona Setiho I. v Abydosu. O objevu informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Naleziště bylo nalezeno nedaleko chrámu faraona Setiho I. v Abydosu.

Článek

Experti tvrdí, že velikost 15 odkrytých hrobů napovídá tomu, že v nich byli pochováni lidé s vysokým sociálním statusem. S velkou pravděpodobností bylo starověké město domovem významných úředníků nebo stavitelů hrobek a hlavní dobu rozkvětu zažilo během raných ér starověkého Egypta.

Odborníci tvrdí, že tento významný nález by mohl posloužit i jako vzpruha pro upadající cestovní ruch, který země zažívá od roku 2011, od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka.

Podle egyptologa z univerzity v Liverpoolu Chrise Eyreho je nejvýznamnější objev velkých hrobů. Vysoce postavení stavitelé, kteří v nich nejspíš byli pohřbeni, podle něj stojí za výstavbou královských hrobek v nedalekém Abydosu, jednom z nejvýznamnějších posvátných center starověkého Egypta.

„Nacházíme se několik kilometrů od nekropole s hrobkami faraonů jednoho z nejstarších egyptských období. Domnívám se, že tohle mohlo být na počátku říše i hlavní město,“ řekl Eyre pro BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám