Hlavní obsah

Anonym po skoro 50 letech vrátil „vypůjčený“ klíč k historické věži

Novinky, Michael Švarc

Po téměř 50 letech se k právoplatným majitelům vrátil klíč od historické věže St Leonard’s Tower ve Velké Británii. Byl k němu připojen tajemný anonymní vzkaz od osoby, která si klíč v roce 1973 podle svých slov vypůjčila. Organizaci English Heritage, jež památku spravuje, se omluvila za zpoždění.

Foto: Profimedia.cz

Věž pochází z 11. století.

Článek

Věž ve West Mallingu v hrabství Kent pochází z 11. století. Vrácený klíč je sice oproti ní starý jen 100 let, přesto jde o historické dědictví, píše server Independent. „Vážení v English Heritage. Zasílám vám velký klíč k věži St Leonard’s Tower ve West Mallingu. Zapůjčen v roce 1973. Navrácen roku 2020,“ uvádí anonymní zpráva. „Omlouvám se zpoždění. Zdravím.“

Organizace English Heritage by ráda tajemnou osobu odměnila za vrácení klíče, a proto ji vyzvala, aby se ozvala. Na rozdíl od knih neexistuje za pozdě vrácený klíč žádná pokuta, doplnil neziskovka. „Netušíme, jak se ztratil. A nemáme ponětí, kdo by ho bral. Doufáme, že se s námi ta osoba spojí a pomůže nám spojit dílky skládačky,“ uvedl mluvčí English Heritage.

Klíč podle všeho stále pasuje do klíčové dírky od věžních dveří, otočit s ním v zámku už však nejde. „Je to určitě jeden z nejzáhadnějších balíčků, co nám kdy došel, a zrovna v perfektním čase před Vánoci,“ doplnil Roy Porter z neziskovky.

Případy, kdy turisté něco vezmou z památky a po mnoha letech kradenou věc vrátí, nejsou výjimečné. V říjnu například do Pompejí došel balík od Kanaďanky, která ruiny slavného města navštívila v mládí a odvezla si z něj drobné keramické fragmenty. Lup však poslala zpět, protože byl údajně prokletý.

Krádež prokletých artefaktů z Pompejí odsoudila turistku k rokům smůly

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám