Hlavní obsah

Anglii a Skotsko propojuje přes 1200 kilometrů dlouhá cyklotrasa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie se může chlubit novou rozsáhlou cyklotrasou. Měří skoro 1290 kilometrů a propojuje národní park Peak District u Manchesteru s nejsevernější pevninskou částí Skotska. Cesta vede z drtivé většiny přírodou, třeba kolem pitoreskních jezer Loch Lomond nebo Loch Ness, uvádí server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle asociace Cycling UK je nová trasa unikátní z důvodu, že jen zhruba 25 kilometrů vede po rušnějších cestách. Cyklisté prý prahnou zejména po ježdění v přírodním terénu a daleko od hlavních dopravních tepen.

„Vytvořili jsme Greath North Trail, protože jsme si uvědomili, že k propagaci off-roadových tras se mnoho neudělalo,“ uvedl za Cycling UK Duncan Dollimore. Dodal, že například plány na prodloužení trasy Pennine Bridleway v severní Anglii až do Skotska byly zveřejněny už před 20 lety, dosud však nebyly implementovány.

„Víme, že je tu velká poptávka pro větším zpřístupnění krajiny cyklistům, protože na terénní stezky mohou bezpečně vyrazit i rodiny s dětmi. Daleko od dopravy a znečištěných měst,“ řekl Dollimore.

S vytvořením trasy pomohli organizaci Cycling UK skotští dobrovolníci, kteří zmapovali terénní cestu z Glasgow až k majáku na mysu Wrath na severozápadě Skotska. Cyklisté se ovšem mohou vypravit po nové trase až na severovýchodní cíp pevninské části Spojeného království. V Anglii lze zase kromě Peak District projet i národní park Yorkshire Dales nebo největší zalesněnou oblast Kielder.

Reklama

Související články

Na kole po třech státech během jediného dne

Po horských svazích nad městečkem Nauders u hraničního trojúhelníku Rakousko-Švýcarsko-Itálie se vinou cyklostezky 3-Länder-Enduro-Trails. Během jednoho dne...

Výběr článků

Načítám