Hlavní obsah

V USA vznikne epická trasa od pobřeží k pobřeží. Povede 12 státy

Novinky, mšv

V USA vznikne trasa skutečně obřích rozměrů pro cyklisty i pěší. Má spojit východní a západní pobřeží a vést přes 12 států, uvedl server Independent. Začínat bude ve Washingtonu D.C. a povede mimo jiné Idahem, Montanou či Wyomingem, tedy státy, které jsou známé oslnivou krajinou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt zrealizuje organizace Rails-to-Trails Conservacy, která 18 měsíců analyzovala stávající americké cyklotrasy, aby vybrala ty nejvhodnější k propojení do jedné velké trasy. Detaily budou odtajněny na jaře, už teď je ale známo, že cesta povede přes Maryland, Pensylvánii, Západní Virginii, Ohio, Indianu, Illinois, Iowu, Nebrasku, Wyoming, Montanu, Idaho, a skončí ve státu Washington. Délka se odhaduje na zhruba 6400 kilometrů.

„Potenciál takové trasy od pobřeží k pobřeží jsme si uvědomovali už dlouhá léta. Chtěli jsme si však být jisti, že je takový projekt uskutečnitelný. Nyní už můžeme s jistotou prohlásit, že velká americká cyklotrasa (Great American Rail-Trail) může být dokončena,“ uvedl prezident Rails-to-Trails Conservacy Keith Laughlin.

Jelikož bude trasa spojovat komunity a různé okresy, bude ideální pro turisty k poznání americké kultury i přírodních krás. Podle všeho by cesta měla být zcela odkloněna od silnic pro motorová vozidla.

Na cestách i měsíce

V USA se dálkové turistické trasy těší relativní oblibě, celou zemí jich vede hned několik. Ty zdaleka nejznámější jsou ovšem tři. První z nich je Pacifická hřebenovka (Pacific Crest Trail), která vede od hranic Mexika s Kalifornií, přes Oregon až do Washingtonu. Prochází přitom Mohavskou pouští nebo pohořím Sierra Nevada.

Apalačská stezka (Appalachian Trail) vede naopak přes východní státy, začíná v Georgii a končí v Maine. Poslední je Continental Divide Trail, která prochází zhruba středem USA, začíná na hranici s Mexikem a končí na hranicích Kanady a Montany. Turisté, kteří se na tyto dálkové trasy vydají a chtějí je zdolat v celé jejich délce, na nich stráví i několik měsíců. Například absolvovat Pacifickou hřebenovku trvá mezi šesti až osmi měsíci.

Žádná z těchto dálkových turistických tras ale není tak dlouhá jako ta aktuálně plánovaná. Continental Divide Trail, která je ze zmíněných tří nejdelší, měří kolem 5000 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám