Hlavní obsah

Amsterdam vykáže obří výletní lodě z centra. Město chce snížit počty turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Amsterdamu plánují vykázat velké výletní lodě z centra města. Zatím ale není jasné, kdy by mělo nové opatření začít platit, patřičné orgány aktuálně projednávají nejlepší způsob. Město si od kroku slibuje mimo jiné zlepšení kvality života pro místní, čistší ovzduší, ale i snížení počtu turistů.

Foto: Profimedia.cz

Amsterdam chce omezit dopady masového turismu (ilustrační foto).

Článek

V současnosti mohou plovoucí kolosy kotvit nedaleko historických čtvrtí v Cruise Port Amsterdam. Radnice však odhlasovala, že lodě z centra zmizí. Podle úřadu negativně ovlivňují kvalitu života a přispívají také ke znečišťování ovzduší. Důležitým aspektem plánovaného zákazu je rovněž omezení počtu jednodenních návštěvníků, kteří městu nepřinášejí příliš benefitů; masový turismus se na nizozemské metropoli obecně podepisuje negativně, píše s odkazem na radnici server Independent.

Výletní lodě by mohly v budoucnu kotvit v přístavu Ijmuiden. Odsud by se turisté do Amsterdamu dostali do třiceti minut autobusem. Některá plavidla kotví také v Rotterdamu.

Tvoří jedno procento

Podle Independentu bude možná zákaz implementován postupně, protože itineráře některých výletních společností jsou připravené až do roku 2025. „Jsme si vědomi zpráv z médií ohledně budoucnosti plaveb do Amsterdamu. Jak ale zástupci přístavu uvedli, lodě zatím z Amsterdamu vykázány nebyly,“ uvedl mluvčí asociace Cruise Lines Industry, která sdružuje společnosti provozující výletní plavby.

Mluvčí doplnil, že diskuze o přesunutí amsterdamského kotviště pro výletní lodě začala už v roce 2016. Z více než 21 milionů návštěvníků Amsterdamu tvoří lidé z výletních lodí jedno procento. Toto odvětví cestovního ruchu přispívá do městské kasy asi 105 miliony eur (2,5 miliardy korun).

Výletní lodě vykázaly z městského centra například Benátky. Zákaz v nich platí od roku 2021.

Amsterdam spouští kampaň, jejímž cílem je odradit mladé výtržníky z Británie

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám