Hlavní obsah

N.P. Yoho dává za pravdu svému jménu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jazyce místních původních obyvatel znamená „yoho“ něco jako úžasný. A takový opravdu je. Park skalních stěn, vodopádů, divokých řek, ledovcových jezer a tichých hlubokých lesů. Park, jehož historie se váže k železnici, spirálovým tunelům uvnitř skal a příběhům o „runaway trains“, tedy vlakům, kterým selhaly brzdy při sjezdech z vysokých sedel.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Článek

Park o rozloze 1310 km2 leží celý na území kanadské provincie Britská Kolumbie, na západních svazích kontinentálního předělu. Sousedí s parkem Banff na východě a parkem Kootenay na jihu. Je součástí systému národních parků kanadských Skalistých hor. V  parku má 28 vrcholů výšku přes 3 000 metrů.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Velkou zajímavostí je naleziště unikátně zachovalých zkamenělin mořských živočichů známých jako burgesské břidlice, starých zhruba 505 milóonů let. Místo bylo v roce 1981 zařazeno na seznam světového dědictví organizaci UNESCO.

Unikátnost spočívá především ve stáří zkamenělin, ale obdivuhodný je i jejich vynikající stav a také velká rozmanitost. K tomu přispěl samozřejmě geologický vývoj oblasti. Před zhruba 700 milióny lety pokrývala oblast západních provincií dnešní Kanady voda oceánu. Po dalších téměř 500 miliónů let docházelo ke střídavému ústupu vody a zpětně k zaplavení území. Tak docházelo k postupnému usazování vrstev mořského dna a v nich i zemřelých mořských živočichů.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Vrstvy postupně ztvrdly na dnešní pískovec nebo břidlice či křemence. Proč však zůstali právě místní živočichové tak zachováni, nabízí jediné vysvětleni: byli pohřbeni v obrovské vrstvě bahna, které se tam muselo dostat mohutným sesuvem zeminy pravděpodobně při zemětřesení.

Před 75 milióny lety se pacifická (tichomořská) deska přiblížila až k severoamerické a začala se pod ní zasunovat. Tak se začínaly tvořit Skalisté hory, které jsou mnohem mladší než jiná světová horstva. Dno prehistorického oceánu tak bylo postupně vytlačováno nahoru, dostalo se až k dnešním hřebenům hor. Ty měly daleko větší výšku, než jakou můžeme spatřit nyní. Geologové mají za to, že dosahovaly dvojnásobné výšky, tedy až okolo 8 000 metrů. Několikeré doby ledové je však zredukovaly do dnešních rozměrů.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Co bychom měli určitě navštívit

Do parku většina návštěvníků přijíždí od západu, kdy projíždí parky Revelstoke a Glacier a pokračují dál po transkontinentální dálnici. První zastávku můžete udělat u vodopádů, které dostaly jméno Wapta Falls. V jazyce kmene Cree toto slovo znamená tekoucí voda. Počítejte ale s tím, že cesta k vodopádům od parkoviště je poměrně dlouhá.

Foto: Archiv

NP Yoho

Po zhruba 20 km dorazíte do již zmiňovaného města či spíše osady Field. Osada se nachází v údolí, odkud je krásný výhled na majestátnou horu Mt. Stephen (výška 3199 m).

Tuto horu ale můžeme pozorovat i z jiného místa. Tak jak jsme do Fieldu přijížděli, míjeli jsme už téměř v osadě jedinou odbočku vedoucí vlevo. Pojedeme-li touto cestou, po pár kilometrech dojedeme k Natural Bridge, což je zajímavé místo na řece Kicking Horse. Voda tu dokázala do skalního podloží vytvořit zajímavé útvary, které opravdu vytvářejí i mosty. Od parkoviště je to pouhých 25 metrů. Z mostu můžeme znovu vidět zmiňovaný Mt. Stephen jako krásnou kulisu v pozadí.

Foto: Archiv

NP Yoho

Když budeme pokračovat dalších pět km, dorazíme k Emerald Lake. Jedno z nejkrásnějších jezer v kanadských Skalistých horách. Až neskutečně modrá barva vody je způsobena tzv. siltem neboli kamennou moučkou. Ta se do vody dostává jako jemný materiál, který za sebou nechává ledovec při pohybu údolím a třením o skalní podloží rozmělňuje skálu na jemný písek. Ten má schopnost ve vodě odrážet jen modrou a zelenou část barevného spektra. Takže voda je ve skutečnosti bezbarvá, ale je prosvícená odrazem světla od tohoto jemného materiálu naplaveného z ledovců na dno jezera.

Jakmile se vrátíme na hlavní cestu směrem na Field, pohlídáme si další odbočku vlevo ještě před kopcem. Ta nás podél řeky Kicking Horse zavede po 15 km k nejúžasnější podívané v Yoho – k druhému největšímu kanadskému vodopádu Takakkaw Falls. Dříve se považoval za nejvyšší, ale pozdější měření ukázala výšku 373 m (první je vodopád Della Falls na ostrově Vancouver Island s výškou 440 m). Jeho jméno v překladu znamená úžasný. A takový opravdu je. Lze zde pořídit nezapomenutelné fotografie s divokou vodou. Voda do vodopádu přitéká z ledovce Daly Glacier, který leží nad ním.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Po návratu na hlavní cestu odbočíme vlevo a ještě před příjezdem do sedla uvidíme po levé straně malé parkoviště. Tam určitě zastavte. Odtud totiž můžete sledovat další zajímavou podívanou – průjezd vlakové soupravy, která může mít i 100 vagonů, spirálovým tunelem. Ten tu byl postaven proto, aby trať získala délku a bylo zmenšeno stoupání, které by bylo potřeba k překonání průsmyku Kicking Horse. Informační tabule i maketa dobře vysvětluji, jak celý systém funguje.

Funící vlak můžete hlídat už při jízdě od Fieldu. Tam totiž vyčkávají, až budou mít volnou cestu tunelem. Vlakům to sice chvíli trvá, než se do kopce k tunelu dostanou, ale ta podívaná stoji za to. Dříve než byl tunel v roce 1909 otevřen, bývalo bohužel běžné, že na prudkém svahu každou chvíli vlak „ujel“ a přestal být ovladatelný. Při takové situaci musel strojvedoucí upozorňovat čtyřikrát opakovaným zahoukáním, což znamenalo, že vlaková souprava se vymkla kontrole.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Yoho

Par kilometrů po této podívané už budete vjíždět do parku Banff a zároveň do provincie Alberta.

Praktické informace

Park je otevřen celoročně. Prochází jím transkanadská dálnice, což je silnice, která vede přes celý kontinent od východu až na západ až k Tichému oceánu do Vancouveru. Vstupné do parku je možné platit jednotlivě nebo za celé auto. Vstup platí na jeden den do všech národních parků kanadských Skalistých hor, takže pokud chcete zůstat na více dní, je třeba zaplatit více.

Jen pro představu, vstup na osobu a den vyjde na cca 10 dolarů, pro malou skupinu 20 dolarů. Jinak si lze koupit celoroční průkazku za 68 dolarů na osobu a 137 dolarů na skupinu. Hned u vstupu je možné si říci o mapky parků, které jsou v ceně. Hlavním turistickým centrem parku je město Field, kde je též návštěvní centrum.

Autor : America Tours

Anketa

Zajímá vás historie budování železnic?
ano
74,2 %
ne
25,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám