Hlavní obsah

Memphis - město blues a hudebních legend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memphis je největším městem měst státu Tennessee. Leží v okrese Shelby v jihozápadním cípu státu. Na rozloze 763 km² žije 676 000 obyvatel, včetně okrajových čtvrtí 1 280 000.

Foto: Jan Kužel America Tours

Graceland

Článek

Ze čtyřlístku větších měst státu Tennessee - ještě Nashville, Knoxville a Chattanooga - patří Memphis mezi nejmladší. Město se zapsalo do povědomí lidí zejména díky hudebnímu stylu blues a pěstováním bavlny. Velmi přispělo ke kulturní identitě amerického Jihu.

Navždy bude také spojeno se jménem Elvise Presleyho, krále rokenrolu, který byl 16. srpna 1977 nalezen mrtev na podlaze koupelny ve svém domě jménem Graceland.  Z dalších známých hudebních velikánů, kteří zde vyrůstali či žili, jsou např. Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Robert Johnson, B. B. King, Isaac Hayes, Booker T. Jones, Al Green a řada dalších.  Z novodobé historie je také nutno vzpomenout datum 4. dubna 1968, kdy byl na balkóně motelu Lorraine zavražděn Martin Luther King.

Foto: Memphis CVB

Memphis Pink Palace

V průběhu 20. století vyrostl Memphis ve světové největší centrum obchodu s bavlnou a tvrdým stavebním dřívím.  Do 50. let byl také největším trhem s mezky na světě. V 60. letech minulého století se město stává centrem boje za lidská práva a místem několika velkých stávek – největší z nich byla 60denní stávka zaměstnanců městských úklidových služeb.

Foto: Memphis CVB

Elvis Presley

Doprava

Memphis je významným bodem v osobní a nákladní dopravě. Mezinárodní letiště Memphis International Airport je největším terminálem pro leteckou nákladní přepravu na světě. Je zde sídlo společnosti FedEx. Po spojení leteckých společností Delta a Northwest je letiště důležitým uzlem pro osobní leteckou dopravu. V Memphisu jsou dvě velká nádraží, která prošla v roce 1999 rozsáhlou rekonstrukcí – Memphis Union Station a Memphis Central Station.

Řeku Mississippi překlenují čtyři železniční a dálniční mosty. Memphis je druhým největším nákladním přístavem na řece Mississippi – The International Port of Memphis. Rozkládá se na obou březích řeky v délce 24 km (ve státech Tennessee a Arkansas). V přístavu stojí 68 objektů, z toho 37 skladů. Městskou hromadnou dopravu obsluhuje společnost MATA (Memphis Area Transit Authority), která provozuje 39 autobusových linek a tři tramvajové linky.

Foto: Memphis CVB

Gibson Guitar Factory

Zajímavá místa k návštěvě

Podél břehů Mississippi se rozkládá nejstarší část města - downtown. Je zde celá řada kancelářských budov, obchodů, hotelů a obytných domů. Stojí tu nejvyšší budovy ve městě, z nichž nepřehlédnutelný je 37patrový mrakodrap 100 North Main, vysoký 131 m. Najdeme tu však i několik historických objektů, nejvíce ve Viktoriánské čtvrti (Victorian Village).

Neméně důležitou a hojně navštěvovanou je i část města spadající do midtown.  I zde najdeme rezidenční domy, specializované obchody, výškové budovy. Je domovem různorodé populace – rovnoměrné zastoupení tu mají bílí i černí, ale je zde i početná asijská komunita. Díky velké koncentraci vietnamských obchodů v okolí Cleveland Avenue je místo někdy označované jako Little Hanoi. Na Overton Square máme možnost zavítat do mnoha restaurací, řady divadel a kin. Část Cooper Young je též hojně poseta bary a restauracemi, kde vládne pohodová atmosféra a zároveň si udržují vyšší standard. Midtown je zkrátka čtvrtí, kde se daří autentické hudební scéně a nudit se tam rozhodně nebudete.

Foto: Memphis CVB

Peabody duck

S historií pěstování bavlny a obchodu s touto komoditou se můžeme seznámit v Muzeu bavlny, které bylo otevřeno v roce 2006.

Na počest hudebníků, zpěváků, spisovatelů a skladatelů Memphisu vznikl Chodník slávy, obdoba Chodníku slávy v Los Angeles. Milovníky blues je vyhledávaná především ulice Beale Street, nesoucí přezdívku Birthplace of Blues (Rodiště blues). Stojí zde i socha W. C. Handyho, který je považován za zakladatele blues. Ulice je rušným místem, narazíte tu na pouliční hudebníky hrající živou hudbu, bary a kluby s programem až do ranních hodin. Dobová atmosféra přelomu 19. a 20. století na vás dýchne v obchodě  Schwab´s, v jehož prostorách lze sehnat zboží, které jinde již nedostanete.  Legendu blues B. B. Kinga (slavný kytarista, zpěvák a skladatel) si můžeme připomenout v klubu nesoucím jeho jméno a jehož je spoluvlastníkem – BB King´s Blues Café. V roce 2008 byla Beale Street vyhodnocena jako nejvíce navštěvovaná turistická atrakce ve státě Tennessee.

Foto: Jan Kužel America Tours

Hrob - Elvis Presley

Dalším vyhledávaným objektem je vila Graceland, kterou si po úspěšném působení na hudební scéně zakoupil Elvis Presley. Leží asi 15 km od centra, ročně přiláká přes 600 000 návštěvníků. Po White House (Bílém domu) ve Washingtonu jde o druhý nejvíce navštěvovaný dům. Kromě domu a zahrady jsou k vidění také dvě Elvisova letadla, rozsáhlá sbírka automobilů, motocyklů a další rekvizity ze zpěvákova života včetně kostýmů, zlatých desek, ocenění. V listopadu 1991 byl Graceland zapsán na Národní seznam historických míst USA.

Foto: Jan Kužel America Tours

Letadlo - Elvis Presley

S Elvisem Presleym souvisí i Sun Studio, svého času sídlo společnosti Sun Records. Právě zde nahrál své první skladby. K dalším slavným hudebníkům, kteří zde odstartovali svoji kariéru, byli např. Johnny Cash, Rufus Thomas, Charlie Rich, Roy Orbison, Carl Perkins a Jerry Lee Lewis. V budově je muzeum i stále plně funkční hudební studio.

Mud Island River Park and Mississippi River Museum (zkráceně Bahnitý ostrov) – jedná se o pobřežní promenádu, která je v podstatě zmenšeným modelem 1 600 km dlouhého dolního toku řeky Mississippi. Model je v měřítku 2 112 : 1, promenáda je dlouhá přibližně 800 m a každých 75 cm modelu představuje 1 míli (1,6 km) řeky. Návštěvníkům je umožněno chodit ve vodě a prohlížet si modely měst a mostů podél toku.

Foto: Jan Kužel America Tours

Pyramida Centrum

Přijíždíme-li do Memphisu od západu, jistě nepřehlédneme Pyramid Arenu – místo konání sportovních a hudebních akcí. Pyramida byla postavena v roce 1991 a s výškou 321 stop je šestou největší pyramidou na světě.

Foto: Memphis CVB

Ya Ya ze ZOO v Memphisu

Častým cílem rodinných výletů bývá zoologické zahrada v části midtown Memphis. Raritou je zde chov pandy velké a úspěšný odchov nosorožců.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Líbí se Vám hudba Elvise Presleyho ?
ano
87,5 %
ne
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 297 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám