Hlavní obsah

Americké aerolinky zavádějí genderově neutrální odívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost Alaska Airlines oznámila, že upraví požadavky na odívání posádky. Dress code má být nově genderově neutrální, což znamená, že zaměstnanci si budou moci svobodně vybrat, jaký typ uniformy jim vyhovuje nejvíce. Vadit nebudou ani viditelná tetování či piercing.

Foto: Profimedia.cz

Alaska Airlines (ilustrační foto).

Článek

Aerolinky o nových pravidlech informovaly prostřednictvím svých webových stránek, kde vysvětlují, že chtějí vytvořit přátelské prostředí pro všechny své zaměstnance i cestující. „Ve spolupráci s našimi zaměstnanci jsme aktualizovali naše pokyny k odívání, abychom poskytli větší svobodu a flexibilitu ve vyjádření osobnosti a genderu,“ uvádí dopravce.

Společnost chce zároveň představit genderově neutrální oděvy, které budou mít k dispozici nejen letušky a stevardi, ale i další zaměstnanci. S těmito změnami přichází také větší svoboda v líčení, včetně lakování nehtů, povoleny jsou například dvě náušnice v uchu nebo piercing v nosu.

V praxi to znamená, že letušky si mohou klidně obléci kalhoty, vestičku a kravatu, naopak stevardi si zase mohou nalakovat nehty, pokud chtějí.

Odznáčky s oslovením

„Aktualizace dress codu ukazuje lidem, jaké hodnoty jsou pro nás důležité, aniž bychom jim to museli říkat,“ míní stevard Tim. „A ukazovat, kdo jsme, je stejně důležité jako to říkat,“ dodal.

„Miluji, kdo jsem, a nechci zapřít sebe sama, aby mě někdo přijal. To je věc, o které nehodlám diskutovat,“ tvrdí letuška Monique, která místo sukně preferuje kalhoty a místo šátku kravatu. „Váš gender by neměl být definován tím, co nosíte nebo jak vypadáte,“ dodala.

Společnost zavedla také odznáčky, které si mohou zaměstnanci připnout na uniformu a kterými dají najevo, jaký je jejich gender a jak si přejí být oslovováni. V nabídce jsou kromě on a ona také oni, což je zájmeno, které se často užívá v případě nebinárních osob.

Měly by letušky nosit podpatky? Podle jednoho z deseti mužů ano

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám