Hlavní obsah

Agresivní cestující přilepili izolepou k sedadlu. Dostala rekordní pokutu

Pasažérka společnosti American Airlines stanovila nový rekord. Za agresivní chování při loňském letu, kdy napadla členy posádky a musela být připoutána lepicí páskou k sedadlu, dostala od amerického úřadu pro civilní letectví pokutu ve výši takřka 82 tisíc dolarů (1,8 milionu). Jde o zatím nejvyšší částku, kterou kdy úřad požadoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když cestujete letadlem, nechovejte se jako idiot a neohrožujte posádku a spolucestující. Pokud to budete dělat, dostanete pokutu od úřadu pro civilní letectví,“ uvedl americký ministr dopravy Pete Buttigieg při oznámení rekordní částky, kterou bude muset nejmenovaná žena zaplatit.

K incidentu došlo loni začátkem července na letu z Dallasu v Texasu do Charlotte v Severní Karolíně. Pasažérka se podle společnosti nejprve pokusila otevřít přední dveře a poté napadla posádku.

Vzhledem k tomu, jak agresivně se cestující projevovala, musela být doslova přilepena izolepou k sedadlu. Lepicí páskou jí zakryli i ústa.

Mají nulovou toleranci

Úřad pro civilní letectví na začátku dubna udělil také druhou nejvyšší pokutu ve svojí historii, a to 77 272 dolarů (1,7 milionu). Dostala ji cestující Delta Air Lines, která se nejprve pokoušela obejmout a políbit pasažéra na vedlejším sedadle, pak chtěla otevřít dveře a nakonec několikrát kousla dalšího cestujícího.

Obě ženy mají nyní 30 dní, aby na pokuty reagovaly. „Federální zákony zakazují obtěžování posádky nebo fyzické napadání kohokoli na palubě. Za takové chování, které může ohrozit bezpečnost letu, jsou udělovány pokuty,“ okomentoval americký úřad pro civilní letectví.

Ten od loňského roku aplikuje takzvanou politiku nulové tolerance, což znamená, že postihuje všechny cestující, kteří se během letu projevují agresivně a podobně. Jde o reakci na velké množství incidentů v posledních letech.

Cestující si v letadle opakovaně stáhl kalhoty. S aerolinkami už si nezalétá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám