Hlavní obsah

Aerolinka chce vážit cestující před nástupem na palubu. Kvůli větší bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Air New Zealand bude v průběhu června vážit před nástupem do letadla cestující. Cílem je zajistit bezpečnější a efektivnější spoje, zároveň jde o požadavek od místního úřadu pro civilní letectví. Aerolinky nicméně ubezpečují, že pasažéry rozhodně nebudou nutit, vážení je navíc zcela anonymní, protože výsledná hodnota se nikde neukáže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobné vážení proběhlo v rámci domácích letů už v roce 2021, nyní je podle společnosti čas také na mezinárodní spoje. Server Independent uvádí, že zvážení každého cestujícího může před odletem zvýšit celkovou bezpečnost, ale i snížit dopady na životní prostředí. Aerolinky jinak operují s průměrnou hmotností a celkovou zátěž vypočítávají.

Dopravce zdůrazňuje, že vážení, které by mělo během června podstoupit na 10 tisíc lidí, je zcela dobrovolné a nikdo do něj nebude tlačen. „Chceme naše zákazníky ujistit, že nikde není viditelný displej. Nikdo vaši váhu neuvidí – dokonce ani my ne. Je to zcela anonymní,“ uvedl za aerolinku Alastair James, který je specialistou na kontrolu zátěže.

James doplnil, že je vše dobrovolné, jednoduché a cestující tímto dopomůžou ke zvýšení bezpečnosti. Piloti totiž potřebují znát váhu naloženého letadla. „Vážíme vše, co putuje na palubu, ať už náklad, nebo jídlo. Pro zákazníky, posádku a příruční zavazadla používáme průměrné váhy, které získáváme z takovýchto průzkumů,“ vysvětlil James.

Vážení proběhne na vybraných letech Air New Zealand. Trvat bude až do 2. července.

Pilot se přišel omluvit cestujícím za zpoždění. Nabídl jim i nápoje zdarma

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám