Hlavní obsah

5 důvodů, proč je Marsa Matrúh aktuálně nejžhavější egyptskou destinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechům se začátkem srpna vůbec poprvé otevřela egyptská destinace Marsa Matrúh. Nachází se u pobřeží Středozemního moře asi sedm hodin od Káhiry a dosud byla určena především movitějším Egypťanům. Tady je pět důvodů, proč jde o aktuálně nejžhavější letovisko v zemi.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Marsa Matrúh nadchne opravdu jedinečným mořem.

Článek

1. Menší vzdálenost

Na rozdíl od populárních letovisek u Rudého moře je Marsa Matrúh o poznání blíž. Z Prahy se tam letí zhruba tři hodiny. Je to optimální doba, během níž se stihnete třeba i trochu prospat a nezačnete se v letadle vyloženě nudit.

Je však nutné počítat s tím, že letíte do destinace, která je z hlediska cestovního ruchu ještě v plenkách. Místní letiště je vojenské a byrokratické procedury s kontrolou pasů a kupováním víz mohou být trochu zdlouhavé.

2. Větší autenticita

Velikým pozitivem zmiňované nerozvinutosti turismu je mnohem větší míra autenticity. Marsa Matrúh není Hurghada ani Marsa Alam. Nejde o zlatou klícku a egyptskou výkladní skříň, kde byste našli množství nablýskaných hotelových komplexů s nepřebernými možnostmi vyžití.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Marsa Matrúh je mnohem syrovější než známější egyptské destinace.

Místní atmosféra je po africku syrová a nepřikrášlená, což může někoho i odradit, ale ty, kteří se nebojí poznávat cizí kultury, zdejší naturel jistě potěší. Obyvatelé vás možná budou sem tam oslovovat kvůli společné fotografii. Pravděpodobně totiž budete prvním bílým turistou, kterého v životě uvidí.

3. Bezkonkurenční moře

Pokud vás předchozí důvody nenalákaly, ten třetí je už zaručený. Okolí Marsy Matrúh disponuje průzračným azurovým mořem. Takovou pronikavou barvou se popravdě nepyšní ani některá místa v Řecku, nebo dokonce v Karibiku. Bez přehánění. Fotografie tentokrát opravdu ani trochu nelžou a zcela odpovídají realitě.

Za čistým mořem může stát hned několik faktorů. Lidí je tu v porovnání s jinými egyptskými destinacemi o poznání méně, takže věčně vířící písek vodu tolik nekalí. Podél pobřeží také nejezdí takřka žádné skútry a motorové loďky.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Na davy tu skutečně nenarazíte.

4. Zajímavé výlety do okolí

Pokud nepatříte mezi ty, kteří na dovolené jen lenoší, máte z Marsy Matrúh možnost vyrazit na řadu zajímavých výletů. Tím jednoznačně nejpoutavějším je návštěva rozlehlé saharské oázy Síwa, do které byste se asi z žádné jiné egyptské destinace nevydali, protože jen z Káhiry trvá cesta dlouhých 12 hodin. Od pobřeží jsou to hodiny pouze čtyři. V oáze najdete hrobky se staroegyptskými freskami, pozůstatky chrámu, kde se nacházela slavná věštírna, a zlatým hřebem jsou tyrkysová solná jezírka.

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování

Síwa ovšem není jediná destinace, do které můžete z Marsy Matrúh vyrazit. Fanouškům vojenské historie je jistě známo město El Alamein, kde se odehrál jeden z důležitých střetů druhé světové války; na jedné straně stálo nacistické Německo v čele s Erwinem Rommelem a na straně druhé spojenci. V El Alameinu lze navštívit muzeum, kde je vystavena i vojenská technika, v okolí se také nachází několik hřbitovů padlých vojáků.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Do El Alameinu se můžete vypravit za vojenskou historií.

5. Sezona je kratší

Poslední důvod může být plusem i minusem. Jelikož se Marsa Matrúh nachází na pobřeží Středozemního moře, sezona zde trvá jen do podzimu, zhruba do konce října/začátku listopadu - cestovní kancelář Čedok sem zájezdy pořádá jen během srpna a září. Pak už je tu zkrátka moc chladno, dokonce tu i docela vydatně prší.

Pozitivní na tom je, že má pak destinace mnoho času přichystat se na další sezonu a neprotočí se tu tolik turistů jako v Hurghadě. Kvůli omezeným kapacitám se tak logicky nedostane ani na všechny a můžete se chlubit tím, že jste jako jedni z mála navštívili aktuálně nejžhavější egyptskou destinaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám