Hlavní obsah

Židovský hřbitov v Břeclavi čeká oprava a restaurování

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řemeslníci a restaurátoři zamíří na židovský hřbitov v Břeclavi. Mají tam postavit či opravit vytipované náhrobky. Umožní to přislíbené prostředky z ministerstva kultury. Městské muzeum a galerie čekají už jen na definitivní potvrzení dotace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bylo tu šest náhrobků rabínů. Z nich zůstal zachovaný jeden, chceme ho restaurovat, řekla Alena Káňová.

Článek

„Máme vytipovaných čtyřicet náhrobků, které je třeba vztyčit, případně zpevnit pro zvýšení bezpečnosti,“ uvedla ředitelka muzea Alena Káňová. Zvedání čeká ale jen ty náhrobky, které jsou kompletní, a je vyloučeno jejich sestavení v historicky neodpovídající poloze.

„Dalších šedesát až osmdesát náhrobků pak absolvuje konzervační nebo restaurátorské zásahy,“ řekla. Konzervační budou v případech, kdy je to nezbytně nutné pro jejich záchranu před zničením, další pak mají být obnoveny i restaurováním. Podle ředitelky nezávisí zahájení oprav jen na definitivním potvrzení finanční pomoci, ale i na počasí. Podobně jako okolí je i půda hřbitova silně podmáčená.

Židovský hřbitov v Břeclavi je dnes torzem původního rozsáhlého pohřebiště. Nejstarší hrob je z roku 1713. Od roku 1945 není používán. Z osmnácti stovek náhrobků zůstalo asi tři sta. Bývalý režim počítal s jeho úplnou likvidací, a tak nikomu nevadilo, když nemálo náhrobků skončilo v základech okolních rodinných domů.

„Z historických pramenů víme, že tady bylo šest náhrobků rabínů. Z nich zůstal zachovaný jeden. Ten je mezi kameny, které chceme restaurovat,“ upřesnila Káňová.

Unikáty hřbitova

Obnovy se dočká i kámen Ester Kuffnerové. Je jediný, který je na hřbitově v jazyce jidiš. Unikátem hřbitova je hrobka Ignaze Kuffnera. Neorenesanční skvost z roku 1898 by si rovněž zasloužil rekonstrukci, ta ale zatím není v plánu.

Muzeum zkoumalo, jestli žijí příbuzní muže, který byl významným rakouským podnikatelem a přál si být pohřben v rodné Břeclavi. Našlo ale jen velmi vzdálené příbuzné.

Neméně unikátní je rovněž obřadní síň židovského hřbitova, vystavěná v roce 1892 z cihel vyrobených v nedaleké lichtenštejnské keramičce. Její stav si vyžaduje rozsáhlou opravu, se kterou město počítá. Následně se stane kulturním a výstavním centrem. „Snažíme se ji zapojit do života města již teď, 9. června poskytne střechu vystoupení Máši Kubátové s recitálem ruských jidiš písní,“ připomněla Káňová.

Oficiálním vlastníkem židovských památek na hřbitově a v okolí je židovská obec. Břeclav se stará o zeleň, muzeum je zase garantem péče o budovy a hřbitov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám