Hlavní obsah

Zelené město vyroste na pražském Jarově

PRAHA

Na pražském Jarově byla zahájena stavba komplexu 1 000 nových bytů s názvem Zelené město. S dokončením první etapy stavby se počítá v roce 2010. Pro projekt je charakteristická zeleň, a to nejen v privátních předzahrádkách, ale i centrální park o celkové ploše téměř 6 hektarů. Předností je i výhled na zelený hřbet Třešňovky a okolní lesní plochy.

Článek

Rezidenční soubor Zelené město se nachází na rozmezí Prahy 3 a 9 na Jarově v blízkosti křižovatky ulic Spojovací, Koněvova a Českobrodská. Území Zeleného města leží na východ podél ulice Spojovací. Lokalita se nachází ve vzdálenosti dvaceti minut tramvají od Václavského náměstí a v bezprostřední blízkosti služeb a obchodů.

Výstavba bude rozdělena do dvou etap. Na jejich konci by mělo vzniknout 28 samostatných šestipodlažních domů, každý s 24 jednotkami, a dvě jedenáctipodlažní budovy, každá s 55 jednotkami.

.: Projekt Zelené město Foto: Lighthouse Group

Autorem základního urbanistického konceptu a projektu pro územní řízení bylo pražské architektonické studio United Architect Studio v čele s arch. Jaroslavem Myškou.

Projekt zabere 15 hektarů, z toho více než polovinu bude tvořit nově vybudovaný lesopark. Dostatečným množstvím zeleně se autoři projektu snaží odstranit z lokality co nejvíce hluku a navodit příjemnou atmosféru, vhodnou zejména pro rodiny s dětmi.

Velikosti bytů se pohybují od pouhých 32 m2 až k 140 m2. Byty jsou vybaveny balkony nebo terasami, parkovacími místy, sklepy a komorami, u bytů v přízemí a ve zvýšeném přízemí také zahradami o rozloze cca 150 m2.

.: Výstavba Zeleného města bude rozdělena do dvou etap. Foto: Lighthouse Group

Zelené město opravdu hodlá dostát svému jménu, chce nabídnout kvalitní bydlení, zasazené doprostřed zeleného okolního prostředí, a zároveň nabídnout skutečnou architektonickou a funkční alternativu k současné nabídce rezidenčních projektů.

.: Domy mají být obklopeny zelení. Foto: Lighthouse Group

Kromě klasického označení budou mít domy i jména stromů, aby se tak obyvatelé Zeleného města mohli cítit ještě více zasazeni do přírody. Budou tak bydlet ve Vrbě, v Javoru, Modřínu či Olši.

Staví se i na jiných místech Prahy

Na druhé straně města ve Stodůlkách roste jiný velký projekt Západní město. Samostatná městská část bude složena z několika čtvrtí - britské, francouzské, švédské, holandské, finské a dalších. Každá bude mít trochu odlišný architektonický styl. V první fázi by mělo vzniknout 300 nových bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na pražské Kajetánce vzniknou luxusní byty

Zchátralá usedlost Kajetánka v Praze 6 se má začít ještě letos proměňovat na 140 luxusních bytů. Investorem projektu je irská realitní společnost Quinlan...

O Rohanský ostrov bojují tři investoři

Město učinilo další krok k tomu, aby se mohly měnit Rohanský ostrov a Maniny v moderní městské centrum navazující na historický střed města. Radní včera...

Výběr článků

Načítám