Hlavní obsah

Výživa rostlin

Novinky, Radka Borovičková, časopis Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajistit půdě trvalou úrodnost je možné pouze pomocí organických hnojiv, která se nedají ničím nahradit.

Článek

Organická hnojiva přivádějí do půdy organickou hmotu tvořící humus, užitečné mikroorganizmy, růstové látky a živiny. Nepřímo také zlepšují přístupnost živin, které jsou již v půdě obsaženy. Nacházejí se zde v organicky vázané formě a půdní mikroorganizmy je pak přeměňují do formy pro rostliny přijatelné.

Fermentovaný hnůj

Dobrou zprávou je, že klasický hnůj zcela nahradí fermentovaný kravský nebo koňský hnůj. Je ideální k přihnojování během celé vegetace. Toto organické hnojivo se vyrábí aerobní fermentací, sušením a peletováním, tedy technologií, která likviduje klíčivá semena plevelů a patogenní mikroorganizmy.

Ilustrační foto

FOTO: Chatař a chalupář

Hnojivá zálivka

Rostliny přijímají živiny z hnojiv pouze tehdy, pokud jsou rozpuštěné ve vodě. Účinek hnojiv proto urychlíme a zvýšíme, když je dodáme v roztoku. Mluvíme pak o hnojivé zálivce do půdy nebo o postřiku na list. V prvním případě jsou živiny přijímány kořeny, v druhém listy.

Při aplikaci živin pro rostliny nesmíme připravit příliš koncentrovaný roztok, aby nedošlo k popálení rostlin. Při mimokořenové výživě je i při nižších dávkách zpravidla vyšší účinek, protože vyloučíme jako mezičlánek půdu, která značnou část živin poutá.

Mimokořenová hnojiva

Pro mimokořenovou výživu je možné použít klasická hnojiva: z dusíkatých je nejvhodnější močovina a DAM 390, z hořečnatých hořká sůl, shodují se naši zahradní specialisté. Konkrétně jsou v nabídce specializovaných dodavatelů: Vegaflor, Fytovit, Foli-mag, Campofort, Kalkosan, Ca-Nsol, MgN-sol, Kristalon a Hykol. Velmi oblíbené jsou zejména poslední dva přípravky.

Ilustrační foto

FOTO: Chatař a chalupář

Kristalon plod a květ

Jde o univerzální hnojivo pro všechny plodiny v období kvetení a tvorby plodů. Krystalická podoba hnojiva umožňuje jeho rychlé a úplné rozpuštění ve vodě. Obsahuje ve snadno přijatelné a účinné formě všechny živiny potřebné k dobrému vývinu rostlin: dusík, fosfor, draslík a hořčík a také mikroprvky (bór, zinek, mangan, železo, měď a molybden). Ideální je pro okurky, rajčata a papriky. Aplikace: 1x za 14 dní v dávce 10 gramů Kristalonu do 10 litrů vody (1 odměrka).

Ilustrační foto

FOTO: Chatař a chalupář

Hycol

Listové hnojivo na bázi aminokyselin s obsahem kolagenu je vhodné pro listovou výživu zeleniny, okrasných rostlin, trávníků, ovocných stromů, pokojových rostlin i vinné révy. Postřik se provádí 0,3% koncentrací, což je obsah jednoho víčka do 10 litrů vody. Aplikace: 1x za 3 týdny a výhodou je možnost společného postřiku s fungicidy a insekticidy.

Víte že...
- Rostliny přijímají živiny všemi orgány: kořeny, listy, stonky, květy a u stromů i větvemi a kmenem.- Listovou výživu je nutné chápat jako doplněk kořenové výživy, v žádném případě ji nenahrazuje.- Hnojivo aplikujeme vždy jen postřikovačem s jemnou tryskou – nikdy konví!- Účinnost hnojiva se odvíjí od použité koncentrace, stáří rostliny, vlhkosti půdy, okolní teplotě a denní době, záleží i na cirkulaci vzduchu.

Reklama

Související články

Dopřejte zahradě správnou výživu

Vrcholící předjaří už zcela ovlivňuje mnohé zahrádkářské aktivity, které rozhodnou o úspěšnosti letošního roku. Co ale dopřát půdě na zahrádce, aby květiny,...

Jarní příprava půdy na zahradě

Budete si i letos na záhoncích pěstovat oblíbené trio – rajčata, okurky, papriky? Je čas na kvalitní přípravu půdy.

Rychleji k první sklizni

Hodláte si vypěstovat letos i vlastní sadbu? V miniskleníku či pařeništi bude mladým rostlinkám „jako v pokojíčku“

Výběr článků

Načítám