Hlavní obsah

Vertikální záhonek v barvě naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce, kdy byla většina lidí uzavřena doma kvůli pandemii koronaviru, se začíná vracet život do měst a spousta lidí se radostně vrací ke svým oblíbeným aktivitám a koníčkům. Stejně je na tom paní Jitka z Kynšperka nad Ohří. Ta obnovila svůj vertikální záhonek a oblékla jej do barvy naděje.

Foto: Archiv čtenářky

Výtvor paní Jitky ukazuje, že s dobrým nápadem lze vytvořit něco hezkého i z mála.

Článek

Vertikální záhonek, z nějž se mohou radovat obyvatelé jednoho z bytových domů v západočeském Kynšperku nad Ohří, nám jeho autorka, čtenářka Jitka, představila už před rokem. Tehdy jej vytvořila v podobě české státní vlajky.

„Letos jsem vytvořila vertikální záhonek ve žluté barvě naděje, protože věřím, že v karanténě již nikdy nebudeme,” napsala nám paní Jitka.

Foto: Archiv čtenářky

Vertikální záhonek doplňuje dvojice květináčů používaných na balkonových zábradlích.

Vertikální záhonek je připevněný na zábradlí, které lemuje vstup z ulice do zahrady bytového domu. Postup při jeho výrobě čtenářka zachovala téměř celý, protože se posledně osvědčil:

„Mladší syn (11 let) pomáhal polepovat kelímky novinami a ubrousky a dále jsme je spolu natírali barvou. Potřebovala jsem ho na chvíli dostat od počítače. Přípravy jsme zahájili již brzy na jaře, když byla ještě zavřená škola. Upevnění jsem volila tentokrát na dvou místech, aby kelímky držely hezky rovně a nepadaly ke straně. Se starším synem (15 let) jsme potom kelímky připevňovali k síti, využila jsem jeho výšky. Syn upevňoval elektrikářské pásky a já jsem jenom určovala tvar celého obrazce.”

Žena vyzdobila okolí domu kvetoucí vlajkou

Zahrada

Letošní výzdoba je jednobarevná, a tak je v kelímcích možné objevit také stejný druh květin - afrikány neboli aksamitníky. Ač se paní Jitka zaměřila především na barevné vyznění vertikálního záhonku, my hodnotíme i praktickou volbu květin.

Foto: Archiv čtenářky

Záhonek má tentokrát sjednocený vzhled a jasné poslání - naději, že nás žádná další pandemie neuzavře zpátky do karantény.

Afrikány jsou známé svými odpuzujícími účinky vůči komárům. To znamená, že se obyvatelé domu mohou před záhonkem zastavit na kus řeči se známými a užívat si klidu, aniž by je tento dotěrný hmyz obtěžoval.

„Kompozice kelímků je tentokrát spíše geometrická, než že by šlo o nějaký symbol,” píše paní Jitka, jež vytváří záhonek nejen pro potěchu vlastní, ale i sousedů. Ti si její dílo cení. Když odjela s rodinou na dovolenou, ochotně záhonek pravidelně zalévali.

Foto: Archiv čtenářky

Kelímky jsou za zadní stranu přichyceny k pletivu elektrikářskou páskou. Ta je sladěná s barvou afrikánů...

Pro každého, kdo by si chtěl vertikální záhonek z afrikánů zkusit vytvořit, má ale Jitka varování. Je třeba být trpělivý, protože než aksamitníky rozkvetly, byl to prý až trochu žalostný pohled, nyní však už záhonek pěkně žlutě září.

„Mám nápad i na příští rok, uvidím, jestli se mi podaří sehnat květy v barvách, jaké bych potřebovala... Co to bude konkrétně, to je ale zatím tajemství,” slibuje Jitka.

Anketa

Vytváříte rádi nové věci?
Ano! Já pořád něco tvořím!
27,8 %
Docela ano, jen času kdyby bylo víc...
40,7 %
Občas ano, ale někdy na to nemám náladu.
17,4 %
Spíš ne, výsledky bývají prapodivné...
8,2 %
Ne, na jakékoli tvoření mě vůbec neužije.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1017 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám