Hlavní obsah

Ve svažitém pozemku bude každá zahrada originál

Právo, Gisela Růžičková

Založit zahradu v mírném svahu je sice složitější, ale o to zajímavější práce. Takový pozemek nabízí originální možnosti ztvárnění a ojedinělé pohledy ze všech stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nad zídkou je vřesoviště, zakrslé kultivary borovice i kompaktní smrk ztepilý, také magnólie a červenolistý javor.

Článek

„Nerovný terén s mírnou svažitostí nám poskytl mnohem více šancí pro vymodelování zahrady než rovinatá plocha bez členění,“ říká autor návrhu Ing. Lubomír Řiháček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled z terasy domu do velkorysé zahrady s velkou travnatou plochou.

Požadavkem majitele bylo vytvořit okrasnou zahradu s velkou plochou trávníku pro maximální vyžití vnoučat. Proto na zahradě vznikla vedle teras, zdí a schodů plynulá travnatá plocha, přizpůsobující se výškovým rozdílům.

Stejně tak se tu vyskytují odpočinkové plochy se záhony, které přidávají zahradě na dynamice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hadí smrk a převislá moruše s červenolistými dřišťály, mochnami a denivkami.

Koncept zahrady

Kvůli svažitosti terénu bylo nutné rozdělit plochu do dvou úrovní. Jednu představuje trávník pro volnočasové aktivity a další zídkou oddělená relaxační zóna s dominantní terasou domu. Na terasu navazuje malá plocha trávníku a výsadba okrasných dřevin a trvalek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jedle korejská ve společnosti okrasných trav, jako je ozdobnice čínská a kostřavy doplněné hvozdíky a tařičkami.

Řešil se také vjezd do garáže včetně parkovací plochy. Majitel chtěl zkombinovat kámen, vyskytující se na zídkách a šlapácích v trávníku, s dlažebními kostkami, to vše do tvaru oblouku, protože oblé linie působí přirozenějším dojmem. Při jejich výběru se bralo na zřetel i to, že jde o namáhané plochy, které vyžadují dlažbu zátěžovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Netřesk je nepostradatelný pro výsadbu ve skalkách a suchých zídkách, poroste i na ploché či mírně nakloněné střeše a bez problémů na ní vykvete.

Seskupení rostlin

Trávník sice tvoří velkou část zahrady, avšak záhony s mnoha okrasnými rostlinami se objevují nejen v předzahrádce a podél zídky, ale také na obou stranách vjezdu do garáže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podél cesty do garáže jsou vysazeny sloupové habry s trvalkovou podsadbou.

Dominantou záhonu u krbu je jedle korejská (Abies koreana) s podsadbou okrasných trav, jako jsou ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) a nízké druhy kostřavy (Festuca).

Vše doplňují kobercové trvalky – hvozdík (Dianthus) a tařička (Aubrieta).

Foto: Milan Malíček, Právo

Odpočívadlo s krbem a oleandry zcela v přírodním vzhledu.

Na záhonu u garáže je vysazen pás velkolistých hortenzií (Hydrangea macrophylla) s barevným aspektem na přelomu léta a podzimu.

S kamennou zdí efektně kontrastuje růžový záhon. „Zvolili jsme stromkové růže právě proto, že oddělují prostor psího kotce a trávníku. Svojí barvou a vůní rozveselí vzdálený roh zahrady.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Záhon se stromkovými růžemi tvoří kontrast vůči kamenné zdi.

Kostru záhonu mezi domem a krbem tvoří (zleva od krbu) ibišek syrský (Hibiscus syriacus), hadí smrk (Picea inversa) a převislá moruše (Morus alba).

Nižší patro je zastoupeno (opět zleva) zakrslými kultivary červenolistých dřišťálů (Berberis Thurnbergii), mochnami (Potentilla), denivkami (Hemerocallis) kvetoucími v první polovině prázdnin. Záhon je lemovaný půdopokryvnými štěničníky (Iberis) kvetoucími zjara.

Foto: Milan Malíček, Právo

Houževnatý, odolný, přizpůsobivý, pěkný na pohled a nenáročný je netřesk.

Dominantou záhonu nad zídkou je vřesoviště sestavené z vřesů (Calluna), vřesovců (Erica) a zakrslých kultivarů borovice (Pinus pumila).

Okraj záhonu zvýrazňuje kompaktní odrůda smrku ztepilého (Picea abies), dále magnólie (Magnolia), která svojí výškou společně s červenolistým javorem (Acer platanoides Crimson King) zabraňuje přímému průhledu z ulice do zahrady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Záhon s převislým modřínem, který je vysazený v ose s magnólií a brání tak přímému průhledu z ulice do zahrady.

Pod zídkou se opakuje prvek vřesoviště, v tomto případě vřesy doplňují pěnišníky (Rhododendron), vřesovce a solitérně vysazená převislá borovice (Pinus Pendula).

V další – osluněné části – se nacházejí kvetoucí dřeviny jako vajgélie (Weigela), tavolníky (Spiraea), roubované čarověníky a sloupový jalovec (Juniperus).

Vedle schodiště u terasy, na vzdálenější části záhonu, jsou zakrslé dřišťály (Berberis thunbergii Atropurpurea Nana) doplněné nízkým hořcem (Gentiana acaulis).

Foto: Milan Malíček, Právo

V předzahrádce jsou vysazeny kvetoucí keře, trvalky a půdopokryvné dřeviny.

Příjezdovou cestu do garáže lemují sloupové habry (Carpinus betulus Frans Fontaine) s trvalkovou podsadbou. V předzahrádce je k vidění kombinace kvetoucích keřů, trvalek a půdopokryvných dřevin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vzdálenější roh je osazen zajímavým kultivarem smrku (Picea acrocona), jež je výrazným prvkem nejen v období Vánoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám