Hlavní obsah

Ve skleníku si vypěstujete zeleninu bez chemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovoce, zelenina, květiny, vše lze pěstovat ve skleníku, který zajistí rostlinkám ideální podmínky k růstu. Základem spokojenosti je ale zvolit kvalitní skleník a vnímat jeho přítomnost jako dlouhodobou investici. Neváhejte si proto připlatit za trvanlivější materiál a věnujte pozornost technickým parametrům. Určitě se ptejte, z čeho je tvořeno opláštění skleníku, jaká je síla desek, z čeho je vyrobena samotná konstrukce.

Foto: Gutta

Sedlový zahradní skleník s polykarbonátovými výplněmi v precizním německém zpracování a výjimečně dlouhou zárukou.

Článek

Důležité je stanoviště. Zvolte rovný terén, preferujte vždy místo, kde po celý den svítí slunce. Myslete i na sousedy, aby je skleník svojí objemností nerušil ve výhledu.

A hlavně: zde neplatí, že méně je více. Preferujte skleníky s dostatečnou plochou, výškou. Jinak budete litovat, že nemůžete nasázet více rostlinek a při každém pletí či zalévání se krčíte v podřepu namísto komfortního zahradničení.

Tvar skleníku

Klasikou je tzv. sedlový tvar, který známe u skleníků ze skla. Mohou přitom stát samostatně, nebo být přisazené ke stěně domu.

U některých skleníků se tabulky skla usazují do předem připravených rámů a v případě poškození je lze snadno vyměnit. Někteří výrobci však sklo fixují tak, že ho uchytí pomocí silikonu.

Skleníky urychlují a násobí úrodu

Tipy a trendy

Brzy zjistíte, že skleník potřebuje spoustu věcí, vnitřního vybavení, které je praktické a komfortní. Při nákupu se rovnou informujte, co se k němu nabízí, čím ho lze dodatečně vybavit.

Budete rádi za střešní okno, dvířka, samostatné regály a police umístěné v pracovní výšce. Myslete na účinné větrání, které může být automatické, stejně jako zavlažování či vytápění.

Sklo, nebo polykarbonát? 

Dva materiály, každý má své výhody a zápory. Většina z nás asi kývne na sklo, protože jde o tradiční, osvědčený materiál, který přirozeně propouští světlo. Sklo je dobrá volba, ale musí mít svoji kvalitu: obvykle se používá válcované sklo se vzorem a efektem rozptylu slunečních paprsků.

Skleněné tabule pak spolehlivě odolávají vnějším vlivům, po celou dobu fungování skleníku mají stejnou propustnost skla a hlavně, nemusí se natírat. Sklo má přirozený UV filtr, snadno nahraditelné a recyklovatelné díly.

Foto: Limes

Skleník Limes Hobby má konstrukci z žárově zinkovaného plechu o síle 1 a 1,5 mm s rozptylovým sklem o síle 4 mm v základním provedení. V konfigurátoru si lze skleník upravit a změnit druh výplně, počet oken, automatické otevírače.

Naproti tomu polykarbonát je umělý materiál, který je vždy z jedné strany ošetřen UV filtrem. Tato strana je logicky namontovaná směrem ven. Polykarbonát má speciální dutinky, které zvyšují tepelně izolační vlastnosti desky. Tento materiál neztrácí svoji čirost, ale jistou nevýhodou může být větší kondenzace vodních par.

Polykarbonát je lehký a pružný, důležité je, aby měl pevnou konstrukci, výztuhy.  Skleníky z PVC jsou většinou levnější než ty ze skla.

Fóliovník na malou plochu

Je vhodný pro všechny, kteří začínají s pěstováním zeleniny a nechtějí hned investovat do skleníku. A také pro všechny, kdo mají menší pozemek.

O velikosti fóliovníku rozhoduje, co chceme vlastně pěstovat (některá zelenina může být prostorově náročnější). Na skleník potřebujete alespoň 8 m2, ale fóliovník bývá výrazně menší. Třeba o rozměrech 1,8 x 1,2 metry a stát v místě, které je zúžené a jinak nevyužité.

Další výhodou je, že fóliovník lze i přemístit, skleník samozřejmě hůře.

Do pětice nejlepších evropských staveb se dostala francouzská Železniční farma sloužící jako skleník i bydlení

Tipy a trendy

Fóliovníky tvoří konstrukce a speciální vrstvená plachta, kterou je nutné po čase vyměnit, aby rostlinkám stále přinášela užitek, tedy dostatečnou ochranu před deštěm a UV zářením.

Mezi fóliovníky jsou poměrně velké rozdíly v kvalitě, ale určitě je dobré připlatit si za pevnější konstrukci i ostatní prvky. Proto se v obchodě ptejte, jaký materiál byl použit na výrobu konstrukce, z čeho je vyrobena svrchní plachta. Důležitá je gramáž, čím vyšší, tím pevnější a odolnější plachta je.

Víte, že...
Stavební povolení pro skleníky do 40 m2 plochy a 5 metrů výšky není nutné. Musíte ale dodržet odstup minimálně 2 metry od hranice pozemku. Vždy je dobré informovat se a řídit místními podmínkami a chovat se k sousedům ohleduplně.
Skleník dobře slouží, když má řádně zhotovené základy. Hloubka je dle místních podmínek (pohyb půdy, výskyt škůdců). Osvědčené jsou klasické betonové základy vyztužené armaturou. Základy vybudujte minimálně 10 cm nad okolní terén a minimálně 50 cm místa kolem skleníku vyčleňte na případnou obsluhu.
Hliníkové profily skleníku jsou lehčí, ocelová pozinkovaná konstrukce ale lépe odolá silným poryvům větru, sněhu. Proto myslete i na nadmořskou výšku pozemku.

Anketa

Pěstujete si plodiny ve skleníku či fóliovníku?
Ano, každým rokem.
73,4 %
Mívali jsme ho, ale už nemáme.
3,3 %
Zatím ne, ale plánujeme si ho pořídit.
11,2 %
Ne, máme ho sice, ale nepoužíváme ho k tomu.
2,3 %
Skleník ani fóliovník nemáme.
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 797 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Magický svět pod skleněnou střechou

Koho by rmoutily podzimní plískanice, když může vklouznout do útěšné náruče skleníku? Sem nezaléhá vítr ze strnišť a bují tu úplně jiný svět, než jaký známe ze...

Výběr článků

Načítám