Hlavní obsah

V unikátní ostravské čtvrti to teď vypadá jako v rozkvetlé zahradě u zámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá Ostrava? Tohle už dávno neplatí. Naopak. Z Ostravy se stalo město plné zeleně a teď na jaře jsou procházky moravskoslezskou metropolí balzámem na duši. Například v unikátní ostravské čtvrti s 23 památkami, Jubilejní kolonii, si teď budete připadat jako někde v rozkvetlé zahradě u zámku.

Jubilejní kolonie v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

Kvetou zde totiž sakury i další druhy třešní a ovocných stromů, ale také šeříky. I když vše letos s několikatýdenním předstihem.

Jubilejní kolonie, tento ostravský architektonický skvost, byla postavena na počest stoletého výročí trvání Vítkovického horního a hutního těžířstva. Začala se stavět v roce 1921 a poslední dům byl zkolaudován v roce 1950.

Vítkovické železárny ji postavily pro své zaměstnance dle návrhu moravského architekta Arnošta Kornera. Ten ve svém projektu uplatnil vliv expresionismu a dekorativismu vídeňské provenience. Jádrem kolonie je ulice Jubilejní, na kterou navazují krátké uliční spojky.

V Ostravě vzniká nové muzeum. Ukáže, jak před sto lety bydleli zaměstnanci hutí

Bydlení

Původní alej vydržela do roku 2013

„Vítkovické železárny v těch 30. letech řešily i veřejný prostor v kolonii. Nejprve zde byla vysázena hlohová alej, ta se ale ukázala nevhodná pro zdejší prostředí, tak zde byly vysázeny sakury, tedy japonské třešně, které se osvědčily,“ ukazoval Novinkám kronikář Ostravy-Jihu Petr Přendík.

Podotkl, že původní sakurová alej byla velmi hustě vysázena v celé hlavní ulici kolonie, která se od počátku jmenuje Jubilejní. „Ta původní sakurová alej zde vydržela poměrně dlouho, až do roku 2013. V té době už ale byly stromy ve špatném stavu, prostě dožily, a proto byly pokáceny. Sakury totiž nejsou příliš kvalitní tvrdé dřeviny,“ vysvětloval kronikář.

Pokácení sakur tehdy obyvatelé Ostravy nesli nelibě, naštěstí ale byla alej alespoň zčásti obnovena, a to mezi Komorním klubem a ulicí Leteckou. Na každé straně ale kvetou stromy v jinou dobu. Jedna část letos vykvetla už v polovině března, ta druhá kvete nyní, začátkem dubna.

Vznikly nové aleje

„Nové sakury zde byly vysazeny v letech 2014 až 2015. V minulosti jich v té původní aleji mohlo být kolem sto padesáti,“ upozornil Přendík s tím, že v současnosti je rozšiřování sakurové aleje až na původní velikost komplikované. „Současné zákony nepřipouští, abyste na místě, kde jsou inženýrské sítě a potrubí, sázeli nějaké další stromy, aby kořenový systém vedení neohrožoval,“ vysvětlil kronikář, který se stará i o místní bytové muzeum otevřené v kolonii letos v únoru.

„Za vstupní branou do Jubilejní kolonie vznikla další nová alej, a to z bíle kvetoucích třešní. Nechal je tam zasadit ostravský magistrát,“ upozornil ještě Přendík.

Celý památkově chráněný areál je uzavřen symbolickými motivy obloukových průjezdů, různých průchodů v přízemích domů či věžiček. Kdysi zde tedy bydleli zaměstnanci Vítkovických železáren, nyní díky rekonstrukci, která trvala od roku 2001 do roku 2022, se jedná o jedno z nejkrásnějších míst k bydlení v Ostravě. Ze 142 domů je v majetku města 91 z nich, zbytek je v soukromém vlastnictví.

Anketa

Máte ve svém okolí také sakurovou alej?
Ano, máme
65,6 %
Sakurovou zrovna ne, ale také na jaře krásně kvete
7,4 %
Bývala tu, ale už ji pokáceli...
3,9 %
Ne, nemáme
23,1 %
Celkem hlasovalo 2256 čtenářů.

Unikátní ostravská městská část s 23 památkami má svou výstavu

Tipy na výlety

Reklama

Související články

Když rozkvete zmarlika

Sakura, magnólie, vajgélie, mandloň, tavolník i zmarlika mají něco společného. Na jaře je zdobí půvabné růžové květy.

Výběr článků

Načítám