Hlavní obsah

V Beskydech se objevil zmutovaný náprstník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké překvapení čekalo Magdu Stuchlíkovou v přírodě, když se procházela nad svou chaloupkou, která leží pod vrcholem Ondřejník v Moravskoslezských Beskydech. Našla totiž velmi podivně rozkvetlé náprstníky. Podle odborníků jde o mutaci, která se občas v přírodě vyskytne.

Foto: Archiv Evy Huňkové

Zmutované náprstníky v Beskydech. Na vrcholu jsou nezvykle zakončeny velkým květem

Článek

„Kamarádka mi poslala zajímavé fotky náprstníků, které našla pod Ondřejníkem. Ptala se, jestli je chci vidět. Musím říct, že jsem z těch fotek byla paf a samozřejmě jsem je hned chtěla spatřit na vlastní oči,“ svěřila se Právu Eva Huňková, která je vášnivou bylinkářkou a propagátorkou vaření z divokých rostlin.

K zvláštním náprstníkům následně vyrazily obě. „Byla to nádhera. Každý náprstník byl zakončen na vrcholu květem připomínajícím zvoneček. Byly různých barev,“ popisovala Huňková s tím, že jí připomínaly mix náprstníku a slézu. „Nikdy jsem takové ještě neviděla, a to se přírodou toulám neustále,“ podotkla.

Chyba genetického kódu

Také samotní odborníci, na které se Právo obrátilo, uvedli, že takové náprstníky ještě na vlastní oči nezaznamenali. „Osobně jsem takhle narostlé náprstníky ještě neviděla. Zřejmě jde o mutaci způsobenou DNA transpozonem, říká se tomu také skákavé geny. Ty se pohybují podél vlastní DNA a způsobují změny tvaru rostlin. U těchto náprstníků vytvořily změnu u tvaru květů,“ vysvětlovala botanička Šárka Cimalová z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Také z dendrologického oddělení ostravské zoologické zahrady a botanického parku se shodli na tom, že jde o chybu genetického kódu. „Jedná se o takzvaný pelorický květ. K vytvoření zdánlivě vrcholového květu na konci květenství tvořeného souměrnými květy dochází vlivem vnějších či vnitřních podnětů. Pelorie může být pravidelná i nepravidelná. Podobně k tomu dochází i u orchidejí,“ upřesnil zahradník-specialista David Kubala.

Náprstník je náruživý cestovatel

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám