Hlavní obsah

Trpasličí dřeviny na zahradě

Novinky, L. Horeličanová, časopis Flóra na zahradě

Také patříte k obdivovatelům malebných zahrad plných rozmanitých dřevin, ale máte málo času? V tom případě jsou pro vás trpasličí dřeviny ideálním řešením.

Článek

Mnoho lidí touží v uspěchaném světě po klidné zelené oáze ve vlastní zahradě, jenže výsadba většinou potřebuje spoustu času i práce. Trávník se musí sekat, živý plot tvarovat a trvalky zazimovat. Výhodou trpasličích dřevin je právě jejich nenáročnost. Jelikož jejich roční přírůstky jsou skutečně minimální, v závislosti na druhu jeden až čtyři centimetry, nemusíte se bát, že se z vaší zahrady stane brzy nepřehledná džungle. Když jim už při výsadbě zajistíte optimální podmínky, péče o ně pak bude minimální. Omezí se na hnojení a zálivku během velmi suchého období.

Stačí jim málo

Protože se jedná o různé druhy pocházející z různých podmínek, jejich nároky na stanoviště se liší. A tak si dřív, než začnete s výsadbou, zjistěte, co jim můžete poskytnout. Důležité jsou světelné podmínky a pH půdy. Jelikož kořenový systém je v rovnováze s nadzemní částí, hloubka půdního profilu nehraje nijak velkou roli. To je jeden z důvodů, proč jsou tak oblíbené i v malých městských zahradách či na obnovených plochách. Ve vyšších polohách s bohatou sněhovou nadílkou jim sníh zajistí dokonalou izolaci, proto se nemusíte obávat, že vymrznou. Horší už je to za holomrazů. Tehdy je dobré, mají-li rostliny dostatečnou nastýlku a citlivější druhy ocení i ochranu v podobě „zimního kabátku“.

Ani po deseti letech neztratila zahrada svou tvář. Působí svěžím a stále upraveným dojmem.

Vejdou se všude

Nezáleží na tom, jestli už máte zahradu osázenou nebo s ní právě začínáte, pro zakrslé rostliny se místo vždycky najde. Mohou být vhodně zakomponované do skupiny větších dřevin nebo vytvoří samostatný záhon, stejně dobře poslouží i jako předěl zahrady. Dokonce je můžete kombinovat s kvetoucími letničkami nebo trvalkami a vytvořit si malou půvabnou krajinku. Pokud je nejoblíbenější částí vaší zahrady skalka, trpasličí dřeviny se budou pěkně vyjímat i v ní.

Jak vznikly

Trpasličí dřeviny jsou velkou skupinou rostlin, které vznikaly různými způsoby. Velmi zajímavé jsou například druhy, které vznikly v extrémních podmínkách a došlo u nich ke genetické mutaci. V přírodě je spontánní, způsobená například neobvyklými klimatickými podmínkami, jako jsou dlouhodobé sucho, chlad, teplo či UV záření. Na rostlinách se může projevit různými způsoby. Často se vyskytuje změna růstu, zabavení nebo celkového vzhledu. Dřeviny miniaturních rozměrů mohou vznikat i záměrným křížením nebo šlechtěním. V zahradnictvích je jejich nabídka dostatečně velká a ve výběru se nemusíte omezovat.

Ilustrační foto

Daří se jim i v nádobách

Chcete-li mít balkon plný zeleně i v zimě, pomalu rostoucí jehličnany jsou správným řešením. Protože ročně narostou jen o několik centimetrů, nemusíte se bát, že vaši terasu časem zastíní obrovský strom. Výsadbu nebudete muset měnit několik let, možná až desetiletí. Některé druhy jsou zajímavé svým vzhledem – najdete mezi nimi kulaté, kuželovité i převislé tvary.

5 nejoblíbenějších minidřevin

Jalovec šupinatý (Juniperus squamata) ´Bluestar´

Je typický stříbrnošedým jehličím, které vynikne v každém zahoně. Dorůstá do výšky jen 30 cm, proto se uplatní také ve skalkách a v nádobách. Dobře odolává zimě a suchu.

Jalovec šupinatý

Borovice horská (Pinus mugo) ´Pumilio´

Máte-li zahradu v drsnějších podmínkách, určitě by v ní neměla chybět tato drobná kosodřevina. Dorůstá jen do výšky 30 cm a není náročná. Má kompaktní tvar a krátké jehličí.

Dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) ´Atropurpurea Nana´

Drobný keř s purpurovými listy, které se na podzim zabarví do ohnivě červeného odstínu. Je nenáročný a můžete ho pěstovat v každém typu půdy. Velmi dobře snáší polostín, ale jen na slunném místě vás potěší záplavou drobných plodů.

Dřišťál Thunbergův

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) ´Mariken´

Ginkgo patří k raritám mezi dřevinami. I když má listy, je to opadavý jehličnan. Určitě oceníte jejich netypický tvar i zářivě žluté podzimné zbarvení. Díky malým přírůstkům vytváří hustou korunu.

Jinan dvoulaločný

Kryptomérie japonská (Cryptomeria japonica) ´Globosa Nana´

Nebydlíte-li v chladných horských oblastech, bude ve vaší zahradě růst do krásy. Oblíbená je zejména pro zakulacený tvar a pomalý růst. V zimě se její modrozelené jehličí barví do bronzova.

Jak postupovat při výsadbě do nádoby:

Na dno dejte drenážní vrstvu keramzitu nebo jemného štěku a zasypte ji kvalitním substrátem, do něhož zasadíte dřeviny.

Aby výsadba nepůsobila fádně, můžete ji doplnit vhodným kamenem.

Nádoby s rostlinami koncem podzimu obalte silnou textilií nebo bublinkovou fólií a pravidelně je zalévejte.

Reklama

Související články

Tipy na vysazení skalniček

Skalničky jsou svým zakrslým vzrůstem vhodné k osazování nejrůznějších štěrbin, prohlubní a spár, ať už ve skalce, kamenných obrubách, mezi šlapáky v cestičce...

Ozdobné trávy na zahradě

Vytrvalé trávy jsou zvláštní skupinou trvalek, zahrnující velký počet rodů i druhů. Jejich paleta je nesmírně bohatá – od malých nízkých druhů až k impozantním...

Jak se pěstují bonsaje

Kouzlo bonsají je tak podmanivé, že má řadu obdivovatelů i u nás, kde je zcela jiná zahradnická tradice. Vypěstovat takovou miniaturu je ale veliká výzva. Je...

Výběr článků

Načítám