Hlavní obsah

Střihněte si plot podle svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Aby byl živý plot opravdovou chloubou zahrady a potěchou pro oko, měl by být nejen dobře rostlý a zdravý. Stejně důležitý je i dokonalý tvar a střih.

Článek

Pokud máte při prohlížení lifestylových časopisů pocit, že všechny ty krásně udržované zahrady jsou pro vás nedosažitelné, jste na omylu. S trochou šikovnosti a kvalitními plotovými nůžkami dokážete udělat doslova zázraky. Záleží jen na vaší fantazii a dobrém výběru nářadí.

„Každý, kdo má zkušenost se zastřihováním živého plotu obyčejnými starými zahradními nůžkami, dobře ví, že práce s nimi je namáhavá a s výsledkem stejně nikdy není docela spokojený,“ říká Martin Grulich z Mountfieldu. „Kdo se chce do tvarování a prostřihů pustit jinak a lépe, bere si na pomoc plotové nůžky. Jsou lehké do ruky, snadno se ovládají a zaručují přesný střih. Práce s nimi není nijak složitá a po pár zkušebních stříháních už dokážete okrasné keře tvarovat podle svých představ.“

Ale zastřihávání živého plotu jejich využití zdaleka nekončí. S plotovými nůžkami se můžete pustit do zmlazovacích prostřihů nebo stále populárnějšího tvarování jednotlivých okrasných keřů.

Plotové nůžky vám musí „sednout“

„V nabídce máme celou řadu typů plotových nůžek elektrických nebo s benzínovým motorem, které se liší nejen výkonem, ale i délkou střižné listy,“ vypočítává zástupce Mountfieldu. Střižná lišta může mít od 200 až do 600 mm a právě délka je rozhodující pro využití. Zatímco krátké lišty jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování jednotlivých keřů, dlouhé si dobře poradí s úpravou rozsáhlejších ploch živého plotu.

„Nejpodstatnější součástí plotových nůžek je střižná lišta, protože její kvalita ovlivňuje nejen dobrou práci stroje, ale má i rozhodující vliv na možném poškození listů a keřů,“ upozorňuje Grulich. Nejdůležitější je, aby byl řez čistý a přesný, protože rostlinu nejméně zatěžuje. Aby všechny tyto požadavky splňovaly, jsou nejkvalitnější stižné lišty vyráběny z jakostní oceli a obráběny laserem.

Neméně důležitá je i dokonale propracovaná ergonomie nůžek, které by měly být správně vyvážené. Tedy tak, aby přesně padly ruky. Moderní stroje jsou navíc vybaveny i antivibračními systémy, díky kterým vás ani dlouhodobější práce zbytečně neunaví a nezatíží. Před nákupem by si tedy každý měl ujasnit, na co všechno chce plotové nůžky používat a jak často s nimi bude stříhat.

Elektrické plotové nůžky

Na menších zahradách, kde je dobrý přístup ke zdroji elektrické energie se na tvarování nebo zastřihování živého plotu hodí elektrické plotové nůžky. Jsou lehké do ruky, dobře se ovládají, mají bezpečnou obsluhu a střihat s nimi budete přesně.

Benzinové plotové nůžky

Pro úpravu větších ploch všude tam, kde by přívodní kabel omezoval volný pohyb obsluhy, jsou ideální volbou nůžky s benzinovým motorem a dlouhou střižnou lištou.Velký důraz je u nich kladen na propracovanou ergonomii, protože jsou určeny pro dlouhodobější pracovní nasazení. Pro pohodlné užívání jsou moderní typy vybaveny praktickou nastavitelnou zadní rukojetí v 5 polohách s rozsahem 180°. U těchto větších strojů jsou už výkonné antivibrační systémy nutností. U moderních typů oddělují obě rukojeti od motoru a převodové skříně.

Stříhat plot může i chameleon

Stříhat živé ploty ovšem nemusíte jen plotovými nůžkami. Na pomoc si můžete vzít i univerzálního multifunkčního pomocníka Oleo-Mac Multimate. Je vybaven unikátním systémem REV, který umožňuje k jednomu velmi výkonnému benzinovému motoru připojit hned několik nástavců. Takže s ním zvládnete nejen pohodlně stříhat živý plot nebo prořezávat stromy, a to až do výšky 3 m. Stejně dobře s ním posekáte udržované trávníky či vyžnete vysokou trávu. A když potřebujete uklízet listí či odfoukávat prachový sníh, tak, není nic snazšího než jednoduše nasadit fukar.

Akumulátorové nůžky

Na přesné tvarovací střihy živých plotů, přistříhávání výhonků, sestříhávání okrajů trávníků nebo finální úpravy těžko dostupných míst se uplatní akumulátorové nůžky s vyměnitelnými akumulátorovými články. Jsou vybaveny systémem výměnných nožů, kdy se krátká lišta hodí na dostřihání okrajů trávníků a delší na přistřihávání výhonků živých plotů a keřů. Protože jsou lehké, je s nimi práce velmi komfortní. Pro práci je ideální, když se nože dají měnit bez použití nářadí.

Reklama

Související články

I zahradník může být umělec

Také už jste při cestách do zahraničí obdivovali nádherně střižené živé ploty nebo vtipně vytvarované okrasné keře a rádi byste si něco podobného na zahradě...

Vybíráte zahradní nůžky?

Do ruky je vezmete nejméně stokrát ročně. Před nákupem si proto promyslete, co s nimi budete nejčastěji stříhat a dobře si je vyzkoušejte.

Výběr článků

Načítám