Hlavní obsah

Snadný a levný způsob, jak získat více oblíbených rostlin

Právo, Adéla Taitlová

Existuje mnoho způsobů, jak můžete snadno a levně rozšířit repertoár svých oblíbených rostlin. Nahlédněte s námi do zahrádky, ve které je množení rostlin takřka na denním pořádku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Radost z množení. Místo se stovkami nejrůznějších sazenic je stejně vzrušující jako procházka mezi klasickými záhony.

Článek

„Proč se spokojit s jednou, když jich můžete mít víc?“ říká s úsměvem paní Olga Tichá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Netřesky. Rozmanitá sbírka ukazuje, jak snadné je jejich množení pomocí dceřiných růžic.

Zahradnice s bohatými pracovními zkušenostmi ze skleníků u lednického zámku využívá každou příležitost, aby rozmnožila jakoukoli rostlinu, která jí přijde pod ruku.

Nejen její zahradu, ale i spoustu dalších v okolí Vyškova krášlí trávy, trvalky, letničky, růže, okrasné keře i popínavky, jimž vdechla život z nicotného semínka, oddělku nebo kousku haluze.

Pěstitelské zázemí

Paní Olga má nejraději okrasné rostliny, levandule, trávy, namnožila už desítky růží, stovky netřesků a tisíce krušpánků (Buxus). Těmi zčásti ozelenila hranice svého pracovního zázemí, jemuž dominuje pětice obdélníkových záhonů se zvýšenými okraji a nezbytný fóliovník. Ten sice není plnohodnotnou náhradou skleníku, pěstitelskou sezonu však také prodlužuje, asi o dva tři měsíce, a semenáčkům poskytuje ochranu před sluncem a deštěm do doby, než zesílí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vše při ruce. Terakotové květináče jsou ideální pro rostliny citlivé na přemokření. Rychleji však vysychají.

Jeho výhodou je, že nepotřebuje stát na pevném základu. K přesazování slouží stolek přetvořený ze starého šicího stroje. Nechybějí tu úložné prostory na nářadí a květináče ani oddychová lavička.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Z vlastních zdrojů. Zálivková voda, kompost a hnojivo z kopřiv a drůbežího trusu pochází přímo ze zahrady.

Ideální podmínky

Už od rána sem přes koruny jabloní proudí příjemné sluneční světlo. Sazenicím slunce prospívá. V letním horku, zvlášť rostou-li v květináčích z terakoty, však potřebují dostatek vody, klidně i dvakrát denně. Olga používá výhradně vodu ze studny nebo nachytanou dešťovku. Kompost a hnojivo jsou rovněž domácí.

„Péče, jakou rostlinám věnujete v prvních týdnech a měsících, určí jejich sílu a krásu po zbytek života,“ zdůrazňuje zkušená zahradnice.

Nový život ze semínka

Mezi běžnými druhy jednoletek na sebe strhávají pozornost obří postříbřené listy artyčoků (Cynara cardunculus), které paní Olga předpěstovává ve fóliovníku, aby stačily do konce léta vykvést.

Zkontroluje jejich nadmuté pichlavé úbory, a pak se obrátí k odkvetlé slunečnici. Místo smutku se jí ve tváři zračí radost z bohaté úrody semen.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Úroda semen. Slunečnice nikdy nezklame. Buďte však rychlejší než sýkorky, které semena uličnicky vyzobávají.

„To zase bude rostlinek,“ pochvaluje si, „a ještě zbude na zimu pro ptáky.“ Výsev zvládne každý. Nepředstavujte si za ním zdlouhavý proces.

Nejde-li o stromy, uvidíte výsledek snažení v řádu několika let, v případě letniček nebo zeleniny dokonce jen týdnů.

Napínavé řízkování

Z dřevitých a polovyzrálých řízků tady vyrostl bezpočet hortenzií, komulí (Buddleia), krušpánků, ořechoplodců (Caryopteris) a z bylinných třeba klematisy, levandule nebo šalvěje. I oblíbené růže si Olga množí sama.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Růže z řízků. Je napínavé sledovat, co se pod sklenicí děje. Úspěšnost prý bývá okolo osmdesáti procent.

„Nezdřevnatělý prut ze zdravé matečné rostliny nařežu po odkvětu na řízky dlouhé 15 až 20 cm. Po namočení spodní části do růstového stimulátoru je vložím do hluboce zkypřené, zalité půdy a přiklopím sklenicí od okurek. Růže a keře vůbec doporučuji množit do zásoby, abyste na jejich květy v případě potřeby nemuseli příliš dlouho čekat.“

Snadné dělení 

„V zahradnictví instinktivně vybírám bohatší trsy,“ ukazuje paní Olga na kakost, ze kterého pro laika trochu surovým způsobem začne prsty odtrhávat nejmenší možné části. Voilá! Šest nových rostlin za cenu jedné!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Množením ušetříte! Tento kakost je jedním ze šesti dílů pocházejících z jediné zakoupené rostliny.

Dělení trvalkových trsů a okrasných trav nebo třeba pivoňkových hlíz, odběr dceřiných růžic netřesků, cibulek mečíků a odnoží u kosatců, konvalinek či zákuly (Kerria japonica) patří k nejsnazším, nejrychlejším a zároveň nejvíc uspokojujícím metodám vegetativního rozmnožování rostlin. Tak směle do toho!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám