Hlavní obsah

Skleníky a fóliovníky výrazně prodlužují úrodnou sezonu

Právo, Karolina Černá

Bylinky, zeleninu i letničky můžeme vysévat již od konce února, ovšem pouze ve vytápěných prostorách. Obvykle je to skleník. S předpěstováním pomůže také pařeniště, fóliovník, vyhýbat se nemusíme ani krytým vyvýšeným záhonům, které umístíme do zimní zahrady nebo na krytý balkon. Bylinky, které chceme mít po ruce během vaření, sejeme do květináčů s poklopem. Postavíme je na parapet přímo v kuchyni.

Foto: Limes

Skleník Hobby H 7/6 je připraven k použití již v základním provedení, v konfigurátoru si ho lze upravit podle přání – naleznete v něm okapy, boční okna, automatické otevírače, nerezové šrouby atd. Rozměr (š/d/v) 2,5 x 6 x 2 m za 23 943 Kč.

Článek

Zelenina k předpěstování

Zeleninu můžeme nechat dozrát ve skleníku, nebo sazenice v pravý čas vysadíme na zahradu. Podle termínu venkovní výsadby sejeme ve skleníku od února do dubna semena salátu, polníčku, listová zelenina patří k té nejranější.

Ve dne udržujeme teplotu mezi 16 až 20 °C, v noci o 4 až 6 °C nižší. K výsadbě jsou vhodné sazenice s nejméně čtyřmi listy.

Kořenovou zeleninu, jako jsou třeba celer, ředkvičky a kedlubna, zasejeme ve vytápěných prostorách nejpozději začátkem března. Výsevy ponecháme při teplotách 18 až 25 °C. Platí, že při teplotách nad 20 °C klíčí lépe na světle.

Foto: Tchibo

Vysoký truhlík z odolného impregnovaného masivu je vybaven odnímatelným skleníkovým nástavcem na předpěstování. Průhledné víko se dá zavírat na dva háčky nebo zůstat otevřené. Dno má lehký spád, který brání hromadění vody. Cena 3790 Kč.

Z nejoblíbenějších druhů plodové zeleniny vyséváme ve vytápěných prostorách v únoru papriku, v polovině března rajčata. Papriku vyséváme ideálně při teplotách 25 až 30 °C ve dne, rajčata ocení nižší denní teploty 18 až 20 °C ve dne, v noci postačí teplota 12 až 14 °C. Podobně předpěstujeme okurky, lilek atd.

Ve skleníku můžeme pěstovat několik druhů zeleniny, využijeme-li jejich výškových rozdílů (salát a keříková rajčata), zvolit můžeme model s policemi umístěnými ve vyšším patře skleníku.

Skleníky různých variant

Při výběru rozhodují rozměry, obloukový či obdélníkový tvar konstrukce, její pevnost, materiál a výplň. Dále způsob montáže, ukotvení, možnost posuvných dveří, počet větracích oken atd. Pozor! Některé modely vyžadují podezdívku, vždy dbáme na stabilitu objektu.

Vhodným materiálem nosné konstrukce je žárově pozinkovaná ocel nebo lehký hliník. Jako výplň se nabízí sklo, které příznivě rozptyluje sluneční paprsky, větší oblibě se ale těší polykarbonátové výplně, aspoň 4 mm silné. Ty mívají ultrafialovou vrstvu, chránící materiál proti degeneraci právě působením slunečního záření.

Foto: Limes

Skleník Primus L 3 s lakovanou žárově zinkovanou konstrukcí nabízí řadu variant vybavení. Základní varianta kromě jiného zahrnuje dvoukřídlé dveře 170 x 105 cm, 2 okna, konstrukci polic. Rozměry (š/d/v) 3 x 3 x 2 m za 42 540 Kč.

Nejlevnější skleník pořídíme do 10 000 Kč, nejdražší startují na hranici 30 000 Kč, mají obvykle velké rozměry a jsou určené spíše profesionálním zahradníkům.

Pařeniště a spol.

Pařeniště je vhodné pro nižší rostlinky, rané saláty, jarní cibulku, bylinky, které snesou chladnější prostředí. Bývá vyrobeno ze stejných materiálů jako skleník, tvoří ho podsada, obvykle plastová, dřevěná či z kovových dílů. Vrchní část má podobu oken, která lze pootevřít, posunout. Mohou být ze skleníkového skla či polykarbonátu.

Fóliovníky s kvalitní konstrukcí z pozinkovaných profilů ochrání rostliny až do -5 °C. Fólie je průhledná zcela nebo částečně, kvalitní třívrstvá při šetrném zacházení vydrží i čtyři roky. Fóliovníky lze snadno přemístit. Jsou sice levnější než skleníky, nicméně neudrží tak dobře teplo.

K miniaturním krytým prostorám pro předpěstování patří například květináče s poklopy různých velikostí, vyvýšené kryté záhony, plastové sadbovače apod.

Anketa

Pěstujete si na zahradě zeleninu?
Ano, samozřejmě.
82,9 %
Na zahradě ne, ale na balkoně.
6,6 %
Ne. Nemáme kde.
10,5 %
Celkem hlasovalo 152 čtenářů.

Naše tipy

  • Skleník a jeho varianty umístíme na zahradě v závětří s dostatkem světla.
  • Osu skleníku situujeme ve směru sever-jih.
  • Sazenice zaléváme nejlépe dešťovou vodou ze sudu.
  • Přísun vody k sazenicím může zajistit automatická mikrozávlaha (kapkovače, kapkovací potrubí a zavlažovače).
  • V chladnějším období lze skleník vytápět (elektřinou, plynem, tepelným čerpadlem, solárním panelem, kompostem).
  • V parném létě oceníme střešní větrací okna a vchod orientovaný na sever.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Kosatečky klepou na brány jara

Dřív, než na nás jaro dýchne z plných plic, rozněžní zahradu cibulnaté kosatečky ze skupiny Reticulata. Roztomilí bratříci klasických záhonových kosatců se...

Výběr článků

Načítám