Hlavní obsah

Sedm tipů, jak vylepšit zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vidíte, když se kritickým okem rozhlédnete po zahradě? Máte pocit, že je neútulná, přeplněná, nevýrazná nebo dokonce nudná? Zkuste si zodpovědět následujících sedm otázek. Až se s nimi vypořádáte, bude vaše soukromá oáza na čerstvém vzduchu téměř dokonalá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevný účinek ovlivňuje vzhled zahrady i to, jak se v ní cítíme. Harmonicky a vesele působí tato kompozice z hřejivých odstínů.

Článek

Schází zahradě styl?

Neslaná nemastná je zahrada bez jistého stylu, který by jí dodal srozumitelnou tvář charakteristickými rostlinami, barvami, doplňky, materiály, kompozicemi.

Řešení: Zamyslete se nad tím, co od zahrady očekáváte. Chcete obdivovat krásu alpinek, nebo odpočívat u bazénu? Máte malé děti, zvířata? Zamlouvá se vám náročná geometrie formálních zahrad, rozpustilý chaos u selského stavení, nebo se chcete cítit jako na dovolené ve Středozemí? Nezapomeňte na okolní prostředí, které často samo napoví, jaký styl fungovat bude a jaký ne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zahradní styl vtiskne pozemku srozumitelnou tvář.

Pociťujete nedostatek soukromí?

S pocitem, že k vám směřují nechtěné pohledy, se jednoduše nedá dokonale uvolnit. A o možnost relaxace jde na zahradě především!

Řešení: Zvažte, zda je nutné zaclonit celou délku pozemku, nebo jen jeho část. Před zvědavci by měla být skryta alespoň dvě místa k posezení a odpočinku. Nabízejí se zdi, ploty, živé stěny ze stálezelených dřevin, pergoly, altány. Praktické jsou mobilní kontejnery osázené obřími trávami nebo s treláží pro popínavky, paravány. Zejména na malé zahradě se vyhněte příliš vysokým neprodyšným stěnám, které by působily tísnivě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bujná zeleň, plot a zastřešené posezení zajišťují pocit soukromí.

Chybí na zahradě objekt přitahující pozornost?

Sebekrásnější zahrada nebo záhon mohou vypadat poněkud fádně, jestliže v nich není něco alespoň trošku odlišného, co by budilo pozornost.

Řešení: Mezi trvalky postavte květináč na sloupku osázený květinami v odlišných barvách. Leckteré efekty vykouzlíte obyčejným zrcadlem. Profesionály využívaný trik s průstřihy v živém plotě také stojí za to. Působivé jsou fontánky nebo sluneční hodiny na rozcestí. A když to umíte s nůžkami, můžete si klidně vytvarovat živou sochu z vhodné dřeviny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Průstřih v živém plotě a vodní prvek přiláká pozornost.

Působí barevné uspořádání chaoticky?

Barvy určují atmosféru zahrady. Nepromyšlený nákup rostlin a podceňování jejich barevného účinku často vede ke vzniku chaosu, který může vyvolat podrážděné reakce.

Řešení: Dopředu si promyslete, a klidně i nakreslete, barevné schéma a držte se ho. Zjistěte, jakého efektu chcete dosáhnout. Zatímco některé barvy spolu harmonizují, jiné vytvářejí výrazné kontrasty. Chladná uklidňuje, jasné horké odstíny nabíjejí energií, ale ve velkém množství mohou působit násilně. Malé zahradě sluší osázení tón v tónu, ve velké si toho můžete dovolit víc.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevný účinek ovlivňuje vzhled zahrady i to, jak se v ní cítíme. Harmonicky a vesele působí tato kompozice z hřejivých odstínů.

Je místo k odpočinku příliš těsné?

Když odsunete židli a spadnete do záhonu růží, není to žádná legrace. Nesprávné proporce místa k posezení jsou k zlosti a často ruší kompozici celé zahrady.

Řešení: Vždy záleží na tom, pro kolik lidí je místo určené. Plochu korektně zaměřte, vytyčte a ještě před zpevněním povrchu na ni postavte nábytek včetně příslušenství, květináčů, pítka pro ptáky apod. Váháte-li, raději několik centimetrů přidejte. Komfort ovlivníte i vhodně vybraným nábytkem, jeho velikostí a tvarem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jen dostatečně prostorná plocha k odpočinku poskytuje kýžený komfort.

Postrádá zahrada celoročně zajímavý prvek?

Většina majitelů koncipuje zahradu tak, aby největší okrasný účinek měla hlavně v létě, někdy také na jaře a na podzim. V zimě je v ní pak pusto prázdno a pohled z okna smutný.

Řešení: Začleňte stálezelené rostliny, mají trvanlivé barevné bobule, dekorativní výhony, borku nebo dokonce vykvétají nad sněhovou peřinou.

Zkombinujte je s nějakou skulpturou či barevnými krmítky a máte vyhráno! Výborně funguje i zajímavý kousek nábytku z odolného materiálu, geometricky výrazně řešená dlažba nebo schody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zahradní plastika a kostky ze stříhaného zimostrázu zůstávají pohledově zajímavé po celý rok.

Přehlédnete pozemek jediným pohledem?

Pokud všechno, co zahrádka nabízí, odhalí jeden pohled, může se stát, že vás brzy přestane bavit. Připravíte se o napětí, zvídavost a radost z nových objevů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cestičky tzv. bez konce, strukturovaná výsadba a pohledové clony tvoří součást zahrady, která podnítí zvědavost.

Řešení: Rozdělte pozemek na několik částí, podobně jako pokoje v bytě. Vyhněte se rovným liniím, které oko vedou přímo k opačnému konci. Namísto toho zvolte křivolakou cestu v podobě písmene C, S nebo U vedoucí různými kouty nebo celou síť cestiček, které na sebe navazují. Zahrada tak ožije tajemstvím, opticky se zvětší a nabídne úplně nové úhly pohledu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám