Hlavní obsah

Rozkvetlé jarní záhony připomínají barevný karnevalový rej

Právo, Adéla Taitlová

Barevnou explozí saténově hebkých kalichů, trubek či zvonců, jimiž se vychloubají tulipány, narcisy a řebčíky, odstartovalo v záhonech veselé období rozkvětu a hojnosti. Užijte si ho plnými doušky!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozkvetlé království. Kdo na podzim nelenil, tomu jarní cibuloviny vystrojily kouzelnou přehlídku zářivých květů.

Článek

Slastné pokoukání na pestrobarevné moře cibulnatých květin si užívá každý, kdo na podzim do půdy vysázel mrazuvzdorné cibulky. Pokud jsme to nestihli, můžeme se s jarem přivítat hrnkovými rostlinami z květinářství.

Anebo vyrazíme do Holandské zahrady v Kroměříži, kde je tolik barevných a druhových kombinací, že zaručeně objevíme nějaké, které jsme ještě neviděli. Nejen tam hrají prim tulipány s narcisy a královskými řebčíky. Jaké mají nároky a co máme udělat, až jejich krása pomine?

Tulipány chráníme před hraboši

Pro tyhle chlupaté nenasyty jsou cibule tulipánů oblíbenou laskominou. Přes zimu dokážou zdecimovat celý záhon. Osvědčenou ochranou proti nim jsou speciální drátěné košíky, do kterých cibule před vysazením vkládáme. V kvetení to rostliny nijak neomezuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pochoutka pro hraboše. Zatímco jedovatých cibulí narcisů si žravý hlodavec ani nevšimne, ty tulipánové dokáže ze záhonu úplně vymýtit.

Jakmile kalichy uvadnou, odlomíme je, aby se cibule, které musí zpět načerpat energii pro další sezónu, nevysilovaly tvorbou a zráním semen. Pěstování z nich se beztak nevyplatí, uplyne totiž nejméně pět let, než se ukáže první květ.

Zatímco původní a botanické druhy, které snadno zplaňují, můžeme v zemi nechat trvale, šlechtěním poznamenané zahradní tulipány v kvetení postupně oslabují. Každý rok až dva je po zežloutnutí listů vyjmeme z půdy, vybereme zdravé dceřiné cibule, uskladníme je v suchu mimo dosah hrabošů a na podzim znovu zasadíme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy jako poháry. Tulipány kvetou asi tři týdny, ale sucho a teplo dobu kvetení zkracuje.

Věděli jste, že... nápadnou kresbu Rembrandtových tulipánů kdysi způsobil zákeřný vir ničící cibule? I dnes je tento jedinečný jakoby malovaný vzhled okvětních lístků dosažen virovou infekcí, ovšem cílenou a neškodnou.

Narcisy pravidelně dělíme

Ač se do princeznovsky krásných květů vloudila už i růžová barva, zůstávají nejmilejší ty, které září jako jarní sluníčko. Žluté a žlutobílé narcisy předávají veselou energii, a je jedno, zda kvetou v záhonu, na louce pod stromy či v nádobě na terase.

Jestliže jsme cibule na podzim vysadili do trávníku, nesmíme na něj po zimě šlapat, abychom nepoškodili křehké pupeny. Zejména botanické druhy s menšími, jednoduchými květy časem vytvářejí květované koberce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pestrá směs. Trpasličí tulipány a narcisy vkusně doprovázejí hroznaté modřence (Muscari). Na 1 m2 se vejde až stovka drobnějších cibulí.

Jejich dobyvatelskou povahu může po čtyřech pěti letech zbrzdit konkurence mezi dceřinými cibulemi, které se vzájemně ochuzují o vodu a živiny. Takové hloučky cibulí záhy po odkvětu, ještě se zelenými listy, vyzvedneme rýčem, šetrně rozdělíme a okamžitě znovu vysadíme do stejné hloubky, ve které rostly předtím. Zalijeme je a nadzemní hmotu necháme přirozeně zavadnout, jinak hrozí, že příště nevykvetou. U druhů množících se samovýsevem neodstraňujeme ani odkvetlé stvoly.

Věděli jste, že... všechny části rostliny obsahují jedovaté alkaloidy? Tyto látky narcisy chrání před okusem divokou zvěří včetně žravých hrabošů.

Řebčíky nenecháme hladovět

Fritillaria imperialis, tak zní latinský název řebčíku královského a své druhové jméno nezískal jen tak. Žádná jiná jarně kvetoucí cibulovina nenosí své květy s takovou vznešeností, jako tenhle urostlý milovník slunce.

Jeho zvonkovité, věncově uspořádané květy v odstínech od rubínového přes všelijaké oranžové až po ostře žlutý navíc korunuje chocholka zelených listenů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Král mezi cibulovinami. Řebčík královský (Fritillaria imperialis) je díky výšce a lehce exotickému vzhledu k nepřehlédnutí.

Půvab císařské koruny, jak se tomuto druhu také říká, vychází překvapivě z docela nevzhledné, zapáchající, velké, jedovaté cibule se zvláštní prohlubní. Z té vyrůstá silná, zelená až fialová lodyha s běžnou výškou okolo jednoho metru.

Mrazuvzdorná rostlina vydrží na záhonu dlouhá léta bez přesazování, ale bohatě pokvete jen za předpokladu, že ji budeme vydatně přikrmovat kvalitním kompostem a plným hnojivem aplikovaným při jarní zálivce. V červnu zatahuje, dřív listy neseřezáváme, rostlina by zeslábla.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čím víc, tím líp. Ač jsou cibule řebčíku královského poměrně drahé, vyplatí se vysadit je nejméně po třech až pěti kusech.

Věděli jste, že... kvůli typické prohlubenině sázíme cibule zešikma, aby se v nich nehromadila voda a nedocházelo k zahnívání?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám