Hlavní obsah

Rajčatové hitovky pro letošní sezonu

Máte své oblíbené druhy rajčat, na které nedáte dopustit a už se těšíte, až budete sklízet vlastnoručně vypěstovaná voňavá rajská jablíčka s plnou svěží chutí? A proč vlastně rajčata patří do TOP zeleniny? A která nám nejvíce chutnají?

Foto: MoravoSeed

Raná odrůda rybízového rajčete Curranto F1, určená pro pěstování na poli i v krytech. Skvělé pěstební výsledky lze mít i na terase

Článek

V kuchyni se bez rajčat obejde opravdu jen málokdo. Ať už syrové, nebo tepelně zpracované, těší se obrovské oblibě, a to nejen kvůli chuti. Mají i vysoký obsah karotenu a vitaminu C, což je řadí k nejzdravějším zeleninám.

Pěstitelské minimum

Nejlépe se rajčatům daří v teplých slunečných polohách, chráněných před studenými větry.

Ve skleníku a fóliovnících vyžadují sušší vzduch s relativní vlhkostí 75–78 %, proto je nelze pěstovat společně s okurkami.

Nároky na půdu: hluboká, středně těžká, bohatá na humus a teplá.

Varování: nikdy nesázejte rajčata na záhony po bramborách a paprice, s nimiž mají společné choroby a škůdce!

Na balkonech a terasách je lze pěstovat ve fóliových pytlích se substrátem. Balkónovým odrůdám postačí nádoba o objemu 10-15 l, tyčkovým rajčatům dopřejte alespoň 30l nádobu.

Do volných záhonů dobře vyvinuté a otužené sazenice vysazujte až ve druhé polovině května po ledových mužích na záhon ve sponu 80 × 40–50 cm. Pamatujte si jedno pravidlo: sázejte raději o týden později než o týden dříve!

Tyčková rajčata pěstujte jen s jedním výhonem. Je sice možné pěstování se dvěma či více stonky, avšak jde to na úkor ranosti a velikosti plodů.

Skleníková rajčata mají vysokou potřebu živin, od začátku června je nutné je každý týden hnojit. Dodávejte jim ve stejné míře tři hlavní živiny: dusík, fosfor, draslík. Dbejte na rovnoměrné zásobování vodou: denní potřeba vody je 4 l/ m2. Výkyvy v zálivce mohou vést až k popraskání plodů.

Jak správně pěstovat papriky

Zahrada

K vyšším výnosům pomůžou plasty

Při pěstování ve fóliovníku (ideálně modrém) dbejte na průběh teploty, přizpůsobený potřebám rajčat. Několikadenní pokles pod 10 °C vede ke zpomalení růstu a brání plození. V době květu a během dozrávání plodů jsou nebezpečné teploty přes 32 °C, protože snižují nasazení plodů, způsobují žluté skvrny na plodu. Skleníky a fóliovníky proto s ohledem na aktuální venkovní teplotu pečlivě větrejte.

Jak na pěstování voňavé levandule na zahradě i v květináči

Zahrada

Není fólie jako fólie

Barevné fólie se hodí i k mulčování. Proč jsou různě zbarvené? Co to pro pěstitele znamená? To nám vysvětlil Miroslav Chovanec ze zahradnictví v Lipníku nad Bečvou:

Modrá fólie: vytváří modré světlo, tudíž v modrém fóliovníku nehrozí silný skleníkový efekt, což rajčatům (i paprikám) naprosto vyhovuje. Modrá fólie má lícovou a rubovou stranu, právě rubová strana s označením „inside“ je upravená tak, aby se netvořily kapky. Vydrží 10 až 15 let.

Červená: hodí se na pěstování jahod, pod ní světelný odraz urychluje kvetení.

Hnědá: tato polopropustná fólie je vhodná pro tykvovité rostliny, teplo ze slunečních paprsků proniká hlavně do půdy.

Černá: v tomto případě pozor na spálení! V květnu už je její použití zcela nevhodné, používá se pro rané pěstování květáku, tykvovitých odrůd, melounů.

Stříbrná: umožňuje maximální odraz světla – hodí se pro brzké jarní pěstování salátu, kedluben, používá se i uvnitř fóliovníku na okurky.

Uvnitř fóliovníku se dají použít všechny typy fólií. Černá na středovou cestičku, červená fólie pak na záhoncích rajčat/paprik urychlí kvetení a zabrání prorůstání plevelů.

Výhodou fóliovníku je hlavně to, že ho nemusíte ani zastiňovat, ani bílit.

Která rajčátka letos ochutnáte?

Zajímavé a oblíbené odrůdy rajčat nám představil Martin Kratochvíl z firmy MoravoSeed.

Osvědčená klasika – tou je středně raná tyčková Palava F1 s velmi velkými plody s hmotností do 160 g určená k rychlení i pěstování na poli, v chladnějších klimatických podmínkách ve skleníku. Plody jsou chutné a odolné proti teplotním výkyvům, rajčatové mozaice a fusariovému vadnutí (fuzarióze). Na jednom vijanu dozrává 6–8 plodů. Jde o osvědčenou odrůdu, jejíž plody jsou vyrovnané, dobře vybarvené, odolné proti otlačení.

Rybízové rajče, které zaboduje na terase, to je velmi raná odrůda rybízového rajčete Curranto F1, určená pro pěstování na poli i v krytech. Drobné kulaté, červené plody jsou vhodné i k sušení vcelku a následnému nakládání. Vijany jsou jednoduché nebo zdvojené s 20–30 plody o hmotnosti 8–13 g. Zasazené v nádobě na terase budou vždycky po ruce. Odrůda je odolná proti fuzarióze.

Dvoukiloví „maxíci“ do burgerů mají obrovské masité plody zploštělého tvaru. U odrůdy Brutus jsou plody červené s výrazným žebrováním o průměru až 20 cm a hmotnosti jednoho plodu až 2 kg. Plody odrůdy Yellowstone jsou ve zralosti jasně žluté, s vysokým obsahem sušiny. Jejich vlastnosti oceníte u grilu, protože jejich řezy se bezvadně hodí do burgerů.

Mezi nejoblíbenější rajčata patří i Delikano F1, raná výnosná tyčková odrůda lahůdkového rajčete. Červené plody jsou menší, podlouhlého tvaru o délce 5–7 cm a hmotnosti 40 gramů. Vynikají silnou dužninou, výbornou nasládlou příjemnou chutí a jemnou konzistencí. Plody jsou určené pro přímý konzum. Již během prvních pěstitelských zkoušek si tato odrůda získala oblibu u profesionálů i drobných pěstitelů.

Jak pěstovat liči v domácích podmínkách

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si doma vypěstovat mango z pecky

Pěstování manga je především běh na dlouhou trať. Rostlina potřebuje vaši péči, je náročná na teplo, zálivku i hnojení. Na plody manga, pokud se vám je vůbec...

Výběr článků

Načítám