Hlavní obsah

Okraje trávníku - čisté, ostré, úhledné

Novinky, M. Lžičařová, časopis Kouzlo zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perfektní vzhled trávníku je snem nejednoho zahrádkáře. Říkáte, že trávu kosíte poměrně často, podařilo se vám i zlikvidovat hnízda plevelů a přesto jako by tomu něco chybělo?

Článek

Důležité jsou detaily. Především by trávník na okrajích neměly hyzdit přerostlé „vousy“. Okraj není jen místem přechodu z trávy na chodníček, ale i do záhonu, dále místa okolo stromů, keřů, u zdí, v koutech a také u plotu. Pokud všechna tato místa náležitě ošetříme a trávu na nich zarovnáme na výšku ostatního pažitu, pak teprve zahrada bude vypadat úhledně.

Bohužel, dost často nejde o práci na deset minut. Naopak. Ošetřit všechna problematická místa nějaký čas zabere a navíc, pokud sáhneme po srpu nebo starých vyřazených kuchyňských nůžkách, je tato práce spojena s namáhavým ohýbáním zad a také můžeme počítat s nějakým tím mozolem na rukou. Výběrem kvalitního náčiní, určeného speciálně k zastřihávání okrajů, si však značně ulehčíme a čas potřebný k údržbě zelených ploch zkrátíme.

Nešetřete na nářadí

Výrobci zahradní techniky dnes takové nářadí, ruční a motorové, nabízejí v široké škále: různé typy nůžek, které můžou být i na dlouhé či teleskopické násadě a které umí stříhat vertikálně i horizontálně, seřezávače okrajů s tvarovanými noži, vyžínače, opatřené ochranným krytem, který brání poškození pěstovaných rostlin, a sekačky, jež si poradí i s trávou vyrostlou na okrajích. Použití speciálního nářadí bude mít větší efekt, když zahradu upravíme tak, abychom mohli plně využít nabízených funkcí těchto strojů a stroječků. Srovnáme terén, aby nebyl samá díra, celý povrch trávníku vyčistíme (nejen od kamenů, ale i „drobných“ skládek) a přechodové partie opatříme obrubníkem.

Pevný obrubník při údržbě okrajů značně pomůže. Chcete-li mít zahradu bez viditelných lemů, lze prorůstání trávy do cest a záhonů zamezit i položením „neviditelné“ zábrany. Do brázdy, vykopané v místě přechodové partie, vložíte pruh fólie, který těsně pod povrchem ohnete a zahrnete zeminou tak, aby nebyl vidět ani při sekání trávy nepřekážel.

Proč obrubníky?

Pevné obruby zabrání prorůstání trávy do cesty či záhonu, a naopak vitálních a houževnatých trvalek do trávníku, také omezí roznášení půdy ze záhonů na přilehlé cesty. Současně zjednoduší sekání trávy v místech, kde trávník dosahuje až ke zdi (například domu). Když kolem zdi vytvoříte z dlaždic chodníček s pevným lemem, a tím posunete okraj trávníku víc do zahrady, práce pro sekačku se značně zjednoduší.

Přestože obrubníky a okraje nebývají příliš nápadné, je třeba jejich provedení dobře promyslet, neboť by měly ladit se stylem dlažby a vytvářet spojovací článek s dalšími materiály použitými v zahradě.

A jaká je v obchodech nabídka? Koupit můžete obruby v podobě plastových či kovových pásů s rovnými či zvlněnými okraji, palisády z impregnovaného dřeva, ale i z betonu, různě tvarované plastové dílce, systémy prvků z vibrolisovaného betonu, žulové či pískovcové kostky, pryžové, betonové a kamenné desky, klinkery, mrazuvzdorné dlaždice. Použít můžete i cihly, nebo – chcete-li šetřit – obyčejná prkna, ta však budou mít jen malou trvanlivost.

Pro romantiky

A nakonec ještě jeden návrh. Kdo je příznivcem volnější tvorby, může místo všech pevných obrub sáhnout po zcela opačném, přitom dekorativním řešení a okraje trávníků, záhonů a cestiček olemovat vhodnými rostlinami, které vytvoří souvislý pás. Když trochu zapřemýšlíte, zjistíte, že takových vhodných kytiček je víc. Najdou se mezi půdopokryvnými rostlinami, balkonovými letničkami, trvalkami i keři. Jednou z nejhezčích na suchá, slunná místa je levandule, na vlhčí stanoviště v polostínu kontryhel. Půvabné budou jistě i polštáře voňavé mateřídoušky. A z keřů nabídneme třeba zimostráz, který se nemusí jen tvarovat do dnes tak populárních koulí, ale dají se z něj „vystříhat“ celé ploty, nízké i vyšší.

Nezapomeňte
Z hlediska údržby jsou nejpraktičtější okraje trávníku v dlouhých přímých liniíchObrubníky zvolte z takového materiálu, který se stylově k zahradě hodí anebo který jste v ní již použiliObrubníky a lemy mají být zapuštěny v zemi tak, aby umožňovaly snadné sekání trávyValouny či malé oblázky se hodí k vytvoření ozdobné obruby podél cest vysypaných drobnějším kamenivemSystémy z vibrolisovaného betonu kromě obrub zahrnují i další prvky stejného charakteru, jež se dají použít ke stavbě zídek, zvýšených záhonů i zpevněných ploch

Reklama

Související články

Sekačky nejvýhodněji koupíte právě nyní

Komerční článek - A je to tady, zahrady už volají, abychom je začali sekat. Jenže čím? A kam si pro nový stroj na sekání trávy dojít, jaký si vybrat?

Trávník v květnu

Už to začíná – od května bude zelený koberec vyžadovat naši péči skoro denně. Budeme odstraňovat plevel, zalévat a hlavně sekat.

Náhradníci za trávník

V mnoha případech zahradní tvorby nastává situace, ve které by bylo použití trávníku sice hezké, ale svým způsobem nevýhodné až komplikované.

Výběr článků

Načítám