Hlavní obsah

Na co se zaměřit při jarním úklidu zahrady

Právo, Gisela Růžičková

Jaro je tady, a tak nastává čas připravit zahradu na první jarní sluneční paprsky. Důkladně si naplánujte, co vše je nutné před nadcházející sezónou udělat, abyste na nic důležitého nezapomněli.

Foto: Mountfield (4x)

Elektrický vertikutátor Patriot S 1600 v elegantním oranžovo-černém designu. Díky výkonu 1600 W a šířce záběru válce 34 cm je vhodný pro použití i na středně velkých pozemcích s dostupností elektřiny.

Článek

Zaměřte se hlavně na trávník a záhonky. Zahrádkáři jistě budou chtít doplnit svou výbavu zahradní techniky a nástrojů o nové kousky, které jim usnadní práci. Vše potřebné na jednom místě naleznete ve specializovaných prodejnách a hobby marketech. Vybírejte vždy kvalitní výrobky, s nimiž půjde práce dobře od ruky.

Kdy začít? Půda vám to prozradí

Do práce přímo na zahradě nebo záhonku se pusťte teprve, když je půda dostatečně suchá. Jinak by mohlo dojít k nechtěnému upěchování půdy chůzí.

Její připravenost můžete vyzkoušet jednoduchým testem: naberte hrst zeminy a vytvořte kuličku. Následně pusťte kuličku na zem. Když se roztříští, je půda pravděpodobně dostatečně suchá pro práci. Zůstane-li ale kulička nedotčena, práci na zahradě prozatím odložte.

Foto: Robomow

Robotická sekačka Robomow RC 304 PRO je určena pro trávníky s plochou do 500 m2. Je vybavena moderními technologiemi ovládání se spoustou vychytávek. Tou poslední je webová aplikace umožňující komunikovat se sekačkou, a to odkudkoli. Cena je 29 990 Kč.

Ani tehdy ovšem nemusíte zahálet. Jarní úklid se totiž týká nejen zahrady samotné, ale také sklepa či dílny.

Zatočte s plevelem

Trávník po zimě dostatečně provzdušněte. Je to důležité pro zajištění lepší distribuce živin i vláhy ke kořenům. Chcete-li mít hustý sytě zelený trávník, je potřeba také odstranit mech, plevel a odumřelé rostliny.

Plevel se na trávnících a v zahradách objevuje tím více, čím rychleji se zvyšuje venkovní teplota. Proto se na odstranění plevele vrhněte co nejdříve a využijte přitom účinné a osvědčené přípravky.

Foto: Hornbach

S květinovou lopatkou for_q z kovu můžete ideálně sázet či přesazovat květiny, rostliny či bylinky do truhlíků nebo květináčů. Tento pevný zahradní nástroj váží pouze 150 gramů, prakticky se s ním zachází a má nevtíravý, moderní design. Cena je 75 Kč.

Na začátku jara potřebuje tráva také větší množství živin. Ty lze efektivně zajistit přihnojením trávníku.

Pomocníci do ruky

Ruku na srdce, jak jste se postarali o vaše zahradní náčiní, než jste ho před zimou uklidili do skříně? Teď je ideální čas to zkontrolovat. Pokud zjistíte, že je náčiní v nepořádku, máte šanci na jeho opravu nebo pořízení nového.

Svou zahradu ze zimního spánku snadno probudíte s novými zahradními koši, pružinovými hráběmi na mechy a zaschlou trávu či listí, lopatou, bodcem na plevel, dvojitou motykou. Ovšem bez zahradní techniky nedosáhnete trávníku anglické kvality!

Jaká technika se vyplatí

Sekačky, ať už benzínové (jsou ideální volbou pro údržbu středně velkých trávníků třeba i s členitějším terénem), nebo i elektrické (najdou uplatnění všude tam, kde pečujete o menší travnaté plochy), jsou různých typů a velikostí. Výběr je tak velký, že si vhodný stroj pořídí majitelé malých zahrádek i rozlehlých pozemků.

Foto: Mountfield

Letošní žhavou novinkou je skládací sekačka model Patriot LM 51 SP ES. Má mimo jiné patentovaný systém vertikálního skladování Mow N' Stow. Jednoduchou manipulací ušetří až 70 % místa!

Vybírat můžete sekačky rotační (sekají trávu horizontálně uloženým rotujícím nožem), bubnové (pro pravidelné sečení 1x měsíčně vysokých porostů), strunové (k dosekávání okrasných trávníků v nedostupných místech, k sečení trávy kolem zdí, plotů keřů, na cestách a v různých zákoutích kolem domu) i vřetenové (ručně a nakrátko posekají nejen malou předzahrádku, ale i zahradu do plochy 150 m2).

Foto: Swardman

První celokovová aku vřetenová sekačka Swardman Electra kompletně vyvinutá a vyrobená v ČR se dvěma elektromotory a výkonným akumulátorem nejen precizně seče, ale i provzdušňuje a vyčesává trávník.

Křovinořezy jsou všestranní zahradní pomocníci - zvládnou posekat trávník, prořezat křoví, osekat slabší větve stromů a snadno s nimi upravíte i těžko dostupná místa. Máte-li na zahradě příkopy či prudké svahy, s křovinořezem je upravíte raz dva.

Foto: Fieldmann

Benzínový křovinořez FZS 3020-B s dvoutaktním motorem o objemu 32,5 cm3 a výkonem 1,15 kW má záběr sečení 42 cm.

Motorové kosy snadno dosekají trávu podél zídek, v blízkosti okrasných rostlin i stromů a na dalších nepřístupných místech. Zvládnou posekat trávník, prořezat křoví, osekat slabší větve stromů a snadno s nimi upravíte i těžko dostupná místa.

Zahradní ridery si snadno poradí se zahradou velkou 2000 m2 a zahradní traktory hravě zkrotí ještě větší plochy.

Foto: Husqvarna

Akumulátorový rider je první sekačkou se sedící obsluhou, která je poháněna akumulátory. Žádné emise, nízká hlučnost a až 90 minut provozní doby, která závisí na stavu travnaté plochy. Rider je perfektní volbou pro rezidenční prostory. Cena je 114 990 Kč.

Vertikutátory jsou stroje podobné sekačce. Většinou mají dva vyměnitelné válce s vertikutačními noži a pružinkami. Nože vertikutátoru nařežou drny, pružiny pak všechny nečistoty vyhrabou.

Vertikutace provzdušní trávník a pomůže mu intenzivně růst i houstnout. Zahrada se tak krásně prozáří. Renomovaní výrobci nabízejí vertikutátory elektrické, benzínové i aku.

Foto: Kasa

Vertikutátor Cub Cadet XC1 B40 je travní provzdušňovač s benzínovým motorem. Odstraní z trávníku mech, zbytky listí, cizopasné houby a rozkládající se rostliny, které vytvářejí jakýsi krunýř, který půdě odebírá živiny, světlo, vodu i vzduch.

Aku technika je vybavena technologiemi budoucnosti, což znamená, že je tichá, ekologická a úsporná. Navíc pracuje bez benzínu i otravných kabelů.

V aku provedení je na trhu spousta přístrojů, počínaje riderem přes rotační i strunovou sekačku, ale také plotové nůžky a nůžky na trávu, řetězovou pilu, fukar a další - všechny stroje s příjemným a tichým chodem. Navíc stačí mít jen jednu baterii s nabíječkou, kterou využijete pro kterýkoli z aku strojů od jedné značky.

Foto: Gardena

Akumulátorový vyžínač ComfortCut Li 18/23R je vhodný pro sekání dlouhých okrajů trávníků a těžce přístupných oblastí. Vyměnitelný lithiumiontový akumulátor poskytuje silný a dlouhotrvající výkon.

Nezapomeňte na drobné nářadí

Drobné nářadí bývá z kvalitních materiálů a v precizním zpracování. K dostání jsou nejrůznější plečky, kultivátory, motyčky, lopatky i hrabičky. Mají pracovní část z kvalitní nerez oceli a obvykle plastové rukojeti s měkčeným protiskluzovým návlekem z termoplastické (TPR) gumy.

Foto: Mountfield

Švédské hrábě Kent & Stowe zvládnou díky své šířce úklid listí v rekordním čase.

Rýče, lopaty, vidle i hrábě vynikají promyšlenou ergonomií a pečlivým zpracováním kvalitních materiálů. Produkty poznáte podle stylového, tradičního vzhledu. Kupujte zahradní nářadí nejvyšší kvality, vhodné do každé ruky šikovného zahradníka.

Foto: Mountfield

Rycí vidle Kent & Stowe využijete při rytí, kultivaci a provzdušňování půdy, nabírání rostlinného materiálu či kompostu. Mají kvalitní hlavu z nerezové oceli se čtyřmi hroty a zesíleným nášlapným okrajem pro pohodlnější práci. Nadstandardní záruka 10 let.

Kvalitní ochranné oblečení si pořiďte proto, abyste se cítili bezpečně a komfortně zároveň. Díky ergonomickým střihům a speciálně vybraným materiálům dobře padne a přitom se příjemně nosí.

Muži pracující s těžkými nástroji nebo stroji také ocení kvalitní pracovní rukavice. Rozhodně se vyplatí chránit také zrak a sluch, takže by ve výbavě kutilů neměly chybět ani ochranné přilby, mřížky a brýle, případně chrániče sluchu.

Foto: Husqvarna

Mezi základní vybavení pro práci s motorovou pilou patří přilba s ochranou obličeje, chrániče sluchu a rukavice, ale také vhodný protipořezový oděv a pevná obuv s protiskluzovou podrážkou a ocelovou špičkou.

Foto: Ardon

Kotníková obuv Track Ardon se hodí do náročného terénu, pro práce kolem domu, ale ocení ji také zahradníci a zahrádkáři. Odolný je svršek i podešev boty. Cena je 2086 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám