Hlavní obsah

Mistři zahrad: Moderní symetrická zahrada plná vysokých trav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prázdném místě u moderního domu vznikl nový moderní prostor plný zeleně s dostatkem soukromí pro dospělé i děti. Majitelé mají rádi minimalistický styl, který chtěli držet i na své zahradě. Tak vypadal nový úkol pro zahradní architektku Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu TV Seznam Mistři zahrad.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Na zahradě vznikl stále zelený plot z bobkovišní, jež budou tvarovány dohranata.

Článek

Majitelé zahrady konkrétní představu neměli, ale přáli si ji ladit do fialovo-modro-bíla. Ocenili by také vyšší stromy na konci zahrady.

Základ zahrady tvořil rovný pozemek, zatím víceméně nedotčený, s velkou terasou a již vystavěným bazénem. Dana Makrlíková tedy do detailu naplánovala každý kout, takže je nově plná kvetoucích rostlin, okrasných trav a trvalek.

„U moderních zahrad je důležitá symetrie a jednoduchost. Na takových zahradách se také většinou dělají pravidelné, symetrické záhony, ve kterých se všechny rostliny stále opakují,“ uvádí Dana. Přesně toto pravidlo také aplikovala v aktuální proměně.

Hned vedle bazénu vzniklo místo pro hraní dětí s dominantní masivní houpačkou a zapuštěnou trampolínou. Všude okolo jsou trávy, trvalky, do budoucna tomuto prostoru dodají stín vzdušné moderní stromy (dřezovec trojtrnný). Pro děti je využito také místo z boku domu, kde nechybí malé pískoviště a všude okolo brzy vyrostou borůvky, maliny a měsíční jahody.

Mistři zahrad: Z punkové neopečovávané zahrady zelená oáza

Zahrada

Na zahradě vznikl nový stálezelený plot z bobkovišní, který bude tvarován dohranata. Stálezelenou barvu rostlin ještě doplní rovněž stálezelené buxusy stříhané do tvaru koule, které jsou umístěny v symetrických rozestupech v záhonu u terasy a podél gabionové zdi.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Vedle bazénu vznikl dětský kout.

Celou zahradu pak provzdušňují trávy a nahodile kvetoucí trvalky. Z trav je na zahradě například stálezelená ostřice japonská, ozdobnice čínská, která doroste až dvou metrů, bezkolenec modrý krásně držící zpříma a vytvářející nádherný moderní efekt.

Nechybí ani metlice trsnatá se stříbrožlutými květy nebo dochan psárkovitý. Z trvalek použila Dana rozrazil klasnatý a svíčkovec.

Mistři zahrad: Mini zahrada s dvěma terasami a vířivkou

Zahrada

Na moderní zahradě jsou i hortenzie či šalvěj hajní. U plotu se pak majitelé kochají hrušní vrbolistou, která je podobná olivovníku a dodává zahradě lehký středomořský nádech.

Pokud si chcete i vy udělat moderní zahradu, architektka Dana Makrlíková radí: „Pro moderní zahradu je dobré nepoužívat mnoho druhů rostlin a vybrat si například jen pár druhů trav a trvalek, které stále opakujete.“

Pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Mistři zahrad: Velká proměna malé zahrady

Mladá rodina si vysnila zahradu, na které bude moci trávit volný čas, grilovat, a hlavně relaxovat. Majitelé chtěli na zahradě také vodní prvek, masivní...

Výběr článků

Načítám