Hlavní obsah

Mistři zahrad: Svěží proměna dvacet let staré zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled se zdálo, že byla starší zahrada naprosto v pořádku. Když se ale pozorný návštěvník podíval blíže, viděl špatný a zničený trávník, přerostlé stromy a keře, nedostatek světla a barev. A přesně to chtěla i majitelka Lenka změnit. Jejím snem byla zahrada kvetoucí od jara do podzimu, a proto se obrátila na zahradní designérku Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu Mistři zahrad.

Foto: Archiv majitelky zahrady

Na zahradě je také nově dlužicha nebo hosty (bohyšky). Cílem bylo vytvoření krásné barevné džungle. Kvůli stínu stromů bylo nutné vybírat stínomilné rostliny.

Článek

Tentokrát šlo o poněkud neobvyklou proměnu. Rodinný dům s pozemkem plným vzrostlých stromů, keřů, s jezírkem a krásnou kamennou zdí působil jako hotová vysněná zahrada.

Opak byl ale pravdou. Majitelka Lenka zakládala zahradu před více než osmnácti lety a od té doby nechala vegetaci víceméně samovolně růst. Zahrada tak byla zarostlá, stinná a působila velmi tmavým dojmem. Dana se svým týmem se vrhla do návrhů a razantní proměny celého prostoru. Výsledek můžete posoudit sami v naší obrazové galerii.

Z původní zahrady zmizely po dohodě s majitelkou plazivé jalovce, plazivé smrky, skalníky, juky. Velkou úpravou prošel záhon před terasou. Největším oříškem byl potom stinný prostor přímo u vchodu.

Mistři zahrad: Velká proměna malé zahrady

Zahrada

Majitelka chtěla ponechat vzrostlé stromy, které ale vytvářejí samozřejmě stín. Dana tak musela pracovat především se stínomilnými rostlinami.

Po proměně byla majitelka nadšená především z barev, které si na zahradě tolik přála. Prostor rozjasnily floxy, hortenzie a gaillardie.

Pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Reklama

Související témata:

Související články

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Byt v centru města s velkou prázdnou terasou, na kterou celý den svítí slunce. To byl další úkol pro zahradní architektu Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu...

Výběr článků

Načítám