Hlavní obsah

Mimoni, E.T. mimozemšťan i Boris Johnson, to vše bylo vidět v zahradách jediné vesnice v rámci přehlídky strašáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

E.T. mimozemšťan, Mimoňové, ale třeba i Boris Johnson rozložený v křesílku a spousta dalších figurek a postav byla v minulých dnech k vidění na zahradách v anglické vesnici Brinklow, v hrabství Warwickshire. Tamní obyvatelé pořádají totiž svou oblíbenou přehlídku vlastnoručně vyrobených strašáků. A kdo vesnici v těchto dnech navštívil, o jedné věci už nepochybuje. Tady bydlí lidé, kteří mají smysl pro humor, navíc jsou neobyčejně kreativní.

BEZ KOMENTÁŘE: Britskou vesnici zdobí netradiční strašáci Video: Reuters

 
Článek

V minulém týdnu se do anglického Brinklow nahrnuly tisíce lidí, jen aby si užily tamní každoroční událost, přehlídku strašáků. A že bylo na co se dívat, letos jich místní vytvořili přes osmdesát.

Jako už tradičně, mnozí z autorů mají nejenom šikovné ruce, ale i roztomile poťouchlý smysl pro humor. Jako kdyby barva hlavního výrobního materiálu - slámy - nějak inspirovala jednoho umělce k vytvoření figuríny ministerského předsedy Spojeného království, Borise Johnsona. Vypodobnil ho, jak sedí v křesílku, s jednou nohou pokrčenou.

Foto: Reuters

Koho z návštěvníků vesnice by napadlo, že spatří i svého premiéra, byť ze slámy.

Jinde se pustili do ztvárnění dnes již filmové klasiky, a tak bylo možné na jejich zahradě spatřit malého Elliota sedícího na kole, s E.T. mimozemšťanem usazeným v košíku na řídítkách a ukrytých pod osuškou, jak zrovna vzlétají…

Muž vytváří synovi na zahradě netradiční dárek. Miniaturu 18jamkového golfového hřiště

Zahrada
Foto: Reuters

Jeden z tvůrců vytvořil dnes již legendární scénu z filmu E.T. mimozemšťan.

S filmovými postavami se letos ostatně roztrhl doslova pytel. Zatímco někde využili slámy ke zpodobnění trojice Mimoňů, jinde hmátli po objemnější předloze a vytvořili zlobra Shreka i s jeho věrným mluvícím oslíkem.

Nechybí ani pan Bean, Střihoruký Edward anebo postavičky z Čaroděje ze země Oz.

Šedesát rodin spojilo síly a dokázalo se střechou svého domu malý zázrak

Tipy a trendy

Obzvláště vtipný nápad se objevil u silnice na konci vesnice, kde stojí skupinka slaměných policistů měřících rychlost. Fénem…

Foto: Reuters

Tato policejní hlídka jistě pobavila nejednoho kolemjedoucího řidiče.

Jinde bylo možné zahlédnout Karkulku s vlkem, který leží v babiččině posteli, na jiném místě vznikly ze slámy veliké pastelky, někteří autoři využili pro svou kreaci i strom. Na jednom takto visí Spiderman, na jiném patrně někdo nešťastně „zaparkoval“ a z koruny tak trčí jen dvojice nohou.

Foto: Reuters

Roztomilí jsou ve filmech a stejně tak i ze slámy - Mimoni.

Festival strašáků se do Brinklow vrátil po třech letech. V těch minulých, kvůli pandemii koronaviru, nemělo pro místní moc smysl cokoli vytvářet, protože by se stejně nikdo nemohl přijet na jejich díla podívat.

„Je to zase něco pro zasmání a po těch pár letech jsme zase mohli dělat všichni něco společně. Všichni vyrazili ven a vyrobili tyhle úžasné strašáky, věnovali tomu spoustu času a úsilí a mám-li být upřímný, samozřejmě to pojali i trochu soutěžně,“ raduje se místní 66letý obyvatel Peter Cox.

Anketa

Máte na zahradě také nějakého strašáka?
Ano, máme.
6,3 %
Na zahradě nám "straší" leccos, ale strašák to není.
37,5 %
Ne, žádného.
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

V rámci oslav přeletělo nad vesnicí i několik pilotů z RAF na strojích Hawker Huriccane a s bombardérem Avro 683 Lancaster. Nechyběla živá hudba, stánky atd.

Jak ale bývá v Británii u podobných akcí zvykem, nebyla ani tato přehlídka čistě samoúčelnou veselicí. Pokaždé je taková událost spojena i s výběrem příspěvků na charitu. Vstup byl tedy letos zdarma, ovšem návštěvníci, kteří přijeli autem, si zaplatili za celodenní parkování 5 liber, tedy 141 korun. A výsledek je velice pěkný - přes 15 tisíc liber (424 tisíc korun).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:
Strašáci
Brinklow

Výběr článků

Načítám