Hlavní obsah

KVÍZ: Co všechno víte o podzimních plodech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim sklízíme spoustu rozmanitých plodů. Některé proto, abychom si na nich pochutnali, jiné do výkupu a některé třeba jen jako dekoraci bytů a domů. Pojďme se spolu probrat těmi nejznámějšími. Schválně, co o nich a rostlinách, na nichž rostou, víte?

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek
1. Kdo by se na podzim rád sem tam nesehnul a nepohladil si v ruce lesklý tmavohnědý kaštan, který se právě vyloupl ze své ježkovité slupky? Ale i na jaře nás kaštany rády potěší, a to svícemi svých nádherných květenství. Jak se jmenují?
Foto: Envato Elements
2. Když začnou na zahradách dozrávat a rozsvěcet se nádherné, sytě oranžové lampionky, je to neklamnou známkou toho, že nastává podzim. Spousta lidí je velmi ráda používá do nejrůznějších podzimních aranží, kde na sebe pokaždé strhnou zaslouženou pozornost. Jakpak se však tyto lampionky jmenují správně?
Foto: Envato Elements
3. Asi málokdo dnes tuší, že bývaly doby, kdy lidé bukvice jedli. A byla to celkem pochoutka. Někdy se rozemleté přidávaly k mouce (na rozdíl od mletých žaludů její kvalitu a chuť nekazily), pražily se, nebo je bylo možné jíst i syrové, jako oříšky. Zajímavé je, že se z nich také lisoval olej. Co myslíte, lisoval se za tepla či za studena?
Foto: Envato Elements
4. Šípky představují skvělý zdroj vitaminů a jejich jasně červená barva navíc nádherně oživí interiér. Stačí třeba jen jedna umně naaranžovaná větvička s několika plody. Babičky z šípků odjakživa vařily léčivé čaje, a i dnešní směsi je velmi často obsahují. O šípcích toho ví každý z nás jistě spoustu, a proto zkusme trochu těžší otázku. Jaký typ plodu je šípek?
Foto: Envato Elements
5. Na podzim a zejména pak v zimě se ve městech na ulicích a na náměstích objevují jedlé kaštany. Tedy ne že by popadaly ze stromů, ale nabízejí je prodavači už pěkně opečené a nádherně horké. Jak se však jmenuje strom, na kterém rostou?
Foto: Envato Elements
6. Velmi dekorativně vypadají také plody jeřábu, a to nejenom na stromech, ale i doma. Sytě červené jeřabinky přímo vybízejí k tomu, aby je člověk navlékl jako korálky, prostřídal je pár dalšími podzimními plody a vytvořil si ozdobné závěsy. Některé jeřabiny jsou jedlé i čerstvé, lze je také zavařovat a sušit. Jedlé poznáme podle toho, že jejich listy mají pilovité okraje jen do 1/3 délky. Jestlipak ale víte, co je jeřabina za typ plodu?
Foto: Envato Elements
7. Kdo by si na podzim jako dítě nevyráběl panáčky ze žaludů. Jejich kulatý či vejčitý tvar s „čepičkou“ přímo vybízel k tomu, aby je člověk použil jako hlavičku. Tělíčko tvořil náležitě velký a zploštělý kaštan, a když se další žalud oloupal a jeho vnitřek rozpůlil, měl panáček i pěkné botičky. Že jsou žaludy plody dubu, se děti učí už ve školce, ale schválně, pod který dub je třeba zajít, abyste měli jistotu, že nasbíráte pěkně kulaťoučké „hlavičky“ pro své panáčky?
Foto: Profimedia.cz
8. Mezi oblíbené podzimní plody patří také lískové oříšky. Tentokrát se vás však už nebudeme ptát na to, jaký typ plodu nebo květenství má líska. Ani jak se lisuje olej z lískových oříšků. Půjdeme na to trochu od lesa. Co mají podle vás společného Hermés, Ódin a svatý Patrik?
9. Trnky na sebe pravidelně poutají pozornost svou krásnou modrou barvou. Při jejich sběru je třeba být zručný a opatrný, aby se člověk neporanil o trnité výběžky, tzv. kolce. Zatímco my lidé trnky sbíráme a vyrábíme z nich pálenku nebo ovocná vína, ptáci si trnkové keře rádi vybírají jako svůj domov, neboť je pichlavý porost chrání před predátory. Ale trochu jiný důvod k tomu mají ťuhýci. Jaký?
Foto: Envato Elements
10. Vlašské ořechy sbíráme sice na podzim, jsou ovšem nejen součástí podzimních dekorací, ale především těch vánočních. A také se k nim pojí jeden typický vánoční zvyk – pouštění lodiček. Co znamená, když se vám lodička hned po vypuštění potopí?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Znáte škůdce, kteří ničí úrodu na zahrádkách?

Zahrada

KVÍZ: Copak nám to tu roste za bylinky? Poznáte je všechny?

Zahrada

Reklama

Související témata:
Podzimní plody

Související články

KVÍZ: Poznáte plemeno kočky na obrázku?

Kočky člověka nepřestanou udivovat svou ladností, mrštností, vytrvalostí ani hravostí. Jsou ideálními společnicemi pro každého, kdo má rád blízkost...

KVÍZ: Poznáte, co vám roste na zahradě?

Mnoho lidí má na zahradě spoustu stromů, někdo třeba i kousek lesa, a tak na podzim kromě tradiční úrody ovoce či zeleniny sklízí také houby. Letošní rok je na...

Výběr článků

Načítám