Hlavní obsah

Kultivátory znovu na výsluní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Módním trendům nepodléhá jen třeba oblečení, ale překvapivě i zahradní technika. „Třeba takový kultivátor, který kdysi býval nepostradatelným pomocníkem každého hospodáře a pak upadl v zapomnění,“ říká odborník na zahradní techniku Jiří Jurný. Ale protože dobré věci si své místo na výsluní najdou, zájem o kultivátor v posledních několika letech opět prudce stoupá.

Článek

„Není divu, vždyť je to jeden z nejvšestrannějších strojů, který díky velmi široké škále příslušenství ocení jak zahrádkáři, drobní farmáři, tak i pracovníci v komunálních službách. Stačí jen přehodit přídavné zařízení a je z něj zcela nový stroj na další práci,“ dodává Jurný.

Jeho využití je skutečně široké. V mžiku se promění například v samochodnou sekačku, se kterou posekáte nejen nízkou trávu okolo domu, ale i tu přes metr vysokou na louce. Pohodlně s ním uklidíte sníh, zametete příjezdovou cestu, převezete jakýkoliv náklad nebo zahradní odpad, který stroj zároveň i rozdrtí. A samozřejmě si poradí si i s kypřením půdy nebo sklizní plodin.

Ilustrační foto foto: Mountfield

Mezi nejprodávanější kultivátory na našem trhu patří výrobky berounské společnosti Kulti, které jsou vybaveny výkonnými a ekologicky šetrnými motory Briggs A jak si znovu získaly popularitu? Kulti ve spolupráci s dalšími českými výrobci kultivátory výrazně vylepšila a rozšířila jejich uplatnění na celý rok.

„Jedinou cestou, jak znovu zaujmout, bylo zvýšit univerzálnost těchto strojů. Proto firma ve spolupráci s dalšími českými výrobci vyvinula totiž celou řadu nejrůznějšího příslušenství, takže stroj zvládne spoustu další práce,“ vysvětluje Jurný.

„Ke kultivátoru lze nyní připojit například bubnová sekačka, obraceč sena, rozmetadlo, zametací kartáč, ale také sněhová fréza či čelní radlice. Žádaný je i nosič nářadí Quatro se sedačkou, díky kterému se dá při práci pohodlně sedět a bez námahy řídit.“

Na převoz materiálů jsou pak ideální přívěsné vozíky s nosností až 500 kg. Široká je i škála příslušenství pro kompletní zpracování půdy a pěstování plodin, a to včetně kypření, orby, pletí i válcování. „Převratnou novinkou je drtič a štěpkovač v jednom, který dokáže drtit i větve až do průměru 8 cm. V tak obšírné nabídce si může vybrat skutečně každý,“ vypočítává Jurný. A jak dodává další velkou výhodou je i to, že moderní kultivátory je na rozdíl například od bubnové sekačky vybaveny zpátečkou. Mnohem lepší manipulaci se strojem při práci jistě každý ocení.

Ilustrační foto foto: Mountfield

Využití kultivátoru

Sekání travních porostů, sušení sena

Přeprava nákladů, materiálů a nářadí

Úklid sněhu, nečistot v okolí domu a na zahradě

Likvidace zahradního odpadu

Kypření a příprava půdy

Pěstování a sklizeň plodin

Reklama

Související články

Pracant i příjemný společník

Komerční článek - Zahradní traktory se stávají doslova mazlíčky mnoha majitelů větších zahrad, kteří si chtějí práci významně ulehčit a zároveň ušetřit čas.

S čím na vysokou trávu?

Léto, jak má být, řeknete si. Vlhko kvůli záhonům a teplo na koupání v bazénu. Jenže tahle kombinace svědčí také trávě, která roste jako divá a rozpíná...

Živá zelená stěna

Nemůžete se rozhodnout, jaké zvolit oplocení zahrady? Je živý plot správnou volbou a jak bude náročné se o něj starat? Nabízíme vám odpovědi na tyto...

Výběr článků

Načítám