Hlavní obsah

Kompostér by neměl chybět v žádné zahradě

Novinky, Dana Novotná

Nejeden zahradník se trápí nevzhledným zákoutím své zahrady, kam naváží posekanou trávu, odkvetlé květiny, listí či spadaná jablka. Hromada se postupně kupí, ale co pak s ní? Odpad ze zahrady i z kuchyně můžete snadno zpracovat. Stačí si pořídit kompostér a zkompostovaný odpad vrátit zpět do přírody ve formě kvalitního přírodního hnojiva.

Foto: Mountfield, .

Zvláště na podzim uvítáte ve své zahradě pomocníka, jakým je kompostér.

Článek

Řešením je kompostér

Především v podzimních měsících využijete skvělých vlastností kompostéru. Již žádné vyvážení listí za hranice pozemku, do tmavého koutu zahrady nebo jeho nebezpečné pálení. V kompostéru zpracujete velké množství podzimního bioodpadu jako jsou opadané listí, shnilé ovoce nebo nadrcené větve.

Foto: Archiv, .

Práce s kompostérem je snadná.

Jak začít?

Při zakládání požádejte sousedy o malé množství vyzrálého kompostu a umístěte jej na dno svého nového kompostu. Obsahuje totiž už namnožené půdní mikroorganismy, pomocí kterých bude kompostování probíhat daleko rychleji. Zásadou správného kompostování je přidávat 2-3 díly hnědého materiálu (starší, dřevěný a do hněda zbarvený) na 1 díl zeleného materiálu (například čerstvě posekaná tráva).

V průběhu kompostování je potřeba průběžně kontrolovat vlhkost kompostu. Doporučená vlhkost je mezi 40 a 60 %. Pokud bude jeho povrch na první pohled suchý, zalijte jej. Pokud se však po jeho stlačení vzniklá prohlubeň naplní vodou, znamená to, že kompost je příliš vlhký.

Za ideálních podmínek bude humus hotov už za 8 týdnů. Lze jej pak odebrat prostřednictvím otevíracích dvířek, které se nacházejí ve spodní části kompostéru.

Foto: Archiv, .

Vyzrálý humus pak odeberete ve spodní části kompostéru.

Co do kompostéru ANO a co NE

Do kompostéru se hodí téměř všechno. Pojme posekanou trávu, listí, kůru, piliny i hobliny, nadrcené větve a další zahradní odpad, popel ze dřeva, hnůj, zbytky potravin a dokonce i novinový papír. Do kompostéru určitě nepatří plasty, kovy, sklo, odpad z vysavačů, popel z uhlí, kosti a odřezky masa nebo chemicky ošetřené materiály.

Takže, co byste jindy vyhodili do popelnice a nechali odvézt na skládku, můžete nyní dát do kompostéru. Ročně tak ušetříte až 30 % celkového domácího bioodpadu.

Jaký kompostér vybrat

Obecně platí pravidlo, že na 100 m 2 zahrady je potřeba asi 100 litrů objemu kompostéru. Pakliže tedy máte zahradu o rozloze 600 m 2 , bude Vám plně dostačovat kompostér o objemu 720 litrů.

Zvolit si můžete uzavřený kompostér nebo otevřené silo . Uzavřené kompostéry se nejčastěji prodávají o objemech 400-720 litrů, otevřená sila pak o objemu do 650 litrů.

Foto: Archiv, .

Uzavřený kompostér o objemu 720 litrů.

Foto: Archiv, .

Otevřené silo o objemu 600 litrů.

Nejžádanější jsou kompostéry s víkem s otočným ventilem pro regulaci přístupu vzduchu a bočními dvířky pro snadné vyjímání kompostu. Kromě toho je velmi užitečný systém bočních ventilačních otvorů a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu. Nejvhodnějším materiálem pro výrobu kompostérů je kvalitní mrazuvzdorný vysokohustotní polyetylen (HDPE). Jedná se o tepelně stálý materiál pro rozmezí teplot – 80 °C až + 110 °C. Máte tak jistotu, že Váš kompostér vydrží drsnou zimu i tropické léto. Před nákupem se ujistěte, že kompostér nemá dno. To aby byl kompost v přímém styku s půdou, kde se nacházejí mikroorganismy, červi a žížaly, které působí na vytváření humusu.

Reklama

Související články

Pod střechou je blaze

Máte na zahradě bazén a zlobí vás, že do něj padají všelijaké nečistoty? Nejúčinnější ochranou před nimi je zastřešení.

Jak je to s péčí o zahradní nábytek?

Nábytek na zahradu a terasu poskytuje příjemné pohodlí vám i vašim hostům. Aby tomu tak mohlo být co nejdéle, potřebuje péči v podobě správné údržby. Některé...

Výběr článků

Načítám