Hlavní obsah

Jak pěstovat na zahradě křen

Novinky, A. Nedvědová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křen na pultech obchodů má krásné pravidelné válcovité kořeny, my na zahrádce však sklízíme jenom tenké ocásky. Čím to je?

Článek

Tato mohutná rostlina s lesklými listy má bohatě rozvětvená květenství bílých vonných květů. Klíčivá semena se z nich však obvykle nevyvinou, proto se křen rozmnožuje řízkováním kořene. Květenství však odstraňujeme, protože jejich tvorba rostlinu vysiluje. Kořenový systém křenu má velkou regenerační schopnost – i z malých částí kořene vyroste nová rostlina, která se rozrůstá a vytváří nové tenké kořínky. Pokud chceme kořeny jako z obchodu, musíme tvorbě vedlejších kořínků zabránit.

Stanoviště

Křen pěstujeme na slunci nebo v polostínu. Potřebuje vlhkou bohatou půdu. Vhodné je ji předem dobře připravit a pohnojit správně vyzrálým kvalitním kompostem, který jsme před výsadbou zaryli do půdy.

Jak křen pěstovat

Křen se pěstuje dvěma způsoby – jednoletým a víceletým. Pro jednoleté pěstování se hodí odrůda ‘Krenox’. Roste bujně, má příjemnou kořenitou chuť a po nastrouhání déle odolává hnědnutí. Pro tradiční pěstování na trvalém stanovišti je nejvhodnější osvědčená odrůda ‘Malén’.

Jednoleté pěstování

Kořeny vhodné k sázení by měly být asi jeden centimetr silné – přibližně jako tužka. Obvykle je získáme na podzim, třeba od sousedů nebo z vlastní zahrady. Označíme si horní konec a přes zimu je uložíme do sklepa do bedýnky s pískem. Na jaře jim odtrhneme tenké kořínky a nařežeme řízky asi 20 cm dlouhé. Pak je sázíme mírně šikmo do hloubky 15 cm. Původní vegetační vrchol čili horní konec řízku, který jsme si označili, by měl směřovat k povrchu půdy. Koncem června kořeny odhrneme, ve střední části z nich odstraníme tenké kořínky a zase je přihrneme. Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Silné velké kořeny zkonzumujeme, tenké postranní si uschováme pro jarní výsadbu.

Víceleté pěstování

Při víceletém pěstování používáme kořenové řízky asi dva centimetry silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme až k zasazenému řízku a odkopneme skoro všechny výhony – ponecháme jen dva. Odkopeme také postranní kořínky a zeminu zase přihrneme. Totéž opakujeme ještě v létě, dbáme však na to, abychom nepoškodili kořeny ve spodní části – ty se pak už neprodlužují, ale jen sílí. Když na podzim listy zhnědnou, můžeme křen sklízet. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Při tomto způsobu pěstování může křen na jednom místě zůstat až deset let, kořeny jsou kvalitní a nehrozí zaplevelení záhonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám