Hlavní obsah

Grilovací sezona 2025: Novinky, trendy a tipy pro stylové venkovní vaření

3:59
3:59

Poslechněte si tento článek

Grilovací sezona je v plném proudu a s ní přicházejí i novinky, které posouvají venkovní vaření na zcela novou úroveň. Ať už jste zkušený grillmaster, nebo se letos chystáte na svůj grilovací debut, letošní trendy vás určitě zaujmou. Letos dominují větší grily, chytré technologie i stylové doplňky, které z grilování dělají kulinářský zážitek. Čím tedy vaši terasu, balkon nebo venkovní kuchyni určitě vybavit?

Foto: Uni Hobby

Díky velkému vybavení gril Cattara Cheef nabízí nejenom spoustu grilovacích ploch, ale i možnost přípravy teplých omáček po straně.

Článek

Dříve byly oblíbené menší a přenosné modely, u kterých zůstávají hlavně majitelé menších balkonů a cestovatelé. Spousta lidí ale směřuje k větším a robustnějším grilům.

„V letošní sezoně jsou u našich zákazníků obecně oblíbenější spíše větší typy grilů. U plynových modelů je vidět, že zákazníci dávají přednost komfortnějšímu stylu grilování. Největší zájem je o grily s alespoň třemi až čtyřmi hořáky a bohatým příslušenstvím. I u grilů na dřevěné uhlí jsou ale oblíbenější větší grilovací plochy – zkrátka když už se griluje, tak pořádně,“ říká Viktor Večeřa z Uni Hobby.

A jeho slova potvrzuje i nabídka výrobců. Najdeme mezi nimi například špičkové modely vybavené šesti hořáky nabízející možnost grilovat vše od steaků přes paellu až po pizzu. Opravdový požitek z grilování pak zajistí další příslušenství jako wok pánev, pizza kámen nebo otáčecí špíz.

Pohodlí bez popela? Plynové grily vedou

Plynové grily letos hrají prim. Nejen kvůli snadnému ovládání a rychlému rozehřátí, ale i proto, že nabízejí všestranné využití a vyžadují jen minimální údržbu. „Velkou předností plynových grilů je rychlé rozehřátí. Nevytvářejí kouř ani popel a díky odnímatelným částem je jejich úklid hotový během pár okamžiků,“ vysvětluje Libor Valenta ze společnosti Bauhaus.

Populární jsou kompaktní plynové grily s plotnou, jež jsou přímo ideální pro městské grilování na balkoně nebo terase. A pokud máte raději klasiku, můžete si vybrat inovované modely, které umožňují výměnu středu grilovacího roštu pro různé nástavce – od litinového hrnce až po wok.

Low & Slow – pomalé pečení na vzestupu

Vedle fanoušků rychle připravených steaků přibývá těch, kdo dávají přednost tzv. low & slow metodě – tedy pomalému pečení při nižší teplotě, které zachová šťavnatost i u větších kusů masa. „Prudce pečené steaky jsou určitě skvělé, ale kdo ochutnal maso pečené low & slow metodou, už nemůže jinak. S pomocí pomalého pečení při nízké teplotě se i větší kusy masa typu žeber, kýty či krkovice vcelku budou na konci rozpadat, aniž by se maso vysušilo. Perfektní gril pro tuto metodu je Searwood od Weberu. Rozpálí se do 15 minut a peče velmi rovnoměrně v teplotním rozmezí od 80 do 315 °C,“ popisuje Viktor Spálavský ze společnosti Weber Stephen.

Zajímavostí na trhu jsou grily s dálkovým ovládáním přes Wi-Fi a Bluetooth, které si díky zásobníku na dřevěné pelety automaticky dávkují palivo až na 20 hodin nepřetržitého provozu. Pro milovníky pomalého vaření se tak grilování stává přímo srdeční záležitostí.

Variabilita a doplňky jako klíč ke gurmánskému zážitku

Grilování dnes není jen o klobásách a špízech. S vhodným vybavením připravíte i omelety, ryby, zeleninu nebo třeba dezerty. Skvělým pomocníkem jsou tak modely vybavené grilovací deskou například z litiny. Skvěle se uplatní například při přípravě tzv. smash burgerů, krevet nebo zeleninových směsí, které by jinak propadly roštem.

Výrobci zároveň k tomuto typu grilů nabízejí širokou škálu příslušenství od prkének s vaničkou na šťávu až po elektrický rožeň, který zajistí rovnoměrné propečení i velkých kusů masa. Gril se tak snadno promění v plnohodnotnou venkovní kuchyni.

Tip na závěr

Pokud plánujete letos vylepšit svou grilovací výbavu, zamyslete se nad tím, jak často a pro kolik lidí grilujete, kolik prostoru máte k dispozici a jaký styl přípravy preferujete. Díky obrovské nabídce si na své přijdou jak milovníci rychlých večeří na balkoně, tak i ti, kdo si grilování užívají jako víkendový rituál s přáteli a rodinou.

Výběr článků

Načítám