Hlavní obsah

Ekozahrada: choroby a škůdci

Novinky, D. Cvrčková, Flóra na zahradě

Záhonky jako když střihne, půda jako dort, sytě zelené řádky absolutně zdravých sazenic, pěkná sklizeň a plevel abyste hledali s lupou – to je zahradnický ideál. Bylo by to krásné, ale realita je odlišná. Často to omlouváme nedostatkem času nebo píle, ale zdravé zahradě vlastně není nic tak vzdáleného jako ukázněný pořádek.

Foto: H. Vymazalová

Ilustrační foto

Článek

Každá zahrada – ekozahradu nevyjímaje – je součástí přírody, a není tedy tak jednoduché vyloučit všechny škodlivé vlivy. Poradíme vám několik osvědčených triků.

Klasický a ekologický přístup

„Klasický“ zahrádkář postupuje tak, že si vybere z nabídkového katalogu spoustu semínek nebo sazenic, zasadí je někam, kam se mu zrovna vejdou, a stará se, jak nejlépe umí. Často už za pár týdnů spráskne ruce a běží do obchodu pro něco, čím by postříkal housenky nebo rajčata napadená plísní. Ekologický zahradník jde většinou odlišnou cestou. Pěstuje totiž jen to, co se mu na zahradě daří. Má-li třeba vlhkou zahradu v dolíku, zasadí si brokolici a kapustu a úplně zapomene na rajčata – udržet je zdravá je problém i pro slunné polohy.

Kromě výběru správných druhů zeleniny je velmi vhodné také využívání kombinací zeleninových druhů a jejich rozptýlení tak, aby škůdci neměli rostliny jednoho druhu pohromadě.

Komplexní přístup

Možná právě tento přístup většině zahradníků chybí. Udržet plodiny zdravé neznamená kupovat ty nejúčinnější a nejmodernější přípravky, ale vypěstovat rostliny tak silné a odolné, aby je choroby a škůdci vůbec nenapadli nebo aspoň příliš nepoškodili. Rostliny můžeme posílit různými přírodními výluhy a zákvasy, také postřiky proti škůdcům a chorobám si můžeme připravit z domácích zdrojů.

Posílení a hnojení rostlin

Pro tento účel se používají nejčastěji zákvasy neboli jíchy z kopřivy či kostivalu. Příprava jíchy není náročná, ale nějakou dobu trvá. A protože je dost cítit, můžeme ji připravovat jen na vlastní zahradě, nikoli třeba na balkoně. Postup: Rostliny nastříháme na menší kousky a naplníme jimi kbelík asi do tří čtvrtin. Zatížíme kamenem a zalijeme dešťovou vodou. Nemáme-li ji, musíme nechat vodu z vodovodu odstát. Kbelík volně přikryjeme poklicí nebo víkem a postavíme na polostinné místo. Směs za několik dní začne kvasit, části rostlin klesnou ke dnu, a tak už není kámen potřeba.

Čas od času směs promícháme. Zhruba za 14 dní je jícha hotová – tekutina získá tmavou barvu a přestane kvasit. Jíchu naředíme v poměru 1 : 10 a zaléváme jí zeleninu a ovocné stromky. Podobně jako kopřivovou jíchu lze jíchu připravit také z vylámaných rajčatových výhonků, vnějších zelných listů, pampelišek i měsíčku; také zálivka těmito naředěnými jíchami výrazně posiluje zeleninu i půdu.

Ochrana rostlin

Postřiky proti mšicím

Postřiky proti mšicím ● Mšice na fazolích zaženeme výluhem z čerstvých listů rebarbory. Listy trochu pomačkáme, natrháme, navrstvíme do kbelíku a zalijeme vodou. Za dva dny je výluh hotový. Rostliny fazolí a bobu výluhem polijeme nebo postříkáme.

Postřiky proti mšicím ● Mšice na fazolích zaženeme výluhem z čerstvých listů rebarbory. Listy trochu pomačkáme, natrháme, navrstvíme do kbelíku a zalijeme vodou. Za dva dny je výluh hotový. Rostliny fazolí a bobu výluhem polijeme nebo postříkáme. ● Mšice zažene také rychlý výluh z čerstvých kopřiv. 1 kg listů namočíme do pěti litrů dešťové vody a necháme den stát. K postřiku použijeme výluh neředěný. Co nespotřebujeme, necháme zkvasit na jíchu.

● Mšice můžeme velmi šikovně odlákat od stromků s drobným ovocem a zeleniny tak, že jim nabídneme záhon lichořeřišnice. Mšice ji milují tolik, že se za ní ochotně přestěhují.

Proti kadeřavosti

● Broskvoně ochráníme odvarem z přesličky rolní. Na 10 litrů vody použijeme 150 g sušené nebo 1 kg čerstvé natě – přelijeme ji velmi horkou vodou a necháme 24 hodin stát. Poté přecedíme a používáme. Na chladném místě vydrží asi týden. Připraveným odvarem postřikujeme opakovaně listy a konce výhonů. Léčebná kúra by měla trvat tři dny, celkový počet postřiků je asi osm.

Proti houbovým chorobám

● Pomůže neředěný odvar ze 700 g neloupaných nasekaných stroužků česneku, které přelijeme 10 litry horké vody. Necháme den stát, poté přecedíme a neředěný použijeme k postřiku rostlin.

Proti hrabošům

● Velmi účinná je jícha, kterou si připravíme z 1 kg čerstvých listů bezu černého a 10 l vody (příprava jíchy je popsána v dalším odstavci). Neředěnou jíchu nalijeme do blízkosti hraboších děr.

Reklama

Související články

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Proslulá výstava Floriade

V nizozemském městě Venlo, které se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Německem, se letos koná pozoruhodná zahradnická akce – světově proslulá výstava...

Trpasličí lekníny

Kouzlo vodní hladiny objevuje celá řada lidí, a tak není divu, že se jezírka a nejrůznější nádoby s vodou objevují i na velmi malých zahradách a terasách. Jaké...

Výběr článků

Načítám