Hlavní obsah

Čím zpestříme letničky v truhlících

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby byly balkóny, terasy a okna veselejší, můžeme doplnit jednodruhové výsadby truhlíků, mís, koryt a dalších nádob výsadbami smíšenými. Hlavní roli sehrají vždy pestře a výrazně kvetoucí letničky a balkónovky, které může skvěle doprovodit společnost rostlin se zajímavými listy. Kvetou zpravidla zcela nevýrazně, zato však mají listy třeba svítivě žluté, stříbřité nebo barevně panašované. Nechte se inspirovat!

Foto: Jiří Antal, Právo

Helichrysum doprovází různé kultivary muškátů.

Článek

Vrbina penízková (Lysimachia nummularia)

Tvoří poměrně dlouhé převislé lodyhy s okrouhlými lístky, které jsou výrazně žluté nebo žlutozelené. Doprovázet je mohou i žluté hvězdičkovité květy, které však mezi žlutými listy poněkud zanikají.

Foto: Jiří Antal, Právo

Vrbina penízková

Rostlinka je velmi odolná, nenáročná a snadno nám venku někde v koutku záhonu přezimuje do příštího roku, kdy ji můžeme opět použít mezi ostatní letničky. Snadno se množí tzv. osními řízky.

Foto: Jiří Antal, Právo

Vrbina penízková a panašovaný popenec ve společnosti petunií.

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea)

Tuto rostlinu známe jako oblíbenou jarní nebo velikonoční bylinku. Má typický tvar listů a drobné modré kvítky. Kultivar Variegata má zelenobílé panašované listy a výborně se hodí na doplnění smíšených truhlíků. Podobně jako vrbina snadno přezimuje venku a další rok ji můžeme opět přidat do truhlíků.

Foto: Jiří Antal, Právo

Popenec břečťanolistý

Moud (Plectranthus)

Tuto rostlinku pěstovaly už naše prababičky, ale truhlíky může přizdobit i nám. V bytech se jako pokojová rostlina již téměř nepěstuje, ale její využití se přesouvá do venkovních nádob. Moud je nenáročný a snadno se množí. Jeho zelenobílé listy jsou vhodným doplňkem k většině letniček. Přezimuje v bezmrazé místnosti, venku by nám zmrzl.

Foto: Jiří Antal, Právo

Moud

Stříbrný déšť (Dichondra argentea)

Tato rostlina snad ani české jméno nemá, pěstitelé ji označují jako „stříbrný déšť“ nebo také „stříbrný vodopád“. Pochází z Austrálie a patří mezi svlačcovité rostliny. Tu venku přes zimu nechat nemůžeme. Ven ji vysadíme až s ostatními balkónovkami. Její květy jsou drobné, žlutozelené. Výrazné jsou stříbřité, plstnaté listy na dlouhých tenkých lodyhách. Může dorůstat délky kolem dvou metrů.

Foto: Jiří Antal, Právo

Stříbrný déšť

Lze ji pěstovat i samostatně v zavěšených nádobách. Na podzim, chceme-li dichondru přezimovat, lodyhy nakrátko seřízneme a umístíme spolu s muškáty v bezmrazé místnosti. Substrát nenecháme zcela vyschnout.

Smil řapíkatý (Helichrysum petiolare)

Když se řekne smil (Helichrysum), představíme si většinou pestře barevné slaměnky. To je však smil listenatý (Helichrysum bracteatum). Jako komparz do truhlíku se hodí spíše smil řapíkatý (Helichrysum petiolare), který má menší, podle kultivaru zbarvené listy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Helichrysum petilolare ,Rondello‘

Foto: Jiří Antal, Právo

Helichrysum petilolare ,Gold‘

Kultivary kombinujeme, aby výsadba pěkně barevně ladila. Vybírat můžeme z tónů stříbřitých a zlatavých, v některých případech jsou listy ještě panašované. Žlutolisté kultivary nejlépe snášejí slunce. Kultivary se stříbřitými listy pěstujeme spíše v polostínu. Nemají zvláštní pěstební nároky. Krátkodobé přísušky snášejí relativně dobře. Pozor však na sluneční úpal!

Foto: Jiří Antal, Právo

Helichrysum petilolare ,Silver‘

Další doprovodné rostliny:

IRESINE (Iresine herbstii) - pěkné červené listy

STARČEK PŘÍMOŘSKÝ (Senecio bicolor) - stříbřité listy zajímavého tvaru

POVÍJNICE (Ipomoea) - druhy okrasné listem nabízejí více barevných možností

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrádku obohatí rozkvetlé dřeviny

K tomu, aby zahrádka už počátkem jara působila kompletně, nestačí jen záhony pestrých cibulovin a trvalek. Důležitá je i permanentní struktura, kterou jí...

Rajské plody z vlastní zahrádky

Mezi často pěstovanou zeleninu na našich zahrádkách patří především zelenina plodová a k nejoblíbenějším patří četné odrůdy rajčat.

Výběr článků

Načítám