Hlavní obsah

Březen, na slunce vlezem

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen je obdobím, ve kterém se zima s jarem neustále přetahují o nadvládu nad ještě dřímající přírodou. Má-li navrch jaro, začnou se na své místo na slunci prodírat první nedočkavci, často nečekající na to, až roztaje sníh.

Článek

Přestože se zdá, že v letošním roce bude vítězit paní Zima, z dosavadních zkušeností víme, jak to nakonec dopadne. Nevíme však, zda nás v březnu čeká ještě hojná sněhová nadílka, holomrazy nebo se již za pár dní začnou objevovat první odstíny zeleně. Anebo okusíme všechny rozmary předjarního počasí.

 Co kvete v březnu

Vzhledem k variabilitě počasí i rozmanitosti terénu naší země, je nástup jara v různých oblastech a v jednotlivých letech značně rozdílný. Je tedy těžko představit reprezentativní vzorek rostlin, které nás v této době potěší svými květy. K zimním otužilcům, které jsme si představili v lednovém čísle časopisu a kteří v této době dokvétají, se pravděpodobně přidají okrasné višně či keříky vřesovců. Vedle známého posla jara, petrklíče (Primula) začínají vyrážet květy bergénií (Bergenia) či stále zelené mahónie, jednou z prvních je Mahonia media „Charity“. S pomocí vlídnějšího počasí otevřou poupata keříky kdoulovce (Chaenomeles), lýkovce (Daphne), lískovníčky (Corylopsis) anebo se na skalkách rozprostřou polštářky tařičky (Aubrieta).

 Nejen sněženky

Prvními květinami, které se nebojí rozhlédnout se po ještě ospalé přírodě, jsou jarní drobné cibuloviny a hlíznaté rostliny. Kdo by neznal sněženky (Galanthus nivalis) nebo bledule (Leucojum vernum). Stejně nedočkavé jsou však i ladoňky (Scilla), ladoničky (Chionodoxa), puškinie (Puschkinia), tavolíny (Eranthis), sasanky (Anemone), či na sněhu kvetoucí jarní šafrány (Crocus). A víte, že si tyto časně kvetoucí cibuloviny můžete vysadit i do trávníku, protože před první sečí již ukončují svoje vegetační období? O trochu později, většinou koncem března se na záhonech objeví rozkvetlé modřence (Muscari), narcisy (Narcissus) a tulipány (Tulipa).

 A nezapomeňme pro barevnou krásu vidět i tu méně efektní, ale zasluhující si stejnou pozornost. Potěšme se pohledem na vykvétající jehnědy vrb, bříz, olší, lísek… V březnu je opravdu na co se dívat.

Reklama

Související články

První květy na zahradě

Kromě klasických prvosenek bezlodyžných a všeobecně známých petrklíčů se stále častěji objevují na našich zahradách i hybridní prvosenky. Tváří se sice jako...

Přilákejte jaro vůní

Jedině s nimi, bílými a všemi možnými odstíny růžové a fialové dokážete v interiéru navodit decentní romantickou atmosféru. Vaše okna díky nim rozkvetou mnohem...

Výběr článků

Načítám