Hlavní obsah

Barevná kombinace květin umocní dojem malebné zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Zatímco dřeviny utvářejí kostru a malebné zázemí zahrady, květiny ji významným způsobem barevně obohacují. Jsou to právě barvy, které umocní celkový efekt a dojem z prostoru. Jak je zkombinovat?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jasné, zářivé barvy rudbekií (Rudbeckia) volíme na osluněná stanoviště.

Článek

Barvy významným dílem přispívají k pozitivní atmosféře v zahradě a každá se bude na rozdílném stanovišti vyjímat a působit jinak. Při plánování barevného osázení bereme v úvahu vše, co místo obklopuje - okolí, dané prvky a dekorace, případně již existující výsadbu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jemné pastelové odstíny jednoleté krásenky (Cosmos) v doprovodu uklidňující zelené barvy využijeme v blízkosti míst určených k relaxaci.

Byla by škoda připravit se o barevný účinek a sázet květy bledých barev před bíle omítnutou zeď, kde se zcela ztratí. Totéž platí o temných barvách, které nevyniknou před tmavě natřeným plotem.

  • Jemné pastelové barvy volíme na místa, která máme stále na očích (v blízkosti patia, koupacího jezírka či lavičky).
  • Vzdálenějším zahradním partiím, záhonům nebo velkoplošným nádobám sluší kontrastní syté barvy, které taková místa zvýrazní, aniž by je oko vnímalo rušivě.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Harmonicky působí souhra barev narcisu (Narcissus) s nízkým, zlatě olistěným tavolníkem (Spiraea japonica Golden Princess). Vnáší do zahrady pocit klidu a pořádku.

  • Jemné tóny vyniknou na polostinném až zastíněném stanovišti, zatímco signální barvy dostanou správný šmrnc a lesk na přímém slunci.
  • Pozadí pro květiny často tvoří rostliny zdobné svým olistěním. I v tomto případě platí: barva bude před tmavě zeleným olistěním působit jinak než před světlým.

Pravidla pro výběr barev

Abychom se v naší zahradě cítili dobře a pohodlně, řídíme se při výběru barev především vlastními pocity.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stříbřitě šedé listy čistce vlnatého (Stachys byzantina) zklidňují příliš křiklavé tóny čilimníku (Cytisus).

  • Kupujeme-li mladé rostliny ještě bez květů nebo pouze cibulky a hlízy, je často těžké představit si konečný výsledek. Proto se vyplatí poskládat si k sobě barevné výstřižky květin ze zahradnických magazínů nebo si plánek namalovat na papír.
  • Jednotlivé barvy k sobě mohou harmonicky ladit a doplňovat se nebo naopak kontrastovat a vnášet do zahrady vzruch a napětí.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Seskupení výrazných, signálních barev prvosenky (Primula) stařičkou (Aubrieta) nedovoluje žádné z nich zaujmout dominantní postavení.

  • Barvy působí vyváženě, jsou-li ve stejném poměru. Někdy se ale může stát, že i při zachování stejného počtu jednotlivých barev bude některá převládat. To se stává např. u kombinace rostlin se žlutými a modrými květy, kde se zdá, že je žlutá v převaze. Abychom dosáhli vyváženosti, sázíme zářivé syté barvy v menším poču oproti tlumenějším.
  • Zářivé, teplé barvy, např. oranžová či okrová, se ve spojení se studenějšími, např. modrou či fialovou, stávají ještě jasnějšími a výraznějšími.
  • V kombinaci barev ze stejného konce spektra, např. oranžová se žlutou a červenou, či modrá se zelenou a fialovou, si vzájemně konkurují a samy o sobě ztrácejí na intenzitě a výraznosti.
  • Neutrální jsou barvy bílá se stříbřitě šedou, jež jemně doplňují pastelové odstíny a zklidňují příliš křiklavé tóny. Záhon zahalený do bílých květů působí uklidňujícím, svěžím dojmem a čistota okvětních lístků prozáří i zastíněná stanoviště.

Velikost a tvar květů volíme promyšleně

  • Pestré, vibrující odstíny velkých, extravagantně tvarovaných květů působí těžce a upoutají na první pohled. Tytéž barvy rozložené do mnoha drobounkých kvítků ztrácejí na účinku, stávají se lehčími a jemnějšími. Toho využijeme např. v blízkosti místa k posezení, kde by mohly syté barvy působit rušivě.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bledé květy třapatkovky (Echinacea purpurea Alba) budou výraznější, jestliže je vysadíme před tmavé pozadí.

  • Množství barev stejnotvarých rostlin nelahodí oku tak, jako barevné kombinace rostlin nejrůznějších tvarů a forem.
  • Zvolíme-li bohatou tvarovou škálu, nepotřebujeme více než dvě barvy k tomu, aby výsadba upoutala naši pozornost.

Povedené květinové kombinace

Kontrasty: třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) x perovskie (Perovskia), denivka (Hemerocallis) x ostrožka (Delphinium), upolín (Trollius ‘Golden Queen’) x lobelie kardinálská (Lobelia cardinalis).

Tón v tónu: řebříček tužebníkovitý (Achillea filipendulina) x rudbekie (Rudbeckia), liliochvostec úzkolistý (Eremurus stenophyllus) x mnohokvět (Kniphofia), svatolína (Santolina) x čistec vlnatý (Stachys byzantina).

Harmonie: krásenka (Cosmos) x levandule (Lavandula), pivoňka (Paeonia) x šalvěj hajní (Salvia nemorosa), plamenka latnatá (Phlox paniculata) x sporýš (Verbena bonariensis). Nevšední kombinace: oměj (Aconitum ‘arendsii’) x kapradina, záplevák (Helenium) x dlužicha (Heuchera ‘Palace Purple’), kakost (Geranium) x měsíček lékařský (Calendula officinalis).

Dobří společníci: šater latnatý (Gypsophila paniculata) x lilie (Lilium), kontryhel měkký (Alchemilla mollis) x česnek Kryštofův (Allium christophii), plamének (Clematis) x růže (Rosa).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám