Hlavní obsah

Aby byl trávník pro radost

Při úvahách o založení zcela nového trávníku je nejdůležitější uvědomit si účel, k jakému budeme zelený pažit využívat. Aby trávník pěkně rostl, byl sytě zelený a měl hustý drn, nestačí jen řádně zalévat a pravidelně sekat. Poradíme, jak se o trávník starat, abyste z něj měli radost.

Článek

Rozhodnete-li se dekorovat zahrádku trávníkem hlavně pro oko, volte trávy s křehkými listy a svěží barvou, jako jsou kostřava červená a ovčí, psineček tenký a lipnice luční. Počítejte s tím, že takový trávník vyžaduje mnoho péče: dvakrát týdně posekat a pravidelně alespoň jednou za měsíc dodat živiny, o něž jej sečením připravíme, už od poloviny jara začít se závlahou a od května kropit pravidelně a důkladně, aby se kořenový systém dobře provlhčil.

Užitkový trávník lze běžně využívat, zatěžovat a mírně zanedbávat. V létě se seče každý druhý týden, zjara a na podzim stačí dvojnásobné intervaly. Vyšší strniště skryje i nerovnosti vzniklé při přípravě půdy nebo poškozená místa. Vyséváme hlavně jílek vytrvalý, lipnici luční, bojínek cibulkatý a poháňku hřebenitou, které snesou sešlapání, a pro krásu také kostřavy.

V jakých podílech? To vám poradí odborníci ve specializovaných obchodech semeny. Možná vám nabídnou i speciálně namíchanou směs přesně pro vaše potřeby (hřišťovou nebo rekreační směs, popř. novou směs Král trávníků).

Kdy a jak sejeme

Optimálním obdobím pro výsev je duben až květen, při chladnějším počasí i o něco později. Výhodný je však i konec srpna až polovina září, kdy je půda po létě ještě teplá a semínka lépe klíčí (navíc v zimě na plochu nešlapeme a trávník má klid na vývin).

.: Semínka

Zvolenou plochu nejprve zbavíme všech nežádoucích mechanických příměsí, kamenů, zbytků stavebního materiálu apod. Pak ji zcela odplevelíme. Nejjednodušší je použít totální herbicid, například Roundap. Dva týdny po jeho aplikaci půdu mělce (max. do hloubky 20 cm) zkypříme, důkladně zalijeme a necháme týden v klidu. Pak do ní zapravíme granulované dusíkaté hnojivo a plochu důkladně zarovnáme. Nejlépe se to podaří, když na povrch přihodíme 2 až 3 cm speciálního trávníkového substrátu s pískem, který mírně přitlačíme válcem nebo prknem.

.: Posypkový vozík

Pro výsev travní směsi je optimální bezvětrný den. Porost bude rovnoměrnější, když plochu osejeme křížem ve dvou na sebe kolmých směrech (počítejme 0,5 kg na 20 - 40 m2). Jednodušší a rychlejší je setí pomocí posypového vozíku, který lze použít i při hnojení. Vrchní vrstvu půdy s travním semenem lehce prohrábneme a důkladně přitlačíme. Pak je třeba budoucí trávník mírně a opatrně zavlažit a další dva až tři týdny pravidelně zvlhčovat, aby klíčící semena nezaschla.

Výška seče a závlaha

Do prvního sekání vyrašeného trávníku se můžete pustit, když porost doroste 7 až 10 cm. Stébla trav zkrátíme zhruba na 5 cm. Při dalším sekání už můžeme jít na 2,5 až 5 cm. Optimální je odstraňovat vždy maximálně 1/3 listové plochy. To znamená, že bychom trávníku neměli dovolit vyrůst výš než 3,5 až 7,5 cm. Příliš dlouhé listy trav by se na zatěžovaných místech začaly slehávat.

Nesmíme zapomenout ani na důkladnou zálivku

V létě potřebuje pěkný trávník asi 20 litrů vody na 1 m2 plochy. Ideální je zavlažovat 2x týdně (večer nebo časně ráno, aby se zamezilo nadměrnému vypařování). Víkendově využívané zahrady musí počkat, až přijedeme.

.: Zavlažování trávníku

Pokud je trávník pravidelně zatěžován, roste na těžkých jílovitých půdách, nebo když se v něm začne objevovat mech, je třeba jej alespoň jednou za rok provzdušnit. Můžeme tak učinit prořezáním (vertikutací), nebo vypichováním děr (aerifikací). Vhodné pro tuto operaci jsou suché dny na jaře.

Jak na to

Abychom do čerstvě založeného trávníku nevstupovali a nenadělali v něm dolíky, menší plochy raději oplotíme. Pokud už problém nastane, musíme místo vyrovnat a znovu osít (pracujeme na prkně, abychom nenadělali nové stopy).

Dokud semínka nevzklíčí, mohou je vyhrabávat ptáci. Tomu zabráníme, když na čerstvě osetou plochu položíme propustnou plachtu z jemné tkaniny. Když semínka vzejdou, hned ji odstraníme, pak už potřebují plné světlo.

Jestliže po seči zasychají konce stébel, zřejmě nejsou nože dostatečně ostré a trávu spíš drtí (u levnějších sekaček bývají železné a rychle se tupí). Může se to však stát, i když se sekačkou, která nemá dostatečný výkon, chodíte příliš rychle.

Vyskytnou-li se v trávníku dvouděložné plevele, s nimiž si občasné sekání neporadí, lze je ručně vypichovat, nebo použít postřik či posyp přípravky, jako jsou Bofix-travena, Trastan-T a další.

TIP
Aby trávník pěkně rostl, byl sytě zelený a měl hustý drn, nestačí jen řádně zalévat a pravidelně sekat. Důležité je také doplňovat živiny, o které přichází při sekání. Vyplatí se zvolit dlouhodobě působící granulované hnojivo obsahující základní živiny NPK, ale také např. síru, která přispívá ke zdravému vzhledu trávníku a prevenci před chlorózou mladých listů. V průběhu vegetace hnojivo vždy po 6 až 8 týdnech rozhodíme nebo aplikujeme pomocí posypového vozíku v dávce asi 25 g/m2. Pak je třeba trávník důkladně zalít. Díky pozvolnému uvolňování živin z granulí bude zásobován rovnoměrně po dlouhou dobu a nehrozí riziko přehnojení, resp. popálení trávníku.

Marie Rubešová, Chatař a chalupář

Reklama

Související témata:

Související články

Zlepšování půdy. Jak na to

Vedle vody a teploty je druh půdy třetím důležitým faktorem pro pěstování rostlin. Slouží jako dodavatel a zásobárna živin a svou schopností zadržovat vodu...

Výběr článků

Načítám