Hlavní obsah

Vjezd na pěší zóny na Praze 1 je omezený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První pražský obvod omezil vjezd vozidel do pěších zón v centru metropole. Do ulic byly nainstalovány sloupky, ty zabrání vjezdu vozidel. Ty jsou doplněny výsuvnými sloupky na čipovou kartu, které se dají jejím prostřednictvím ovládat. Informoval o tom místostarosta Prahy 1 Karel Koželuh.

Článek

Sloupky chrání před nedovoleným vjezdem jádro pěších zón. Patří k nim Celetná a Železná ulice, ulice Na Příkopě a 28. října. Do zón by se také neměl dostat žádný řidič bez povolení. Dříve si tudy řidiči zkracovali cestu. Sloupky fungují týden. Podle předsedy dopravní komise Prahy 1 Jiřího Láryše  se počet nepovolených vjezdů snížil sedmkrát.

Systém ale zatím není dokonalý. Například Na Příkopě u Panské ulice jsou sloupky daleko od sebe a lze mezi nimi projet. "Budeme je doplňovat. Zlepší se i kamerový systém," uvedl Láryš. U Panské ulice navíc vznikl ze sloupků záliv přímo na pěší zóně.

Karty pro ovládání výsuvných sloupků vydává radniční odbor dopravy. Stojí 500 korun. Krátkodobé slouží například pro stěhování a opravy nebo pořádání různých akcí. Roční karty mohou dostat třeba servisní a úklidové firmy, bezpečnostní agentury, lidé, kteří v oblasti bydlí a parkují ve dvorech a některá vozidla zásobování. Na seznamu nejsou taxikáři.

Dosud bylo podle Koželuha vydáno asi 250 karet. Loni mělo povolení pro vjezd na pěší zónu 1080 vozidel. Místostarosta očekává, že karet bude vydáno nejvýše kolem 500.

Reklama

Související témata:

Související články

Parkovací dům nabude obřích rozměrů

Ještě větší, než se čekalo, zřejmě bude parkovací dům na Rychtářce poblíž centra Plzně. Podle posledních plánů radnice by měl zabrat nejen plochu současného...

Výběr článků

Načítám