Hlavní obsah

V Tchořovicích na Strakonicku zřejmě postaví sluneční elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na části bývalého vojenského letiště v Tchořovicích na Strakonicku zřejmě vyroste sluneční elektrárna. Zabrala by plochu zhruba deseti hektarů, tedy přibližně jednu třetinu nevyužívaného areálu, kde se nyní konají jen srazy motorkářů či rockové koncerty. Na využití celé plochy si nyní Tchořovice a Kadov, na jejichž pozemcích leží, chtějí nechat zpracovat studii, řekl starosta Tchořovic Josef Končelík.

Článek

"Obec dala souhlas jedné firmě, které to pak pronajmeme. Oni tam vybudují sluneční elektrárnu, měli bychom z toho mít nějaký podíl. Zatím jsou tam jen závody na motorkách a koncerty, na srpen tam třeba nemáme vůbec nic," uvedl Končelík. O využití zbytku plochy zatím nemají obce představu, napovědět by mohla připravovaná studie. Náklady na ni dosáhnou 500 000 korun, polovinu zaplatí kraj.

"Letiště Tchořovice je zajímavá lokalita, protože to je jen rozjezdová dráha uprostřed lesů nedaleko Blatné. A kromě využití pro rockery či motorkáře nikdo zatím neví, k čemu by bylo možné tuto plochu využít," řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Vladimír Pavelka. Dodal, že plocha dříve sloužila jako záložní letiště, na dráze přistávaly stíhačky ještě socialistické armády.

Zachování letiště by uvítali i podnikatelé, kteří chtějí u nedalekých Bělčic vybudovat golfové hřiště. Jejich klienti by totiž chtěli plochu letiště využívat. V blízkém okolí ale leží i dvě jiná sportovní letiště - ve Strakonicích a v Krašovicích u Písku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám