Hlavní obsah

V Japonsku vyrostl nejvyšší vysílač na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V japonském Tokiu roste vysílač, který, ačkoliv nedostaven, je už nyní nejvyšší volně stojící vysílací věží na světě. Tokyo Sky Tree má nyní výšku 601 metrů, o metr tak překonal doposud nejvyšší vysílač, čínskou věž Canton Tower. Po svém dokončení má měřit 634 metrů. Uvedl to v úterý mluvčí společnosti Tobu Tower Sky Tree Co., která má věž na starosti, Hirotake Takanaši.

Článek

Nová věž má nahradit starší z roku 1958, která měří 333 metrů. Takanaši dodal, že výstavba zbývajících 30 metrů je rozhodující fází, která zahrnuje instalaci digitální antény. Podle plánu má být stavba dokončena v prosinci a slavnostní otevření se plánuje na jaro 2012.

Věž staví šest předních japonských mediálních společností. Jejím cílem je posílit přenos televizního a rozhlasového signálu v hlavním městě. Ve věži budou rovněž obchody, restaurace a další zábavní zařízení a má se stát novou turistickou atrakcí hlavního města. Svojí výškou překoná i druhou nejvyšší budovu světa, mrakodrap Tchaj-pej 101.

Vysílač navrhli architekt Tadao Ando a sochař Kiiči Sumikawa. Základy věže v barvě namodralého stříbra jsou trojúhelníkové a tvar věže se postupně mění na válec.

Stará věž Tokyo Tower je jedním z nejviditelnějších orientačních bodů ve městě. Ročně ji navštíví kolem tří milionů turistů, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám