Hlavní obsah

V centru Plzně má vzniknout palác od Bořka Šípka

ČTK, Kristýna Křížová, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Novou moderní dominantou centra Plzně se má stát Palác Ehrlich, jehož autorem je světoznámý architekt Bořek Šípek. Vzniknout mají dvě budovy. Půjde o luxusní bydlení na ideálním místě v centru Plzně obklopeném zelení Šafaříkových sadů. Jméno Ehrhlich je připomínkou smutného osudu velké plzeňské židovské rodiny. Téměř všichni její členové zemřeli v koncentračním táboře.

Článek

Toto bydlení si ale běžný občan jen tak nepořídí. Ano, hádáte správně, byty zde budou velmi drahé. V budovách za přibližně čtvrt miliardy korun vzniknou do konce příštího roku luxusní byty, obchody i restaurace. Palác má mít devět nadzemních podlaží, kde bude 50 bytů všechny s terasami a balkony.

Co všechno v paláci vznikne

V paláci vznikne recepce s nepřetržitou službou, sauna, obchod a restaurace, v podzemí 56 parkovacích míst. Sousední administrativní budova proti hotelu Continental bude zachována, ale projde zásadní rekonstrukcí.

 .: Palác Ehrlich/foto:Michael Development

Investorská firma MICHAEL Development. Tato firma se specializuje na výstavbu luxusního bydlení v ČR a stavěla také bytové domy v USA. Autory projektů jsou vždy přední čeští architekti. Její majitel Michal Štěpánek k výstavbě říká "Když jsem to ukazoval zahraničním developerům, tak nechápali, že v Plzni ještě existuje takhle krásný volný pozemek v centru města."

Oslovení architekta Bořka Šípka

Bořek Šípek byl investorskou firmou osloven a říká: "Rozhodl jsem se velmi rychle. Potkal jsem pana Štěpánka při přestupu na letišti v Amsterdamu, nebylo moc času," řekl osmapadesátiletý Šípek, který vystudoval v Německu v Hamburku architekturu a průmyslový design.

Osobně byl Bořek Šípek pozván i bývalým prezidentem Václavem Havlem, aby obnovil interiéry i exteriéry Pražského hradu. Následně jím pak byl jmenován do čestné funkce hradního architekta.

.: Originální sklo Bořka Šípka v galerii Arsenalfoto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Bytové projekty Bořka Šípka

Z bytových projektů dosud realizoval privátní domy v Nizozemsku, Německu a Česku. V ČR jsou známé jeho pražské návrhy Art Centra Arzenal a lávka přes Chotkovu ulici. Veřejných soutěží, se ale prý nezúčastňuje, protože jim nevěří. Čeká, že ho osloví investor nebo developer, stejně jako v tomto případě.

.: Arzenal - Jan Saudek pro KYO-KI (Yoshiki Hishiuma a Bořek Šípek)foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Podle Ireny Králové, plzeňské architekty, je velmi dobré, že se využije proluka a uzavře sadový okruh. Králová soudí, že půjde o palác v pravém smyslu slova, po všech rezidencích a villa domech, které paláci nejsou i když se za ně - podle ní neoprávněně - vydávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Budova budoucnosti v Karlíně

Administrativní budova developerské společnosti Europolis Amazon Court na Rohanském ostrově, která je v současné době ve výstavbě, se stala vítězem mezinárodní...

Výběr článků

Načítám