Hlavní obsah

V centru Petrohradu vyroste obří mrakodrap za 39 miliard

– Petrohrad (Rusko)

Ruské úřady schválily projekt výstavby neuvěřitelného, 400 m vysokého mrakodrapu v historickém centru Petrohradu, které se nachází na seznamu UNESCO. Ocitly se tak pod palbou kritiky nejen této organizace, ale i místních obyvatel. Odpůrce podpořil i prezident Dmitrij Medveděv.

Článek

Souhlasné stanovisko ruských úřadů, které posuzovaly technické aspekty stavby, otevírá cestu ke konečnému rozhodnutí o osudu kontroverzního Ochta-centra. Studie prý prokázaly, že je možné v dané oblasti na břehu Něvy postavit takto vysokou budovu s rozsáhlým podsklepením.

Petrohradské úřady daly výstavbě centra zelenou loni v září. Ve městě, jehož centrum je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se přitom podle normy z roku 2001 nesmí stavět budovy vyšší než 100 metrů. Sídlo Gazpromu tento limit převyšuje čtyřikrát.

Ke kritikům se připojil i Medveděv

Kritici poukazují na to, že mrakodrap bude v centru Petrohradu působit jako pěst na oko, uvedla agentura RIA Novosti. Předseda Výboru pro světové kulturní dědictví Francesco Banderin vyzval projektanty, aby vytvořili jiné návrhy vzhledu věže.

V květnu se do sporu o mrakodrap vložil také Medveděv. Nařídil památkářům z ministerstva kultury, aby zajistili, že stavba neporuší ruské závazky v UNESCO. V červnu petrohradský soud odmítl žalobu, kterou proti stavbě podali aktivisté.

Dílo ze skla, betonu a oceli má stát 60 miliard rublů (asi 39 miliard Kč). Věž by měla být hotova do konce roku 2012, celý komplex pak o čtyři roky později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám