Hlavní obsah

V centru Ostravy vyroste moderní obchodní centrum

Na počátku 21. století se z historických center řady českých měst pomalu vytrácel jejich původní obchodně - společenský význam a s tím také kulturní život. Dělo se tak v důsledku mohutné expanze rozsáhlých nákupních center, situovaných do okrajových částí měst. Návratem k původní urbanistické struktuře je chystaný projekt v centrální části Moravské Ostravy na náměstí Dr. E. Beneše.

Foto: Amádeus Real, Novinky

Komplex by měl vzrůst na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru Ostravy.

Článek

Pozemek navazuje na dříve velmi oblíbený Módní dům Ostravica Textilia. V této jádrové části města převažuje bloková zástavba, která sem patří i z historického hlediska.

Před koncem 2. světové války bylo toto místo zastavěno klasickým městským blokem. Ten byl tvořen již zmíněným módním obchodním domem, dalšími činžovními domy a Německým domem s letním tanečním pavilonem.

Společný návrh společností Ostravica fashion a Amádeus real respektuje místní i historické souvislosti. Vzniknout by měl jednolitý, polyfunkční komplex s obchodními prostory, administrativou, službami různorodého charakteru, kavárnami a restauracemi či tanečním sálem.

.: Součástí stavby bude i rozsáhlé prosklené atrium.

foto: Novinky/Amádeus Real

Komplex nabídne vedle komerčních prostor i byty

Záměr města, obnovit bydlení v jeho centrální části, naplní v horních podlažích situované bytové jednotky. Ty budou orientované do ulice 28. října a nabídnou výhledy na panorama Ostravy. Samostatným prvkem pak budou zatravněné střešní terasy. Spojení staré architektury s moderními trendy, přinese prosklené atrium s celoročním provozem.

Podzemní parkoviště nabídne kapacitu 320 míst. Svoz odpadu z celého areálu bude řešen jednotně, stejně jako přísun a regulace energií.

.: Letecký pohled na celou lokalitu.

foto: Novinky/Amádeus Real

Propojením nového bloku se starým, vznikne v blízkosti historického centra města významná křižovatka hlavních pěších komunikací spojujících centrum města v jeden souvislý celek. Náměstí Dr. E. Beneše se tak stane přirozenou součástí velké pěší zóny městského centra, která propojí historickou část města s nově vznikající částí na Karolině.

Architektonický návrh pochází z dílny ateliéru ProjektStudio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám