Hlavní obsah

V Brně budou pokračovat opravy ulic v historickém jádru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V historickém jádru Brna budou pokračovat opravy dalších ulic. Městští radní dnes schválili zakázky na projektovou dokumentaci k opravám Běhounské, Orlí, Novobranské a Měnínské ulice. Projekty za 1,2 miliónu korun by firmy měly odevzdat za několik týdnů, pak město vyhlásí výběrové řízení na stavební firmu. Opravy by měly začít na podzim, řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Článek

Na opravy ulic v nejužším centru Brna je v letošním rozpočtu města vyhrazeno přes 60 miliónů korun. "Při opravách se vesměs řeší rekonstrukce všech inženýrských sítí, veřejného osvětlení a potom komunikace jako taková, to znamená silnice a chodník," řekl mluvčí.

Opravy také doprovází práce archeologů. Při aktuálních rekonstrukcích mají jednu z posledních příležitostí zkoumat vrstvy v podloží, protože jakmile se ulice opraví, bude pro badatele podzemí nepřístupné. Navíc velkou část artefaktů - například hřbitovní pozůstatky v Rašínově ulici - by stavbaři vybagrovali.

Archeologové v centru Brna naposledy zkoumali podloží Jakubské a právě Rašínovy ulice. V jednom z odkrytých středověkých sklepů našli dlaždice se znakem Barbory Celjské, manželky Zikmunda Lucemburského. Prim však stále drží nález z roku 1991. Tehdy odborníci v Jakubské ulici objevili mincovní razidlo z doby krále Václava II. Nález dosud nemá v historii české archeologie obdoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři jihomoravské stavby roku jsou v Brně

Jihomoravskou stavbou roku 2007 jsou mimo jiné kampus Masarykovy univerzity, nové sídlo Moravského zemského archivu a brněnská mimoúrovňová křižovatka Hlinky....

Výběr článků

Načítám