Hlavní obsah

Univerzální hlídač domácnosti odhalí zloděje, požár i únik plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloupání do domů v Česku přibývá a jejich objasněnost dosahuje pouhých dvaceti procent. Prostředků, jak se nezvaným návštěvám bránit, je přitom poměrně dost. Jeden z nich představuje elektronický zabezpečovací systém, který nepředstavuje žádný luxus: dá se pořídit už za cenu kolem dvaceti tisíc korun.

Článek

Hlídač domácnosti přitom zařídí mnohem víc než ochranu před návštěvou zloděje – umí například nahlásit požár, unikající plyn nebo ve spojení s dalšími systémy ovládat elektronická zařízení domu či bytu.

Ze statistik vyplývá, že čtyři z deseti domácností nepoužívají žádné bezpečnostní opatření. Zdaleka pod tímto průměrem jsou obyvatelé malých obcí. Mezi stupněm zabezpečení a hodnotou majetku existuje přímá úměra. Za západní Evropou v tomto ohledu významně zaostáváme, i když díky nově budovaným domům procento domácností využívajících zabezpečovací prvky pomalu roste.

„Zatímco u starších domů a bytů bývá zabezpečení výrazně podprůměrné a jejich uživatele donutí k instalaci elektronického zabezpečení většinou až neblahá zkušenost s nezvanými návštěvníky, u novostaveb se situace zlepšuje,“ potvrzuje tento trend Jan Novotný z Centr PCO, firmy věnující se zabezpečení domů. Podle Daniela Havla z Jablotronu, výrobce elektronických zabezpečovacích systémů, za to může neblahá zkušenost mnoha investorů, kterou často získají už v průběhu stavby.

Co všechno EZS umí

Elektronické zabezpečovací systémy hlídají před zloději především plášť budovy, tedy okna a dveře, logicky vnitřek bytu a čím dál více také venkovní prostory kolem domu. „Používají se hlavně detektory otevření dveří a oken, rozbití okenního skla a nejrůznější typy pohybových senzorů, které má asi každý s alarmem spojeny nejvíce,“ nastiňuje Havel z Jablotronu. „Vedle toho hlídají požár, zatopení, náklon, otřes či pohyb včetně plotové perimetrie nebo nášlapných systémů,“ přidává Emil Sakař, majitel firmy z Duchcova, která se věnuje zabezpečovacím systémům patnáct let.

Vývoj šel pochopitelně tak jako obecně v elektronice kupředu mílovými kroky, a tak vedle přesnosti bobtná i to, co systémy zvládnou navíc. „Detektory dnes umí třeba poslat několik fotografií hlídaného prostoru. Vše je přitom vestavěno přímo v nich,“ prozrazuje Daniel Havel.

„Hlídají se i zmiňované prostory venku: terasy, okolí garáží a podobně. A to nejčastěji pohybovými detektory nebo infrazávorami konstruovanými do venkovního prostředí. Ty se standardně doplňují požárními hlásiči, což už je dneska povinnost daná vyhláškou o bezpečnosti staveb. V objektech, ve kterých se využívají plynové spotřebiče, se instalují detektory úniku plynu. Hlídat jde i překročení nastavené teploty v místnosti a podobně. O všem je samozřejmě majitel informován prostřednictvím SMS a hlasových zpráv,“ vysvětluje Havel.

„Komponenty EZS se dnes plynule prolínají se systémy takzvaných inteligentních domů a mohou ovládat a naopak být ovládány prakticky čímkoli,“ doplňuje Jan Novotný z Centr PCO. „V praxi se běžně setkáváme s tím, že ke klasickým detektorům od magnetických dveřních a okenních kontaktů po infrazávory přibývají snímače stavu hladiny bazénu a podobně, takže EZS plní nejen funkci bezpečnostní, na níž je ovšem kladen nejvyšší důraz, ale zvyšuje zároveň i komfort obsluhy. Ovládá topení, zavírá rolety, některé typy dokonce disponují i zabudovaným radiopřijímačem,“ popisuje Novotný.

Okamžité hlášení

Detektory, o kterých byla řeč, hlásí jakékoli nestandardní události ústředně, která se v domě či bytě instaluje na skryté místo a navíc tam, kam se lapka nedostane, aniž by dříve neaktivoval alarm. Jakmile se poplach spustí, ústředna zařídí vše, co má v takovém případě za úkol – rozezní venkovní a případně i vnitřní sirénu a zprávu o narušení může dopravit tam, kam by podle přání majitele putovat měla. „Zabezpečovací systém obvykle komunikuje s mobilními telefony vlastníků, to je dnes standard. Posílá SMS, přehrává hlasové zprávy a je možné jej na dálku mobilem i ovládat,“ podotýká Daniel Havel.

„Nejefektivnějším způsobem je nechat si svou EZS napojit na pult centrální ochrany, takzvané PCO. Což je pracoviště s nepřetržitým provozem, na kterém se monitorují stavy všech napojených systémů EZS. Pokud je na něj doručena zpráva o poplachu, následuje postup předem stanovený ve smlouvě s daným zákazníkem, zpravidla výjezd zásahové jednotky,“ popisuje Jan Novotný.

Odborníci doporučují směřovat zprávu o poplachu na specializovanou agenturu proto, že majitel nemusí být v případě SMS zaslané na jeho telefon schopen na informaci v jakoukoli denní či roční dobu adekvátně reagovat. „Osobně bych doporučil kombinaci hlášení SMS na mobil majiteli a datových reportů přes mobilní sítě GPRS na PCO. Tím je zajištěna včasná a profesionální reakce na vloupání či jinou událost v kteroukoliv hodinu po celý rok,“ shrnuje Daniel Havel.

Výhoda v pojišťovně

Pracovníci pojišťoven potvrzují jeden velmi výrazný efekt namontovaného zabezpečovacího zařízení: kvalitní zabezpečení zloděje spíš odradí, takže si vybere některý z domů v sousedství, který zabezpečený není. Druhou výhodou EZS je snazší pozice při vyjednávání pojištění. Pojišťovny jednak některé prvky zabezpečení přímo vyžadují, jinak mohou zkrátit pojistné plnění, jednak za vyšší než požadované zajištění poskytují slevy.

Vzhledem k tomu, že kompletní EZS může běžná domácnost v závislosti na komponentech, které systém obsahuje, pořídit už za cenu kolem 20 tisíc korun, může se jednorázová investice do systému díky slevám na pojištění vrátit za poměrně krátkou dobu.

Desatero zabezpečení domů a bytů
1. ZBOŘTE PŘEDSUDKY K EZS: Elektronické zabezpečení dnes není až tak nákladné, kvalitní i s ústřednou a posíláním SMS na mobil pořídíte na dům za dvacet tisíc.
2. VYBERTE SI SPOLEHLIVOU FIRMU: Dbejte nejen na dobré reference, ale také si ověřte, zda jsou pracovníci firmy výrobcem zařízení proškoleni pro jeho montáž.
3. ZVAŽTE PŘIPOJENÍ DOPLŇKOVÝCH SENZORŮ: Požární detektory a snímače úniku plynu ochrání majetek i zdraví. Systém to sice trochu prodraží, ale vyjde to levněji než samostatná požární signalizace.
4. NEZAPOMEŇTE NA MOŽNOU POMOC V NOUZI: Systém může vyřešit i situace, kdy rodina pečuje o nemohoucího nebo se někdo z jejích členů dostane do stavu krajní nouze, jako jsou přepadení či ohrožení na zdraví. Stačí pak stisknout tísňové tlačítko a pomoc je na cestě.
5. DOPŘEJTE SI KOMFORT: GSM komunikátory umožňují využít část systému pro automatizaci domácnosti. Na dálku můžete ovládat různé spotřebiče – třeba zapnout topení před příjezdem domů, ovládat bazén a podobně.
6. ZVAŽTE NAPOJENÍ NA PULT CENTRALIZOVANÉ OCHRANY: Přijde to zhruba na 500 Kč měsíčně. Vyberte si takový, který je certifikován státní akreditovanou zkušebnou a je provozován a obsluhován v nepřetržitém provozu.
7. OHLÍDEJTE SI DOJEZDOVOU DOBU ZÁSAHOVÉ JEDNOTKY: Nesmí překročit dvacet minut od přijetí poplachového signálu.
8. NEDRÁŽDĚTE: Důležité je také neupozorňovat na to, že byt je opuštěný. Předně nezabedňovat dům tak, aby bylo na první pohled vidět, že jste momentálně pryč. Základní věcí je také zajistit si vybírání poštovních schránek v době dovolených. Asi to nejlepší, co můžete pro svůj klid udělat, je zařídit, aby se vám v době nepřítomnosti nějaký dobrý známý o byt nebo dům postaral. Vyhazovat viditelně k popelnici kartony od drahé techniky také není zrovna dobrý nápad.
9. POPTEJTE SE PO DALŠÍ POMOCNÉ ELEKTRONICE: Dneska není technický ani finanční problém dálkově nebo naprogramovaným časovaným spínačem tu a tam sepnout televizi nebo osvětlení domu.
10. BYT A DŮM SI POJISTĚTE: U těch dobře zabezpečených dostanete slevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám