Hlavní obsah

Zlatá je prověrkou šikovnosti a vkusu, přesto bychom se jí neměli bát

Novinky, Jana Nesvadbová

Jen s lehkou nadsázkou lze říci, že zlatá je barvou, která prověří zručnost a vkus majitele bytu. Na jedné straně působí velice efektně, ale na druhé straně je třeba s ní zacházet s velikou opatrností. Stačí se jen trochu unáhlit a vzhled domova se začne blížit kýči. Přesto bychom se jí podle designérů neměli vyhýbat.

Foto: Ikea

Ideálním způsobem, jak využít zlatou v interiéru, je volit v této barvě drobné doplňky.

Článek

Zlatá barva dovede interiér ozvláštnit a dodat mu punc nevšednosti i luxusu. Je výrazná, ale zároveň také neutrální. Dobře se proto kombinuje s velkým počtem ostatních barev.

Stejně pěkně se bude vyjímat jak po boku sytých tmavých barev, tak vedle světlých pastelových. Hezky také doplňuje květinové vzory. Díky tomu je její využití v interiéru univerzální.

Foto: Le Bon

Tam, kde jsou již jiné zvýrazňující dekorační prvky, je možné použít zlatou barvu v matné variantě. Ta pak celek ozvláštní, a přitom se mu přizpůsobí.

Je ovšem dlužno mít na paměti, že zlatá barva je jako vzácné koření. Stačí jí jen špetka tu a špetka onde a víc není třeba.

„Vzhledem k tomu, že zlatá barva je hodně výrazná, v interiérech zpravidla velice nápadná, je potřeba s ní pracovat opatrně a s rozvahou, aby člověk nepřešlápl pomyslnou hranici nevkusu. Funguje v podstatě stejně jako například šperk při oblékání. Její obrovskou výhodou je to, že právě i pár drobných prvků dokáže rozjasnit a oživit jakýkoli interiér. Z toho důvodu bych doporučila se zaměřit spíše na několik drobných dekorací, nebo jeden výraznější solitérní prvek, který v prostoru vynikne,“ říká Tereza Polcarová z Ikea Česká republika.

Foto: Le Bon

Snad odjakživa se zlatá barva barva používá na rámy zrcadel. Ať již to jsou moderní kovové, anebo tradiční vyřezávané dřevěné.

Míst, kde můžeme zlatou barvu využít, je tak nepřeberné množství. „Zlatou používáme jako barevný akcent: na horní skříňky, otevřené niky, na rámy zrcadel. Zlaté tóny projasní jinak jednobarevný interiér,“ radí René Novák z ateliéru Le Bon.

Foto: Vitra

Klasikou mezi lustry značky Artek jsou zlaté lustry Pendant Light A330, které v roce 1954 navrhl finský architekt Alvar Aalto a dodnes se prodávají.

Tradičně se zlatá barva objevuje v interiéru například na svítidlech, kde má příležitost se nejvíce rozzářit, ale také například na hodinách, na rámech zrcadel atd.

Foto: Obzor

Eleganci mohou dodat interiéru i takové drobnosti jako zlaté rámečky vypínačů.

Málokdo přitom ví, že v metalických barvách, a tedy i ve zlaté, lze mít například i takový detail, jakým jsou rámečky k vypínačům.

„Barvy můžete na vypínači různě kombinovat. K elegantní zlaté se perfektně hodí například nesmrtelná bílá,“ doporučuje Martina Obadalová z družstva Obzor.

Foto: M&T

Velmi luxusně vypadá například kombinace zlaté kůže se zlatavým odstínem povrchové úpravy kliky z titanu.

Tradiční barvou je pak zlatá u dveřního kování. Zde, například v kombinaci se zlatou kůží, působí opravdu luxusně.

„Do čelní plochy kliky lze vsadit designové výplně z celé řady různých materiálů. Kromě skla, dřeva či kovu tak může kování zdobit i originální zlatá kůže, která učiní z každého stisknutí kliky zcela nevšední zážitek, a navíc se skvěle doplňuje se zlatavým odstínem povrchové úpravy z titanu,“ uvádí Roman Ulich ze společnosti M.

Foto: Luxury Table

Motiv zlaté portugalské krajky zdobí porcelánovou řadu Mouraria, která každému stolu dodá pravý punc luxusu.

Foto: Tchibo

Zlatá barva svádí k představě vážnosti a důstojnosti. Ve skutečnosti umí být i hravá.

Zlatá samozřejmě tradičně patří také na stůl, i zde je lépe ji použít jen v rámci nějakého detailu. Může to být například vzor na porcelánu.

Foto: Vitra

Zlatou lze použít i v méně výrazné matné podobě, například jako nástěnnou dekoraci.

Jak již bylo řečeno, velikou výhodou zlaté barvy je její neutrálnost. Lze ji proto dobře využít prakticky v jakémkoli designovém stylu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Zlatá se hodí do klasicky zařízeného interiéru a v matné úpravě skvěle oživí i jakýkoli moderní,“ uzavírá René Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám